'Ιδιος αθλητής, άλλο πόδι, δύο χρυσά
Η ιστορία του Τέιλορ είναι πραγματικά φοβερή. Το 2007 κέρδισε τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ18 (Οστράβα) στο τριπλούν πηδώντας 15.98μ. ενώ ήταν και τρίτος στο μήκος με 7.29μ. Την επόμενη χρονιά, στο παγκόσμιο των εφήβων (Κ20) στο Μπίντγκοτζ ήταν 8ος στο τριπλούν με 15.61μ. και 7ος στο μήκος με 7.41μ.
Ακολούθησε το χρυσό στοπαγκόσμιο του Νταεγκού με το τρομερό 17.96μ. και την αμέσως επόμενη χρονιά, ήταν δεύτερος στο παγκόσμιο κλειστού στίβου με 17.63μ. και πρώτος στους Ολυμπιακούς του 2012 με 17.81μ. Όλα αυτά πηδώντας με το αριστερό πόδι.
Ωστόσο το 2011, ξεκίνησαν οι ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο. Ξεκινώντας τη σεζόν με τον Ράνα Ράιντερ στη Φλόριντα πάρθηκε η απόφαση να αλλάξει πόδι στο άλμα. «Γνώριζα ότι ήταν άλτης δύο ποδιών. Μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τα δύο πόδια, αλλά επειδή ήταν Ολυμπιακή χρονιά, αποφασίσαμε να μην το ρισκάρουμε και να είμαστε προσεκτική για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο» θυμάται ο προπονητής του Τέιλορ.
Σε ηλικία 21 ετών, ο Αμερικανός είχε τρομερές προοπτικές αλλά το 17.81μ. που ναι μεν του χάρισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου αλλά δεν επιβέβαιωσε τις προσδοκίες.
Το χρυσό στο Λονδίνο, προκάλεσε διαφωνία με τον προπονητή του καθώς ο Τέιλορ δεν έβλεπε λόγο να αλλάξει πόδι, έστω και αν το αριστερό του γόνατο δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Η τέταρτη θέση στο παγκόσμιο της Μόσχας, με άλμα μόλις στα 17.20μ. ήταν το καμπανάκι. «Υπήρχαν δύο επιλογές. Ή θα σταματούσαμε τον αθλητισμό, ή θα αλλάζαμε το πόδι του άλματος. Επιλέξαμε το δεύτερο» θυμάται ο Τέιλορ.
Η αλλαγή έγινε αμέσως. Στο επόμενο μίτινγκ αμέσως μετά τους αγώνες στη Μόσχα, ο Τέιλορ συμμετείχε στον τελικό του ντάιμοντ λιγκ στις Βρυξέλλες, πηδώντας με το δεξί του πόδι, 16.89μ. Ακολούθησαν κάποιες κούρσες στα 400μ. το 2014 για να ανανεωθεί το ενδιαφέρον του Τέιλορ στο στίβο.
Ο νέος Κριστιάν Τέιλορ έκανε την εμφάνιση του στο ντάιαμοντ λιγκ της Ντόχα. Σε μία κλασική μονομαχία με τον Κουβανό Πέδρο Πάμπλι Πιτσάρδο έγινε κάτι μοναδικό. Για πρώτη φορά δύο άλτες πήδηξαν στον ίδιο αγώνα πάνω από 18μ.
Ο Τέιλορ έκανε ατομικό ρεκόρ για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια πηδώντας 18.04μ. ενώ ο Πιτσάρδο πήδηξε 18.06μ.
Η μονομαχία των δύο αθλητών, κράτησε τον Τέιλορ σε γρήγορση, πηδώντας άλλες τρεις φορές πάνω από τα 18μ. μέσα στο 2015 με αποκορύφωμα το παγκόσμιο του Πεκίνου όπου με 18.21μ. πήρε το χρυσά και απείλησε το παγκόσμιο ρεκόρ (18.29μ.).
Το 2016, ο Τέιλορ ήταν μόνος του. Ο Πιτσάρδο και ο Ταμγκό, οι δύο άλλοι ενεργοί αθλητές με επίδοση πάνω από 18μ. ήταν τραυματίες και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Ρίο ο Τέιλορ πήδηξε 17.96μ. και πήρε το χρυσό. Ο πρώτος στην ιστορία που κατάφερε να κερδίσει δυο χρυσά με διαφορετικό πόδι και ο πρώτος που έκανε το back to back από το 1976 που ο Σοβιετικός Βίκτορ Σανιέγιεφ κέρδισε τρεις συνεχόμενους τίτλους (1968, 1972, 1976). Αυτό είναι και το επόμενο ρεκόρ που θα κυνηγήσει ο Τέιλορ το 2020. Προηγούνται, η κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ του Τζόνοθαν Έντουαρντς ενώ θέλει να γίνει και ο πρώτος στην ιστορία των παγκόσμιων πρωταθλημάτων που θα κερδίσει δύο συνεχόμενους τίτλους, το καλοκαίρι του 2017 στο Λονδίνο.
sportsfeed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου