Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

 https://www.stivoz.gr

Τρομερό ατομικό ρεκόρ ο Γκελαούζος

Ο Κώστας Γκελαούζος έκανε εξαιρετική κούρσα στο μαραθώνιο στη Βαλένθια τερματίζοντας σε 2 ώρες 14 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα.

Κώστας Γκελαούζος
Του Τόλη Λελεκίδη

Η επίδοσή του αποτελεί ατομικό του ρεκόρ και τον ανεβάζει στην έκτη θέση όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας πρωταθλητής ήταν 56ος στη γενική κατάταξη και 27ος από τους Ευρωπαίους δρομείς που έτρεξαν την απόσταση των 42.195μ. στους δρόμους της ισπανικής πόλης.

Η επίδοσή του αποτελεί ατομικό του ρεκόρ και τον ανεβάζει στην έκτη θέση όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας πρωταθλητής ήταν 56ος στη γενική κατάταξη και 26ος από τους Ευρωπαίους δρομείς που έτρεξαν την απόσταση των 42.195μ. στους δρόμους της ισπανικής πόλης.

O 30χρονος δρομέας συνέτριψε το προηγούμενο ατομικό του ρεκόρ που ήταν 2:18.37 από πέρσι τον Σεπτέμβριο στον μαραθώνιο στο Βερολίνο και ξεπέρασε και τον προπονητή του Χρήστο Παπαχρήστο, που είχε 2:15.22. Επίσης, «άγγιξε» το ρεκόρ του θρυλικού Μιχάλη Κούση με 2:14.36.

O 30χρονος δρομέας συνέτριψε το προηγούμενο ατομικό του ρεκόρ που ήταν 2:18.37 από πέρσι τον Σεπτέμβριο στον μαραθώνιο στο Βερολίνο και ξεπέρασε και τον προπονητή του Χρήστο Παπαχρήστο, που είχε 2:15.22. Επίσης, «άγγιξε» το ρεκόρ του θρυλικού Μιχάλη Κούση με 2:14.36.

Νικητής στο μαραθώνιο στη Βαλένθια ήταν ο Κενυάτης Evans Chebet σε 2:03.00. Ακολούθησαν στη δεύτερη θέση ο Κενυάτης Lauwrence Cherono σε 2:03.04 και στην τρίτη ο Αιθίοπας Birhanu Legese σε 2:03.16.

Φωτογραφία: Angelos Zymaras / azsportsimages

 

Φοβερό παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο

Ο Kibiwott Kandie έσπασε την παγκόσμια επίδοση στον ημιμαραθώνιο που έγινε σήμερα στη Βαλένθια τερματίζοντας σε 57.32.

Του Τόλη Λελεκίδη

Ο Κενυάτης δρομέας βελτίωσε το προηγούμενο ρεκόρ που κρατούσε ο συμπατριώτης του Geoffrey Kamworor με 58.01 από το 2019. Ο 24χρονος αθλητής, που στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου που είχε γίνει στην Γκντίνια, συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 29 δευτερόλεπτα. Ο Kandie, που έτρεξε τον τέταρτο ημιμαραθώνιο τη φετινή σεζόν, ξεκίνησε να πιέζει τους αντιπάλους του από το 14ο χιλιόμετρο και στο 15ο πέρασε σε 41.10. Πάντως, η κούρσα θα μείνει στην ιστορία, καθώς και οι τέσσερις πρώτοι κατέβηκαν το παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς ο Jacob Kiplimo από την Ουγκάντα τερμάτισε δεύτερος σε 57.37 και ο Phonex Kipruto που ήταν τρίτος τερμάτισε σε 57.49. Τέταρτος ήταν ένας άλλος Κενυάτης, ο Alexander Mutiso σε 57.59.

Στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Genzebe Dibaba από την Αιθιοπία, η οποία στο ντεμπούτο της στην απόσταση έκανε το ταχύτερο χρόνο που έχει επιτευχθεί σε πρώτο αγώνα, τερματίζοντας σε 1:05.18.

Φωτογραφία από World Athletics- Getty images

 

Κορυφαίοι Duplantis και Rojas

Ο Armand Duplantis και η Yulimar Rojas αναδείχθηκαν αθλητές της χρονιάς στο σημερινό «γκαλά» της World Athletics, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με παρουσιαστές δύο παλιούς θρυλικούς αθλητές, την Sanya Richards-Ross και τον Ato Boldon.

Του Τόλη Λελεκίδη

Ο Σουηδός άλτης έσπασε δύο φορές φέτος το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ πηδώντας 6,17μ. και 6,18μ., ενώ και στον ανοιχτό ξεπέρασε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 6,15μ. Ολοκλήρωσε τη σεζόν αήττητος σε 16 αγώνες. Τον περασμένο έκλεισε τα 21 του χρόνια και έγινε ο νεαρότερος αθλητής στην ιστορία που παίρνει τον τίτλο World Athlete of the Year.

Από την άλλη η άλτρια από τη Βενεζουέλα ξεκίνησε και εκείνη δυνατά στον κλειστό, αρχικά πηδώντας σε μίτινγκ στο Μετς στο τριπλούν 15,03μ. που αποτέλεσε ρεκόρ Ν. Αμερικής και στη συνέχεια στο μίτινγκ στη Μαδρίτη «προσγειώθηκε» στα 15,43μ. σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό. Στον ανοιχτό αγωνίστηκε μόνο δύο φορές, αλλά με άλμα στα 14,71μ. πέτυχε την επίδοση της χρονιάς.

Τα υπόλοιπα βραβεία πήραν: Το βραβείο μέλους ομοσπονδίας πήγε στην Ομοσπονδία της Πολωνίας, Έμπνευσης Covid στην αρχική ιδέα του Renaud Lavillenie για τον αγώνα «Ultimate Garden Clash», το βραβείο Προέδρου στους Tommie Smith, Peter Norman και John Carlos, του Προπονητή της χρονιάς στους Helena και Greg Duplantis, τους γονείς και την ομάδα πίσω από την επιτυχία του Mondo Duplantis, το βραβείο της κοινότητας των αθλητών στα Σωματεία Στίβου (σ.σ. τα σωματεία στίβου μπορούν να «κατεβάσουν» το γραφικό βραβείο συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην επίσημη ιστοσελίδα της WA.

Τέλος, το βραβείο Φωτογράφου της χρονιάς πήρε ο Michael Steele που φωτογράφισε νεαρά παιδιά να αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στο Ελντορέτ της Κένυας.

Φωτογραφία: Nassos Triantafyllou/ azspotsimages

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου