Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Διπλή κορύφωση με Ευρωπαικό και Ολυμπιακούς - Απολογισμός (Πλ.Σαρασλανίδης)

Διπλή αγωνιστική κορύφωση
με Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Ε.Π.) και Ολυμπιακούς αγώνες (Ο.Α.)
Θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός;

Ή

Οι Ευρωπαίοι αθλητές με διπλή αγωνιστική κορύφωση το 2016

Σαρασλανίδης Πλούταρχος
Αναπληρωτής καθηγητής Προπονητικής κλασικού αθλητισμού

Από το 2010, που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάθε δύο χρόνια, συμπίπτει στην Ολυμπιακή χρονιά να υπάρχουν δύο μεγάλοι αγώνες στόχοι για τους αθλητές της Ευρώπης. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά το 2012 και φέτος.



Με βάση αυτές τις αγωνιστικές υποχρεώσεις έχει ενδιαφέρον για να διερευνήσουμε την αλληλεπίδραση των αποτελεσμάτων των Ευρωπαίων αθλητών, που η πλειοψηφία τους αγωνίσθηκε και στις δύο θεσμικές διοργανώσεις. Σημειώνουμε ότι οι δύο αγώνες στόχοι είχαν μεταξύ τους διαφορά 35-40 ημέρες, ανάλογα με την ημέρα διεξαγωγής του αγωνίσματος.

Η επιλογή των δεδομένων των επιδόσεων των Ευρωπαίων αθλητών έγινε:

Α. από τους τελικούς(8 πρώτοι - και οι ισόπαλοι στην ίδια θέση της 8αδας) του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Ε.Π.) και την επίδοση που πέτυχαν στους Ο.Α.

Β. από τους αθλητές που δεν ήταν στους 8 πρώτους του Ε.Π. αλλά κατάφεραν να περιληφθούν στο τελικό των Ο.Α.

Γ. όσοι δεν συμμετείχαν στο Ε.Π. αλλά προκρίθηκαν στο τελικό των Ο.Α. ή πέτυχαν καλύτερη επίδοση από τον 8ο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Δεν έγινε συλλογή δεδομένων από τα αγωνίσματα των δρόμων ημιαντοχής - αντοχής για λόγους τακτικής που αλλάζει τις επιδόσεις και παρουσιάζεται το φαινόμενο καλύτεροι αθλητές να πετυχαίνουν χειρότερες επιδόσεις. Επίσης δεν περιελήφθησαν τα αγωνίσματα εκτός σταδίου γιατί οι επιδόσεις, σε διαφορετικές διαδρομές, είναι δύσκολα συγκρίσιμες.

Αξίζει να προστεθεί ότι στα επιλεγμένα αγωνίσματα που έγινε η σύγκριση των επιδόσεων μεταξύ Ε.Π. και Ο.Α. συμπεριελήφθησαν και όσοι Έλληνες αθλητές-τριες (14 άτομα) αγωνίσθηκαν και στις δύο διοργανώσεις.

Τα αποτελέσματα από 14 αγωνίσματα Α και Γ (100-200-400-800-110εμπ.-400εμπ-μήκος-ύψος-τριπλούν-κοντώ-σφαίρα-δίσκος-ακόντιο-σύνθετα), με βάση 220 αθλητές που διερευνήθηκαν (δεν περιελήφθησαν ορισμένοι που δεν αγωνίσθηκαν στους Ο.Α.), είναι συνοπτικά τα παρακάτω:

1. Οι 127 δηλαδή το 57,7% των αθλητών-τριων πέτυχαν στους Ο.Α. καλύτερη ή ίση επίδοση με το Ε.Π. Από αυτούς οι 67 (52,7%) προκρίθηκαν στο τελικό και οι υπόλοιποι 60 (47,3%) αγωνίσθηκαν στο προκριματικό ή / και στον ημιτελικό

2. Οι 93 δηλαδή το 42,3% των αθλητών-τριων δεν κατάφεραν να πετύχουν καλύτερη επίδοση στους Ο.Α. Από αυτούς μόνο οι 13 (14%) προκρίθηκαν στο τελικό και οι υπόλοιποι αγωνίσθηκαν στο προκριματικό ή / και στον ημιτελικό.

3. Στους παραπάνω αθλητές-τριες δεν περιλαμβάνονται οι 40 (15,4%) αθλητές που αγωνίσθηκαν μόνο τους Ο.Α. Από αυτούς οι 29 (72,5%) «μπήκαν» τελικό.

4. Τα αγωνίσματα με τους λιγότερους Ευρωπαίους αθλητές στον τελικό (8αδα) ήταν τα 100μ. Α και Γ, τα 400μ. Α και το τριπλούν Α.(1 άτομο). Αντίθετα στο δίσκο Α και οι 8 πρώτοι του τελικού ήταν αθλητές από την Ευρώπη.

5. Σε 4 αγωνίσματα γυναικών οι νικήτριες του Ε.Π. κέρδισαν και στους Ο.Α. (ύψος Γ, κοντώ Γ, σφύρα Γ και δίσκος Γ), ενώ αντίθετα 9 αθλητές-τριες που κέρδισαν στο Ε.Π. δεν κατάφεραν να προκριθούν στο τελικό στους Ο.Α.! Σημειώνεται επίσης ότι σε δύο αγωνίσματα οι νικητές των Ο.Α. (δίσκος Α, ακόντιο Α) δεν κατάφεραν να κερδίσουν μετάλλιο στο Ε.Π.

6. Όσον αφορά τους Έλληνες αθλητές-τριες (14 άτομα), οι 5 αθλητές-τριες πέτυχαν καλύτερες ή ίσες επιδόσεις (36,7%) και οι υπόλοιποι 9 χειρότερες επιδόσεις(64,3%), ενώ οι τρεις από αυτούς πέτυχαν την είσοδο τους στους τελικούς των αγωνισμάτων τους.

Σημειώνεται ότι ως ίσες επιδόσεις θεωρήθηκαν όσες επιδόσεις είχαν διαφορά (+/-) μικρότερη από 1%. Για παράδειγμα στα 100μ. 0΄΄.05, στα 400μ. 0΄΄.20, μήκος 5 εκατ., ακόντιο 0,50μ.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι:

1. Το διπλό «φορμάρισμα» των αθλητών είναι δυνατό με βάση την προπονητική, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των αθλητών (57,7%) που πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις τους Ο.Α.

2. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, φαίνεται ότι σημαντικό ποσοστό αθλητών-τριων υψηλού επιπέδου(40 άτομα) προτίμησαν να αγωνισθούν ΜΟΝΟ στους Ο.Α. και πολλοί πήρανε μετάλλιο (π.χ. Σκίπερς στα 200μ. Λεμέτρ, Ορτέγκα, Μπονταρένκο, Βλάσιτς, Τιαμ, Έννις Χίλλ, .Μάγιερ, Ριμπάκοβα). Τα αγωνίσματα με το μεγαλύτερο αριθμό αθλητών-τριων που αγωνίσθηκαν μόνο στο Ρίο ήταν από τα σύνθετα αγωνίσματα (5 στις Γυναίκες και 4 στους Άνδρες).

3. Πολλοί αθλητές από αυτούς που «απέτυχαν» στο Ρίο δεν είχαν τις δυνατότητες να προκριθούν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους και ουσιαστικά ο στόχος τους ήταν μόνο να καταφέρουν να πιάσουν τα όρια συμμετοχής στους Ο.Α. Αυτή η «ψυχολογική προσέγγιση» τους οδήγησε να φθάσουν στους αγώνες χωρίς το μεγάλο κίνητρο της διάκρισης, που υπήρχε μόνο στο Ε.Π. Πιστεύω ότι η ίδια προσέγγιση, σύμφωνα με την εμπειρία μου, ισχύει και για τους αθλητές που αγωνίσθηκαν στο Ρίο και δεν περιλαμβάνονται στην 8αδα του Ε.Π.

Συμπεράσματα σχετικά με το «φορμάρισμα»

Με δεδομένο ότι η αγωνιστική περίοδος επεκτείνεται από τον Μαϊο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, οι προπονητές επιλέγουν την εφαρμογή του μοντέλου της προπόνησης που βασίζεται σε διαδοχική ανάπτυξη, στοχευμένων ικανοτήτων με την κατάλληλη σειρά εφαρμογής εξειδικευμένων «μπλοκ» προπόνησης διάρκειας 2 - 4 εβδομάδων. Κάθε «μπλοκ» περιλαμβάνει υψηλής συγκέντρωσης φόρτο εργασίας που απευθύνονται σε ένα μικρό αριθμό προπονητικών δεικτών προπόνησης. Σε φάσεις που ο αθλητής δεν μετέχει σε αγώνες εφαρμόζει τα παραπάνω μοντέλα των «μπλοκ» προπόνησης και για την συμμετοχή σε αγώνες (7-14 ημέρες πριν) επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και την κορύφωση (tapering) για τον αγώνα στόχο.
Επιπλέον με δεδομένο ότι η διατήρηση της αγωνιστικής φόρμας καλύπτει χρονικό διάστημα 15-20 ημερών, οι αθλητές μετέχουν, σε αυτό το χρονικό διαστημα, σε 1-3 αγώνες, πριν να ξανα-εφαρμόσουν «μπλοκ» για νέα ανάπτυξη των ειδικών ικανοτήτων.

Όμως υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις αθλητών που μετέχουν σε αγώνες ενώ ευρίσκονται σε «κύκλο επιβάρυνσης» και φυσικά δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα του αγώνα, απλά για την συμμετοχή με οικονομικά κίνητρα.

Φυσικά το πρόβλημα της υψηλής απόδοσης δεν αφορά μόνο την επίδραση της ειδικής προπόνησης αλλά και τα ψυχο-πνευματικά κίνητρα του αθλητή. Ακόμη, στον σύγχρονο πρωταθλητισμό, και τα εξωτερικά κίνητρα με την μορφή οικονομικών βραβείων «λειτουργούν» στην κατεύθυνση της επέκτασης της αγωνιστικής διάρκειας.


Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη StivoZ.gr : Σήμερα στις 09:26

w w w . s t i v o z . g r
Η 1η διαδικτυακή κοινότητα
αθλητών & φιλάθλων στίβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου