Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Δύο σχέδια για το Ολυμπιακό στάδιο



Τις νέες προτάσεις για την ανακατασκευή του Ολυμπιακού σταδίου του Τόκιο, ενόψει τον Αγώνων του 2020 παρουσίασε η οργανωτική επιτροπή.

Με την πρόταση της φημισμένης Ζάχα Χαντίντ να κρίνεται οικονομικά ασύμφορη (1,8 δισ. ευρώ) και τελικά να απορρίπτεται, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για να βρεθεί φθηνότερη λύση. Τελικά, η επιτροπή που ανέλαβε να αξιολογήσει τις προτάσεις κατέληξε σε δύο ιαπωνικές ως τις οικονομικότερες, καλές που έγιναν από τους αρχιτέκτονες, Κένγκο Κούμα και Τόγιο Ίτο.
«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα στάδιο το οποίο θα αρέσει σε όλους» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού της Ιαπωνίας, Καζούμι Ντάιτο.
Η πρόταση του Κένγκο Κούμα είναι για ένα πιο… οικολογικό στάδιο το οποίο θα περιβάλλεται από αρκετό πράσινο, ενώ η κατασκευή του θα είναι μια μίξη από ατσάλι και ξύλο και θα θυμίζει τους παραδοσιακούς γιαπωνέζικους ναούς.
Η πρόταση του Τόγιο Ίτο, τονίζει την έλλειψη εξωτερικών τοίχων οι οποίοι έχουν αντικατασταθεί από δεκάδες κολώνες. Επίσης ξεχωρίζει με τεράστια γυάλινη πρόσοψη με τον αρχιτέκτονα να θέλει να κάνει μια μίξη του ξύλου, της φωτιάς, της γης, του μετάλλου και του νερού που εκφράζουν την ασιατική κουλτούρα.
Όποια από τις δύο προτάσεις και αν επιλεγεί τελικά, θα είναι σαφώς πιο φτηνή από αυτήν της Χαντάντ, με την πόλη του Τόκιο να αναλαμβάνει το ένα τέταρτο του κόστους, το δημόσιο να αναλαμβάνει το 50% και το συμβούλιο αθλητισμού της Ιαπωνίας να αναλμβάνει το υπόλοιπου του λογαριασμού.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το έργο θα ξεκινήσει το 2017 και το στάδιο θα είναι έτοιμο το Νοέμβριο του 2019, δίχως ωστόσο να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι το οποίο έχει αναλάμβει η Ιαπωνία για το 2019.

 
sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου