Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Gdynia: Νέο ρεκόρ η Jepchirchir – O Kiplimo στην Ουγκάντα το χρυσό


Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου, που είχε αναβληθεί από τον Μάρτιο, διεξήχθη το Σάββατο 17/10 στην Gdynia της Πολωνίας. Οι κούρσες ήταν πολύ γρήγορες, ιδιαίτερα των γυναικών με παγκόσμιο ρεκόρ και 6 αθλήτριες κάτω από τα 1:06, ενώ σε κάτω από 1 ώρα τερμάτισαν 10 άνδρες!

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε κούρσα γυναικών η Jepchirchir

Στην ξέφρενη κούρσα των γυναικών νικήτρια ήταν η Κενυάτισσα Peres Jepchirchir με 1:05.16 βελτιώνοντας κατά 18 δευτερόλεπτα το πρόσφατο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε πετύχει σε κούρσα γυναικών* στις 5/9 στην Πράγα.

Λίγο πίσω, σε 1:05.18 τερμάτισε η Melat Yisak Kejeta, σημείιώνοντας αντίστοιχα ρεκόρ Ευρώπης. Η 28χρονη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιθιοπία όμως το 2013 πήγε πρόσφυγας στη Γερμανία και από πέρυσι έχει τη γερμανική υπηκοότητα.

Στην τρίτη θέση, 1 δευτερόλεπτο μετά, ήταν η 21 ετών Yalemzerf Yehualaw κι ακολούθησαν δύο ακόμα αθλήτριες από την Αιθιοπία, που κέρδισε με διαφορά το ομαδικό.
Ήταν η Yimer και η Yeshaneh, η οποία έχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε μεικτό αγώνα (με 1:04.31) και μάλιστα είχε και σύγκρουση και πτώση με την Jepkosgei.
Η Κενυάτιασσα προηγούμενη κάτοχος του ρεκόρ, οδήγησε όπως και η Can για μεγάλο μέρος της κούρσας και ήταν τελικά οι επόμενες της κατάταξης, ενώ στην 8η θέση ήταν η νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, Gudeta.
Να σημειωθεί πως προ ημερών η Hassan είχε αποσύρει τη συμμετοχή της.

Αγωνίστηκαν 104 αθλήτριες, μεταξύ αυτών και 2 από την Κύπρο. Η Θάλεια Χαραλάμπους ήταν 75η με 1:14.40 που αποτελεί και παγκύπριο ρεκόρ (το προηγούμενο χρεωνόταν στη Χάντζλικ με 1:16.44 που ήταν πέρασμα στην κούρσα της στον Μαραθώνιο στο παγκόσμιο του 2017). Η Στέλλα Χριστοφόρου ήταν 92η με 1:18.42.

Στην Ουγκάντα το χρυσό, στην Κένυα το ομαδικό ανδρών

Στην κούρσα των ανδρών όπως αναμενόταν έγινε μεγάλη μάχη και για το ομαδικό με την Κένυα, την Αιθιοπία αλλά και την Ουγκάντα. Η τελική κατάταξη ήταν με αυτή τη σειρά, με μικρές διαφορές περίπου 15″ μεταξύ τους. (Άθροισμα επιδόσεων των 3 καλύτερων αθλητών κάθε χώρας).

Ο Joshua Cheptegei με τα πρόσφατα μεγάλα παγκόσμια ρεκόρ στο στίβο σε 5000μ. και 10.000μ., τελικά έμεινε εκτός βάθρου, στην 4η θέση. Ωστόσο, το χρυσό πήγε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα χάρη στον μόλις 20 ετών Jason Kiplimo που επικράτησε με 58.49 και ρεκόρ αγώνων.

Ενδιάμεσα, δεύτερος ήταν ο Κενυάτης Kibiwott Kandie με 58.54 και τρίτος ο Αιθίοπας Amedework Walelegn με 59.08.

Αγωνίστηκαν 121 αθλητές. Ο νικητής των 3 προηγούμενων διοργάνωσεων και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Geoffrey Kamworor είχε αποσυρθεί αρκετό καιρό πριν καθώς είχε χτυπηθεί από μηχανή σε προπόνησή του τον Ιούνιο.

Το μέλλον της διοργάνωσης

Το παγκόσμιο Ημιμαραθωνίου ξεκίνησε το 1992 και γινόταν κάθε χρόνο (δεν έγινε το 2006-2007) κι από το 2010 γίνεται σε διετή βάση. Ωστόσο το επόμενο αναμένεται να γίνει το 2023 και πλέον στα μονά έτη, ως μια διοργάνωση πρωταθλήματος αγώνων σε δρόμο με την ονομασία “World Athletics Road Running Championships“ που θα συμπεριλαμβάνει και την απόσταση των 5χλμ αλλά πιθανόν και άλλες (πχ μίλι).

*Από την World Athletics αναγνωρίζονται παγκόσμια ρεκόρ στο δρόμο, σε Μαραθώνιο, Ημιμαραθώνιο, 10χλμ και από το 2018 και στα 5χλμ.
Στις γυναίκες υπάρχουν ρεκόρ τόσο για κούρσες μεικτές όσο και για μόνο γυναικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου