Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

BLOGGING

 

 Ελληνικές παρουσίες σε εξωτερικό 2022


(Το θέμα ανανεώνεται).
Ακολουθούν οι επιδόσεις Ελλήνων & Κυπρίων αθλητών σε αγώνες εξωτερικού (εκτός διοργανώσεων που εντάσσονται ξεχωριστά στα “αποτελέσματα”) όπως και γνωστοί προγραμματισμένοι αγώνες, σε ανοικτό στίβο.
(αναφέρονται και οι αγώνες σε oversized κλειστού)

Ευχαριστούμε τους Θωμά Κώνστα & Νίκο Κριεζή για τη βοήθεια

 

 

Δύο όρια στους αγώνες 25ης Μαρτίου


Οι αγώνες της 25ης Μαρτίου επέστρεψαν μετά από 2 χρόνι απου δεν έγιναν λόγω covid. Οι αγώνες είνιαι οι πρώτοι αγώνες στίβου της χρονιάς μετά το χειμερινό ρίψεων και αρκετοί αθλητές της Κύπρου έκαναν πρεμιέρα

-> Αποτελέσματα

Αισιοδοξία για καλύτερους αγώνες – Αλλοίωση φυσιογνωμίας στίβου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 2022 – Ο Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος γράφει την άποψή του για τη διοργάνωση και τα αγωνίσματα των αλμάτων

Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος – Ομοσπονδιακός προπονητής (υπό την καθοδήγησή του η Ν.Μπακογιάννη κέρδισε το αργυρό στους Ολυμπιακούς το 1996) αριστούχος Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών με μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, εμπνευστής και επιτελικός δ/ντής του Filothei Women Gala.

Είδαμε ένα αρκετά καλού επιπέδου παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Βελιγράδι εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και πανδημίας.

Παρόλο που δεν είναι ασφαλές κριτήριο για το άμεσο μέλλον, εντούτοις άφησε καλή αίσθηση και επιτρέπει ορισμένα πρώτα θετικά συμπεράσματα ενόψει των αγώνων του καλοκαιριού και αρκετή αισιοδοξία για ακόμα καλύτερους αγώνες.

Στα άλματα κάποια ήταν πολύ ανεβασμένα και «γεμάτα» όπως λέμε.
Υπήρξε όγκος αθλητών ή αθλητριών που εγγυώνται συναγωνισμό και πολύ καλές επιδόσεις, όπως πχ το ύψος των γυναικών και στις επόμενες ευκαιρίες.

Είδαμε το επί κοντώ των ανδρών να λάμπει ο Duplantis – που είναι πραγματικά ένα φαινόμενο όμως εκεί, πέρα από τον Σουηδό, που έχει ξεφύγει σε επιδόσεις, υπάρχει ένας αριθμός καλών αθλητών που μπορεί να προσφέρει συναγωνισμό και να κρατήσει το ενδιαφέρον.

Στο επί κοντώ των γυναικών, είδαμε τις πρωταγωνίστριες στο Βελιγράδι, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το καλοκαίρι και ποιες άλλες ακόμα μπορεί να προκύψουν εκτός από τις παραδοσιακές δυνατές ελληνικές παρουσίες, με την Κατερίνα και τη Νικόλ.

Στο μήκος των ανδρών φυσικά την παράσταση κλέβει ο σπουδαίος Μίλτος Τεντόγλου όμως και σε αυτό υπάρχει ένας ικανός αριθμός αθλητών που μπορούν να προσφέρουν στο γενικότερο συναγωνισμό.

Στις γυναίκες, στο μήκος, είχαμε μια πολύ καλή κορυφαία εξάδα στον τελικό κι έναν αγώνα με μεγάλο ενδιαφέρον και κάτι ανάλογο μάλλον θα δούμε και το καλοκαίρι.

Φυσικά υπήρξαν και αγωνίσματα όπως το τριπλούν γυναικών που ήταν πολύ «άδεια» και πεσμένο σε επιδόσεις.
Αν και είδαμε μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ από τη Rojas μετά από αυτήν η διαφορά φαίνεται να είναι χαώδης.

Σε ότι αφορά, στο ύψος γυναικών, ήταν από τα πολύ ενδιαφέροντα και όμορφα στην εξέλιξή τους αγωνίσματα και κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού.
Με επτά αθλήτριες στον τελικό να έχουν επιδόσεις από το 1,92 μ. και πάνω είναι θέμα χρόνου να έχουμε ακόμα καλυτέρου επιπέδου συναγωνισμό.

Να συμπληρώσω ότι είδαμε στο ύψος των γυναικών να υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο που αγωνίζονται πλέον οι αθλήτριες.
Εχουν ρίξει μεγάλο βάρος στην ταχύτητα και κάνουν άλματα όπως έκανε η Μπακογιάννη τον καιρό που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
Η τεχνική προσέγγισης του πήχη με μεγάλη ταχύτητα επιτρέπει αισιοδοξία για μεγάλες επιδόσεις και αυτό το βλέπουμε να το προσπαθούν όλο και περισσότερες αθλήτριες.

Επίσης αρκετά καλού επιπέδου, ήταν το ύψος και στους άνδρες με έξι αθλητές πάνω από το 2,24 μ..

Γενικότερα, τέλος, θα προσέθετα πως είδαμε τη διοργάνωση στο Βελιγράδι να ακολουθεί τη λογική της τηλεόρασης.
Πολλές καινοτομίες που εξυπηρετούν το τηλεοπτικό προϊόν όμως αλλοιώνουν κάπως τη φυσιογνωμία του αθλήματος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο στίβος, ο κλασικός αθλητισμός είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το παρελθόν του και χρειάζεται την ιστορία του να τον ακολουθεί στη διαδρομή του.

Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου