Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

by

Article Preview


Αναδημοσιεύουμε ένα πολύ περιεκτικό άρθρο για τα χαρακτηριστικά και το ρόλο του προπονητή, που πρόσφατα ανήρτησε στο https://ioannisdondoros.blogspot.gr ο Ιωάννης Δόνδωρος (ΚΦΑ, προπονητής στίβου -στην Hellenic Throwers Academy- και Sports Events Project Manager)
Ανέκαθεν ο αθλητής βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για κάθε φίλαθλο. Είναι πολύ λογικό κι αυτό διότι ο αθλητής προσφέρει το θέαμα στον κόσμο, που παρακολουθεί την κάθε του προσπάθεια, είτε είναι αθλητής ατομικού, ή ομαδικού αθλήματος. Ο αθλητής είναι εκείνος που «στέφεται» νικητής και απολαμβάνει το θαυμασμό και το σεβασμό του φίλαθλου κοινού.

Ποιος όμως βρίσκεται και παίζει καθοριστικό ρόλο πίσω από τις «κουίντες» της επιτυχίας του αθλητή;
Ποιος είναι ο άνθρωπος που ...
by

Article Preview


Στις αποστάσεις από 800μ. και πάνω, συνηθίζεται στα μεγάλα meeting να υπάρχει κάποιος που θα δώσει τον απαραίτητο ρυθμό ώστε οι αθλητές που επιδιώκουν την καλή επίδοση/ρεκόρ να κάνουν το πέρασμα που θέλουν πιο σίγουρα και πιο ξεκούραστα.

Ο "λαγός" / "rabbit" ή pacemaker (ο δημιουργός του ρυθμού) στην κανονική διεθνή ορολογία, θα τους πάει αυτούς ή την κούρσα όπως πρέπει, συνήθως θα τους περιορίσει στο 1μ. και την αντίσταση του αέρα -ο Krummenacker μιλάει για 15%- και βέβαια βοηθάει και ψυχολογικά.
Στις πιο μεγάλες αποστάσεις μπορεί να υπάρχει και ...λαγός του λαγού. (Να σημειωθεί πως εκεί δεν επιτρέπεται βάσει κανονισμών κάποιος να περιμένει έναν γύρο για να ξαναοδηγήσει).

To 1954 o Roger Bannister κατέβηκε για πρώτη φορά τα 4 λεπτά στο μίλι με βοήθεια 2 λαγών, κάτι που ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου