Μεγάλη επιτυχία το 1ο διεθνές συνέδριο του ΕΣΚΑΝ
Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τον ιστορικό αθλητικό σύλλογο Ερμής 1877 και το Σύλλογο Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ).
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος τόνισε: «Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη μάχη για ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο την κυβέρνηση μας αλλά και το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού στις Βρυξέλλες. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε το νομικό πλαίσιο και η προσπάθεια αρχίζει συμβολικά με το συνέδριο της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που διαχρονικά παράγει σπουδαίους αθλητές και μεγάλες επιτυχίες. Να τονίσουμε ότι πέρα από τον πρωταθλητισμό υπάρχει και η σημαντικότητα του καθαρού αθλητισμού».
Στην δική του ομιλία-εισήγηση, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός τόνισε την ανάγκη της πρόληψης στα θέματα ντόπινγκ, αλλά και της ενημέρωσης των νεαρών αθλητών για τις συνέπειες από την χρήση απαγορευμένων ουσιών. Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν ο ΓΓΑ είπε ότι ειδική ομάδα του υπουργείου Αθλητισμού εξετάζει τις περιπτώσεις αθλητών, που κατέκτησαν διεθνείς διακρίσεις και εν συνεχεία αποδείθηκε ότι αγωνίστηκαν ντοπαρισμένοι. «Ο αριθμός έχει φτάσει στους 91 και το λέω με λύπη, θα δούμε τι θα γίνει με τις περιπτώσεις αυτές και ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συναδινός.
«Ο παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ έφτασε -επιτέλους- στην Ελλάδα», τόνισε ο νομικός και μέλος του ΕΣΚΑΝ, Αλέξης Αδαμίδης. «Υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2003, τέθηκε σε ισχύ στο εξωτερικό το 2004, τροποποιήθηκε το 2009 και το 2013 και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ αναθεωρημένος από 1.1.2015. Η Ελλάδα εναρμονίσθηκε πλήρως το 2016, με την ψήφιση του νόμου 4373/2016 (ΦΕΚ Α΄ 43/1.4.2016). Έπρεπε να γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014», ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος ανέλυσε τα άρθρα του Κώδικα και στάθηκε στα χαρακτηριστικά του.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Ιταλός Δρ. Τζιουζέπε Φισκέτο, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος ειδικός παγκοσμίως σε θέματα ντόπινγκ σε όλα τα αθλήματα.
Ανέπτυξε τον τροπο με τον οποίο λειτουργεί το «βιολογικό διαβατήριο» για κάθε αθλητή, τονίζοντας πως μοιάζει με δακτυλικό αποτύπωμα της κατάστασης της οποίας βρίσκεται ο αθλητής σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Απο το Οχάιο των ΗΠΑ συμμετείχε στο συνέδριο (μέσω Skype) η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει νέα εποχή στο ντόπινγκ. Το σύστημα είναι λίγο-πολύ το ίδιο σε Ευρωπη και ΗΠΑ. Δεν θέλω να μιλήσω για την Ελλάδα, απουσιάζω 8 χρόνια. Το πρόβλημα ξεκινάει πολλές φορές και από τις επιλογές των προπονητών, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν τις γνώσεις. Θεωρώ ότι στο Top10 των αθλητών λιγότερο από το 50% κάνει χρήση! Έτσι θέλω να πιστεύω. Πιο χαμηλά, συμβαίνουν πολλά…». Η Χρυσή Ολυμπιονίκης θα βρίσκεται αρχές Φεβρουαρίου στην Ελλάδα για μια ενδιάμεση στάση, πριν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Βελιγραδίου (3-5 Μαρτίου 2017).
Στην δική του ομιλία-εισήγηση, ο Κώστας Μπανιώτης μίλησε συναισθηματικά φορτισμένος και για την προσωπική του εμπειρία (χωρίς να ευθύνεται έμεινε 18 μηνες εκτός). «Αυτό που κατάλαβα απο την υπόθεση μου είναι οτι σε κάτι τέτοιες στιγμές είσαι μόνος.Εγώ ήμουν τυχερός, γιατί είχα ανθρωπους που με στήριξαν και με σήκωσαν όταν εγώ πραγματικα είχα καταρρεύσει», ανέφερε ο 5ος παγκόσμιος πρωταθλητή του Πόρτλαντ στο άλμα σε ύψος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του αθλίατρου-χειρουργού ορθοπαιδικού και επιστημονικού συμβούλου αθλητικών ομοσπονδιών, Χρόνη Δρούγια, ο οποίος μίλησε για τα συμπληρώματα διατροφής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους κινδύνους από τη λήψη συμπληρωμάτων. «Ορισμένα περιέχουν έντονα βιοενεργά με κίνδυνο εμφάνισης επιλοκών και επιπτώσεων στην
υγεία, κυρίως όταν χορηγούνται σε υπερβολικές δοσολογίες», τόνισε ο κ. Δρούγιας.
sportsfeed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου