Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Επιστροφή στην άθληση μετά τη λοίμωξη covid-19

Τα τελευταία δεδομένα για την επίδραση της νόσου στην καρδιά, καθώς και τις πιο πρόσφατες οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

του Δημήτρη Στεργίου, Ειδικός Καρδιολόγος. Μετεκπαιδευθείς στην Υπερηχοκαρδιογραφία στο Nebraska Medical Center στις ΗΠΑ. Εξειδικευθείς στην Αθλητική Καρδιολογία και στις Μυοκαρδιοπάθειες στο St George’s University Hospital στο Λονδίνο.
Επικεφαλής του Ιατρείου Αθλητικής Καρδιολογίας “Cardiosports”

Πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά με την επίδραση της λοίμωξης COVID-19 στην καρδιά. Σαν αποτέλεσμα η επάνοδος στις προπονήσεις γίνεται με διστακτικότητα και προβληματισμό, τόσο από τους αθλητές όσο και από το προπονητικό επιτελείο και τους ιατρούς. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα τελευταία δεδομένα για την επίδραση της νόσου στην καρδιά, καθώς και τις πιο πρόσφατες οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.   

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την επίδραση της COVID-19 στην καρδιά

Η κλινική εικόνα των ανθρώπων που νοσούν από τον SARS-CoV-2 μπορεί να είναι από ήπια μέχρι σοβαρή που μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία, και βέβαια σε ένα μικρότερο ποσοστό η νόσος οδηγεί σε θάνατο. Η θνητότητα αυξάνεται στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, στους παχύσαρκους, στα άτομα με αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη, χρόνια αναπνευστική νόσο ή συνυπάρχουσες καρδιοπάθειες. Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη ή κάποια καρδιοπάθεια και σχεδόν 40% από τα άτομα που συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων είναι στην πέμπτη ή έκτη δεκαετία της ζωής τους.

Στη Γαλλία η επανεμφάνιση της

Περίπου ενάμιση χρόνο από την τελευταία της εμφάνιση στην αγωνιστική δράση, η Μαρία Μπελιμπασάκη είναι έτοιμη να πάρει και πάλι θέση εκκίνησης στους αγώνες της χειμερινής περιόδου.

Η “ασημένια” πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2018 στο Βερολίνο στα 400 μ. θα κάνει τον πρώτο της αγώνα στις 30 Ιανουαρίου στο μίτινγκ, που θα γίνει στο Μοντεβίλ με στόχο να κυνηγήσει από νωρίς επιδόσεις ανάλογες των δυνατοτήτων της.

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση της αθλήτριας από τις 15 Ιουνίου του 2019, και την πρώτη ύστερα από μία μακρά και έντονη περίοδο, στην οποία κυριάρχησαν τα προβλήματα τραυματισμών, που απορύθμισαν το πρόγραμμα προετοιμασία της. Η αθλήτρια του Κώστα Ηλία από τον Αύγουστο του 2020 ακολουθεί με συνέπεια το πρόγραμμα προετοιμασίας της και τα προπονητικά τεστ του τελευταίου διαστήματος έδειξαν πως είναι έτοιμη να επιστρέψει σε επιδόσεις που θα της δώσουν τη διάκριση σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Η παρουσία της αθλήτριας στην αγωνιστική δράση του χειμώνα έχει διπλό στόχο, αφού αρχικά θα επιδιώξει τη συμμετοχή και μια καλή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού του Τορούν και παράλληλα αποσκοπεί στο συγκέντρωση σημαντικών βαθμών στο ράνκινγκ της WA. Η αθλήτρια θα συμμετάσχει και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού (12-13/2), ενώ είναι πιθανό να είναι παρούσα και στην ημερίδα που θα γίνει στο ΣΕΦ στις 7 Φεβρουαρίου.

Φωτογραφία: azsportsimages

 

 

Με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ θα πάρει θέση εκκίνησης στον αγώνα βάδην, που θα γίνει στην Όστια της Ιταλίας, το Σάββατο (23/1).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου