Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Επικίνδυνη και ακατάλληλη η Καλαμαριά (φωτο)

Σε μία εποχή που ο κλασικός αθλητισμός τίνει να αποτελέσει τη Νο1 επιλογή των γονέων ως αθλητική απασχόληση τουλάχιστον των παιδιών του δημοτικού, ηλικιών 6-12 ετών, το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται ίσως στην χειρότερη κατάσταση από οποιοδήποτε άλλο αστικό κέντρο της χώρας.
Πηγή: sportsfeed.gr
Με ένα Καυτανζόγλειο να καλύπτει οριακά το δήμο Θεσσαλονίκης που είναι η καρδιά της πόλης, τους Αμπελόκηπους να καλύπτουν τη νοτιοδυτική Θεσσαλονίκη, τη Νεάπολη τη βορειοδυτική και το Πανόραμα να καλύπτει ένα μικρό βόρειο κομμάτι, μένει ολόκληρη η ανατολική Θεσσαλονίκη στην απόλυτη εγκατάλειψη και ανυπαρξία. Πρόκειται για ένα 25-30% του πληθυσμού της πόλης που δεν έχει πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις στίβου, καθώς το ένα και μοναδικό στάδιο που υπάρχει, αυτό του Απόλλωνα στην Καλαμαριά, έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο και επικίνδυνο για την υγεία των αθλούμενων πλην ποδοσφαίρου.
Αυτό βέβαια είναι συνέπεια της ανυπαρξίας του Απόλλωνα στο χώρο του στίβου. Ένα ιστορικό σωματείο που κάποτε ανέπτυσε τον κλασικό αθλητισμό, που έφτασε μέχρι πρίν μία δεκαετία να φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του το διεθνές Ολυμπιακό μίτιγκ στίβου της Θεσσαλονίκης, εδώ και μερικά χρόνια όχι απλά έχει διαγραφεί από τα μητρώα του ΣΕΓΑΣ και επίσημα δεν υφίσταται στην οικογένεια του στίβου και ούτε μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες, αλλά επιπλέον υπήρξε απόλυτα αρνητικό σε οποιοδήποτε κάλεσμα του δήμου ή πρωτοβουλία άλλων φορέων για να αξιοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του στίβου πρός όφελος της τοπικής κοινωνίας και του κλασικού αθλητισμού.
Διαθέτοντας το μοναδικό στάδιο με στίβο σε ολόκληρη την ανατολική Θεσσαλονίκη, ένα στάδιο που ο αγωνιστικός του χώρος φτιάχθηκε με δημόσιο χρήμα και με την υποχρέωση από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς να το έχει ανοιχτό στο άθλημα και να το λειτουργεί για την ανάπτυξη του στίβου ώστε να εξυπηρετήσει περισσότερους από 200.000 πολίτες, η σημερινή προσωρινά ορισμένη από το πρωτοδικείο διοίκηση του ΜΓΣ Απόλλωνα Καλαμαριάς, αδιαφόρησε πλήρως για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών που δαπανήθηκαν πριν μερικά χρόνια για την ανακαίνιση του σταδίου και όχι απλά το εγκατέλειψε, αλλά έφτασε σε σημείο και να απαγορεύει την χρήση του για τον κλασικό αθλητισμό.
Ίσως βέβαια για την προσωρινή διοίκηση του Αλέξανδρου Νεράντζη, του Αβραάμ Περσίδη και του Παναγιώτη Χατζηανδρέα, να έπαιξε ρόλο, ότι το στάδιο της Καλαμαριάς χαρακτηρίστηκε ως ακατάλληλο για στίβο λόγω επικινδυνότητας για την σωματική ακεραιότητα μικρών και μεγάλων αθλούμενων, όμως αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος, η διοίκηση του ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς δεν θα είχε επιτρέψει την εμπορική εκμετάλευση με τη μετατροπή του σε αθλητικό παιδότοπο-παιδική χαρά και να λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος φύλαξης των παιδιών μόνο και μόνο για να εισπράτει το μηνιαίο αντίτιμο από ανυποψίαστους γονείς για το τι πραγματικά συμβαίνει στο γήπεδο του Απόλλωνα.
Είναι θλιβερή η διαπίστωση πως η διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς έχει πάνω απ’ όλα το ποδόσφαιρο και χωρίς ηθικούς φραγμούς επιδιώκει να βγάλει λεφτά από τον στίβο χωρίς να διαθέτει τμήμα στίβου. Αντί να ανοίξουν το στάδιο στην τοπική κοινωνία, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα στάδια της Θεσσαλονίκης. Ένα στάδιο που κατασκευάστηκε με δημόσιο χρήμα να παραμένει εγκαταλελημένο και κλειστό για όλους πλην της ποδοσφαιρικής ομάδας και πλην αυτών που το εκμεταλεύονται εμπορικά.
Και φυσικά είναι άξιον απορίας αν ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός που τυγχάνει να είναι και άνθρωπος του στίβου, γνωρίζει για το τι συμβαίνει στην Καλαμαριά, γιατί αν μη τι άλλο όταν πληρώνει το κράτος για να γίνουν κάποια έργα και όταν υπάρχουν κάποιοι όροι, αν δεν τηρούνται οι όροι αυτός που την πληρώνει είναι και ο πολίτης και το κράτος είναι αυτός που θα πρέπει να βάλει μία τάξη στα πράγματα.
123567891011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου