Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Ο «ταχύτερος» Κοζανίτης όλων των εποχών, Γιώργος Θεοδωρίδης στο top-sport.gr


''Ξεκίνησα από ένα αστείο να κάνω στίβο και τελικά έγινα πρωταθλητής''
Συνέντευξη στο top-sport.gr παραχώρησε ο τρίτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής
στο στίβο, Γιώργος Θεοδωρίδης.
Ο Γιώργος είναι γεννημένος το 1972 στην Αθήνα και πλέον προπονεί τα παιδιά του Φιλαθλητικού Συλλόγου Κλασσικού Αθλητισμού Κοζάνης.

Ο «ταχύτερος» Κοζανίτης όλων τον εποχών μίλησε στους Γιώργο Καρασαββίδη και Χρήστο Τσαρτσιανίδη για όλα τα θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό και κυρίως τον στίβο.
Διαβάστε στην συνέντευξή του τι είπε για τις αναμνήσεις του παρελθόντος, για το Παγκόσμιο μετάλλιο, για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με το στίβο, τις αναβολικές ουσίες, τον έλεγχο ντόπινγκ, για την καλύτερή του στιγμή, για τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις στην Κοζάνη, για τους Ολυμπιακούς αγώνες, ποιον αθλητή θαυμάζει, τι του λέιπει,  τι συμβουλεύει τα νέα παιδιά και για τους στόχους του από εδώ και πέρα.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στο top-sport.gr.
Γιώργο πως πήρες την απόφαση και ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον Στίβο;
Έπαιζα ποδόσφαιρο μέχρι την Τρίτη γυμνασίου. Εντελώς τυχαία σε κάτι μαθητικούς αγώνες στο λύκειο κατάφερα και κέρδισα στο Νομό Κοζάνης. Τότε είχε γίνει ανίχνευση από έναν προπονητή που το οφείλω ακόμα πολλά. Αυτός είναι ο Στάθης Ρούσσος. Τις πρώτες μου επιτυχίες σε Πανελλήνιο επίπεδο τις έκανα μαζί του. Έπειτα πήγα στην Θεσσαλονίκη για περίπου δέκα χρόνια και τα τελευταία έξι χρόνια ήμουν στην Αθήνα.
Περίμενες εκείνη την εποχή πως θα έχει αυτή την επιτυχία;
Ξεκινώντας, είναι πολύ ακραίο να φανταστείς πως κάποια στιγμή θα πάρεις μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ειδικά όταν ξεκινάς από την πόλη της Κοζάνης. Τότε το γήπεδο της Κοζάνης ήταν ακόμα χώμα, με την αίθουσα για τα βάρη να είναι ανύπαρκτη. Στην πορεία όμως και έπειτα από δέκα χρόνια δουλειάς, με αυτά που έκανα πίστευα πως μπορώ να φτάσω σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Στα 32 σου χρόνια έγινες 3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Ήταν μια δικαίωση για εσένα;
Η αλήθεια είναι πως για εμένα ήταν μια δικαίωση. Ουσιαστικά η πορεία μου δεν είχε βοήθεια από τον κόσμο, μόνο προς το τέλος της καριέρας μου. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ειδικά με γονείς αγρότες. Στα 25 μου και για μια εξαετία, με στήριξε η ομάδα του ΠΑΟΚ και έκανα ουσιαστικά το όνειρό μου πραγματικότητα.

Ένα θέμα που «μαστίζει» τον Στίβο είναι οι αναβολικές ουσίες. Πιστεύεις ότι για να γίνει πρωταθλητής χρειάζονται και ποια η άποψή σου για το ντόπινγκ;
Η άποψή μου είναι πως γενικότερα στον αθλητισμό έχουν εισχωρήσει οι αναβολικές ουσίες. Είναι ένα θέμα που ο καθένας το προσεγγίζει διαφορετικά. Με τους ελέγχους και τα αντιντόπινγκ που γίνονται πλέον πιο συχνά, είναι ένα ρίσκο και για την υγεία σου αλλά και να στιγματιστείς σαν αθλητής σε όλο τον κόσμο. Ειδικά όταν είσαι σε μια κλειστή κοινωνία δεν μπορείς να το ρισκάρεις. Αυτό βέβαια είναι επιλογή του καθενός, αν θα πάρει φάρμακο ή όχι.
Σου έχουν γίνει προτάσεις να πάρεις τέτοιες ουσίες;
Προτάσεις δεν μου έχουν γίνει. Σίγουρα όμως χρειάζονται τα νόμιμα βοηθήματα, όπου χωρίς αυτά δεν μπορείς να γίνεις πρωταθλητής.
Ποια η καλύτερη σου στιγμή και ποια η χειρότερη μέχρι τώρα;
Η καλύτερή μου στιγμή αναμφισβήτητα είναι το 2004, όπου βγήκα τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Βουδαπέστη. Η χειρότερη είναι το 2002 στο Μόναχο, όπου στα προκριματικά ήμουν να βγω στην τρίτη θέση, έκανα δύο άκυρα στον τελικό και αποκλείστηκα.
Σου λείπουν οι αγώνες;
Μου λείπουν οι αγώνες αλλά περισσότερο μου λείπει η προετοιμασία που κάναμε από τον Σεπτέμβριο έως τον επόμενο Αύγουστο, που προετοιμάζεσαι για τον αγώνα. Το ταξίδι δηλαδή και όλη αυτή η διαδρομή. Τα μέρη που πηγαίναμε σαν ομάδα για προετοιμασίες, όπως στην Νότιο Αφρική, μου λείπουν.

Εδώ και αρκετά χρονιά είσαι προπονητής στην πόλη της Κοζάνης. Ποιο είναι το πρώτο σου μέλημα για τους αθλητές σου;
Το πρώτο μου μέλημα είναι να μην τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Να βγάζουν όλη την προπόνησή τους, να υπάρχει πειθαρχία και να θέτουν στόχους. Διότι για εμένα ο στίβος είναι και μια μικρογραφία της ζωής με τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα βρεις στην πορεία, αφού κάθε μέρα αντιμετωπίζεις κάτι διαφορετικό. Ο νούμερο ένα κανόνας για εμένα είναι ότι εάν δεν καταφέρεις να κερδίσεις τον εαυτό σου, μην περιμένεις να κερδίσεις κανένα.
Υπάρχουν ταλέντα στην Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην Κοζάνη;
Ταλέντα πιστεύω πως υπάρχουν πολλά. Ένα μεγάλο μείων της Κοζάνης, είναι πως έχει έξι μήνες χειμώνα. Ο αθλητής του στίβου δεν μπορεί να σταματήσει, πρέπει συνέχεια να βρίσκεται έξω. Οι δικοί μου αθλητές υστερούν αρκετά με το Νότο. Το Μάρτιο δεν είναι έτοιμοι για αγώνες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος που κάνουν κανονικά προπονήσεις το χειμώνα.
Ποια η κατάσταση στα γήπεδα για τους αθλητές του στίβου αυτή τη στιγμή;
To ταρτάν της Κοζάνης στρώθηκε το 1993 και κατά τη γνώμη μου θέλει αλλαγή. Είναι επικίνδυνο για τους αθλητές που γυμνάζονται εδώ. Η αίθουσα με τα βάρη είναι η ίδια που έκανα και εγώ, πριν από 25 χρόνια. Τώρα που ξεκίνησα προπονητική έχω φέρει δικά μου βάρη για τα παιδιά, να έχουν τουλάχιστον τα στοιχειώδη. Το μεγάλο πλήγμα της Κοζάνης είναι πως δεν έχουμε κλειστό χώρο.
Ήταν δύσκολη η απόφαση να σταματήσεις από την ενεργό δράση;
Επειδή σαν αθλητής είχα εκπληρώσει όλα τα όνειρα μου, έφυγα με το κεφάλι μου ήσυχο και γεμάτος. Δεν έφυγα πικραμένος. Αυτό που ήθελα το έκανα και έπειτα σταμάτησα.

Ποιον αθλητή του στίβου θαύμαζες ή θαυμάζει ακόμα;
Θαύμαζα και θαυμάζω τον Κώστα Κεντέρη. Μακράν ο καλύτερος και δύσκολα θα ξανά βγει τέτοιος αθλητής.
Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν τόσες διακρίσεις όπως παλαιότερα στον ελληνικό στίβο. Τι έχει φταίξει;
Πιστεύω ένα από τα βασικά, είναι τα κίνητρα που έχουν οι αθλητές. Θα έμπαιναν σε Πανεπιστήμιο, θα έπαιρναν μόρια, πριμ αλλά αυτά δυσκολέψανε πάρα πολύ. Η Ομοσπονδία μας έχει κόψει ουσιαστικά τα χρήματα που μας έστελνε. Η πλειοψηφία των συλλόγων πλέον ασχολείται με ακαδημίες, αφού υπάρχει και ένα μικρό εισόδημα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Για εμένα επίσης δεν έχουν εκμεταλλευτεί τους παλιούς πρωταθλητές του στίβου που είχαμε. Για παράδειγμα διαφορετικά θα ασχοληθεί κάποιος αθλητής με εμένα που το έχω ζήσει, παρά από κάποιον που βρέθηκε να ασχολείται με το στίβο.
Ποια η συμβουλή σου στα νέα παιδιά που ασχολούνται γενικά με τον αθλητισμό;
Έχω να τους πω ότι τίποτα δεν έρχεται εύκολα και ποτέ δεν πάει η πορεία σου όπως την περιμένεις. Θέλει πολύ υπομονή και καθημερινό αγώνα. Επίσης χρειάζεται και την στήριξη από τους γονείς.
Έχεις εκπληρώσει τα όνειρα σου, ή υπάρχει κάτι που θα ήθελες να είχες κάνει;
Για εμένα τα όνειρα έχουν τελειώσει και τα έχω εκπληρώσει. Πλέον θέλω να διδάσκω στα νέα παιδιά τα πρώτα τους βήματα και να τους φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται.
Ποια η καθημερινότητα του στίβου και τι σε τράβηξε περισσότερο;
Ο Στίβος σε σχέση με τα ομαδικά αθλήματα έχει μεγάλη διαφορά. Σε μια ομάδα μπορεί να μην παίξεις και καθόλου και η ομάδα σου να κερδίζει. Στο στίβο αν κερδίσεις, οφείλεται καθαρά στην δκή σου προσπάθεια. Δηλαδή την νίκη δεν τη μοιράζεσαι και πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου από εδώ και πέρα;
Στόχος είναι να μαζέψουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε και να διαμορφώσουμε χαρακτήρες, αφού όπως είπα και πριν ο στίβος είναι μια μικρογραφία της ζωής. Και εάν έχουμε την τύχη και κάποιος έχει το χάρισμα, να τον φτάσουμε ψηλά.
Ποια η ευχή σου από εδώ και πέρα για τον αθλητισμό;
Λίγο δύσκολο να γυρίσουμε στις παλιές καλές εποχές. Ειδικά μετά την Ολυμπιάδα διαλύθηκε όλος ο αθλητισμός πιστεύω. Εύχομαι όσα παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό να μην έχουν τραυματισμούς και τους περιμένουμε όλους να είναι εδώ δίπλα μας.
Πιστεύεις η Ολυμπιάδα στην Ελλάδα ήταν το κάτι παραπάνω για τον αθλητισμό ή περισσότερο κόστισε στη χώρα;
Η Ολυμπιάδα πρόσφερε πάρα πολλά. Ειδικά στις Αθήνα σε σχέση με τους δρόμους την βοήθησαν πάρα πολύ. Το θέμα είναι ότι η διαχείριση των χρημάτων δεν έγινε σωστά. Κάποιοι θησαύρισαν από αυτά. Δηλαδή εάν ήταν διαφορετικά τα πράγματα και όλα πήγαιναν σωστά τώρα θα ήταν αλλιώς. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη κατάσταση και το πληρώνουμε μέχρι και τώρα. Μέχρι το 2004 βοήθησε τον αθλητισμό στην Ελλάδα η Ολυμπιάδα. Μετά από εκεί την αποκεφάλισε!
Στο τέλος της συνέντευξης ο Γιώργος Θεοδωρίδης μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται καθημερινά στο γήπεδο του ΔΑΚ Κοζάνης από τις 16:00 έως τις 18:00 και τα Σάββατο από τις 11:00 μέχρι τις 13:00 με τον Φιλαθλητικό Σύλλογο Κλασικού Αθλητισμού Κοζάνης.

Η καριέρα του Γιώργου Θεοδωρίδη
ΑΤΟΜΙΚΑ ΡΕΚΟΡ
60μ: 6.51 (Αθήνα, 2000)
50μ: 5.71 (Θεσσαλονίκη, 1994) Πανελλήνιο ρεκόρ
100μ: 10.17 (Παρίσι, 2003)
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1991 – Θεσσαλονίκη: 1η Θέση, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων στα 100 μ.
1992 – Λίλ: 1η Θέση, Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νέων Ατομικού Στίβου στα 100μ.
1999 – Αθήνα: 1η Θέση, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στα 100μ.
2000 – Γάνδη: 2η Θέση, Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών Κλειστού Στίβου στα 60μ.
2000 – Αγγλία, Gateshead: 2η Θέση, Bruno Zauli, στα 4Χ100μ.
2004-Βουδαπέστη: 3η Θέση, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών Κλειστού Στίβου, στα 60μ.
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ
Γυμναστικός Σύλλογος Κοζάνης
Φιλαθλητικός Σύλλογος Κλασσικού Αθλητισμού Κοζάνης
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος Αθηνών
ΑΕΚ Αθηνών

Φωτογραφίες από την συνέντευξη: 
Επιμέλεια: Τσαρτσιανίδης Χρήστος - Καρασαββίδη; Γιώργος - www.top-sport.gr
(Η συνέντευξη και οι φωτογραφίες πραγματοποιήθηκαν στο ΔΑΚ Κοζάνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου