Πέμπτη 24 Μαΐου 2018


ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Προπονητής Επί Κοντώ
Αρ. Αδείας προπονητή
Θράκης 10
Τκ 554 38 Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκη


Θεσσαλονίκη 22/5/2018 

Προς: «ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Κοινοποίηση:
1. Πρόεδρο ΣΕΓΑΣ  κ. Παναγόπουλο Κωνσταντίνο
2. Σωματεία ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3. Σύνδεσμο Προπονητών Στίβου Βόρειας Ελλάδος
4. Αθλητές επί κοντώ  Σωματείων Θεσσαλονίκης
5. Γονείς Αθλητών επί κοντώ Σωματείων Θεσσαλονίκης
6. Δημάρχους Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης
7. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα Απόστολο
8. Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Πατουλίδου Παρασκευή
9. Σύνδεσμο Κριτών Στίβου Θεσσαλονίκης

Θέμα: «μη ένταξη του αγωνίσματος επί κοντώ Π-Κ στους αγώνες στίβου ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ»

Κύριε πρόεδρε,
 Με τις από 28/4/2018 και 10/5/2018 επιστολές μου (σχετικά 1 και 2) σας υπέβαλλα πρόταση να ενταχθούν στους αγώνες που ακολουθούν στη Θεσσαλονίκη τα αγωνίσματα του  επί κοντώ σε κάθε κατηγορία ανάλογα με τους αγώνες. Δεν θα αναλύσω το σκεπτικό της πρότασής μου διότι αυτό αναλύεται στις επιστολές μου.
Στο τέλος κάθε επιστολής μου αναφέρεται: «στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση».

   Την Παρασκευή 11 Μαΐου σε συζήτηση που είχαμε μου είπατε ότι η τεχνική επιτροπή αποφάσισε να μην συμπεριληφθεί το αγώνισμα του επί κοντώ στις κατηγορίες Παίδων – Κορασίδων στους αγώνες  ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ χωρίς όμως να μου εξηγήσετε το αιτιολογικό της απόφασης. Μου είπατε ότι είναι εισήγηση των τεχνικών.
   Στις 14 Μαΐου 2018 δημοσιεύσατε την προκήρυξη των αγώνων ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ όπου δεν συμπεριλαμβάνεται στα αγωνίσματα το άλμα επί κοντώ.
   Επειδή δεν υπάρχουν επιχειρήματα για την ανόητη (μη ορθώς σκεπτόμενη) απόφαση της τεχνικής επιτροπής την οποία απ` ότι φαίνεται αποδεχτήκατε χωρίς να μου χορηγήσετε έγγραφες  παρατηρήσεις των τεχνικών σας (διευθυντή κέντρου και τεχνικού συμβούλου) και χωρίς να ζητήσετε διευκρινήσεις από μέρους μου, αν και είμαι στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις, αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση απέναντι  στο άθλημα του στίβου, στο αγώνισμα του επί κοντώ, στον ΚΩΣΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ, στους αθλητές και τις οικογένειές τους να σας αναφέρω τα παρακάτω και να τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

ΑΝΟΗΤΟΙ (ΜΗ ΟΡΘΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ) ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ των τεχνικών σας και των «ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ»
1.     Ανόητος ισχυρισμός: Δεν χωράει το αγώνισμα στο πρόγραμμα.  Αντικρούω τον ανόητο (μη ορθώς σκεπτόμενο) αυτόν ισχυρισμό με τα παρακάτω επιχειρήματα α. στην πρότασή μου αναφέρεται ότι μπορεί να ξεκινήσει το αγώνισμα από 2.30 στα κορίτσια και να ανεβαίνει 2.30- 2.50 -2.70 - 2.85 -3.00 - 3.10  και στη συνέχεια ανά 10 και στα αγόρια 2.75 - 3.00-3.25-3.50- 3.70 - 3.85 - 4.00 - 4.15 -ΚΑΙ ΑΝΑ 10. Αν απλά έκαναν κάποιοι τη δουλειά τους (για την οποία αποσπάστηκαν από το δημόσιο και αμείβονται ή δεν αποσπάστηκαν αλλά έχουν την υποχρέωση σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν) θα γνώριζαν ότι στους διασυλλογικούς αγώνες Παίδων – Κορασίδων στο επί κοντώ αγωνίστηκαν  11 αθλήτριες στην κατηγορία Κορασίδων και 11 στην κατηγορία Παίδων με αρχικά και διαδοχικά ύψη 2.30, 2.40,  2.50, 2.60 ,2.70,2.80, 2.90 ,  3.00, 3.10….. + 5 εκ. για τις κορασίδες και 2.70, 2.90 , 3.00, 3.10, 3.20, 3.30, 3.40, 3.50, 3.60, 3.70 , 3.80,3.90, ….  + 5 εκ. για τους παίδες και η συνολική διάρκεια και των 2 αγωνισμάτων ήταν 2,5 ώρες. Είναι ευκολονόητο ότι με τα  αρχικά και διαδοχικά ύψη που πρότεινα και τις μικρότερες συμμετοχές το αγώνισμα θα ολοκληρώνονταν γρηγορότερα σε χρόνο.
2.     Ανόητος ισχυρισμός: δεν μπορεί το αγώνισμα να ξεκινήσει πριν την τελετή έναρξης των αγώνων. Αντικρούω τον ανόητο αυτόν ισχυρισμό με τα εξής πραγματικά γεγονότα: στους πανελλήνιους αγώνες τόσο η σφυροβολία όσο και το επί κοντώ ξεκινούν πριν την επίσημη έναρξη των αγώνων (βλέπε πρόγραμμα πανελλήνιων σχολικών αγώνων και πρόγραμμα παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου). Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πως στο διασυλλογικό πρωτάθλημα με το ίδιο πρόγραμμα αλλά με περισσότερες συμμετοχές και με περισσότερα διαδοχικά ύψη διεξάγεται το αγώνισμα  και στις δύο κατηγορίες και σε έναν άλλο αγώνα με λιγότερους αθλητές και πιο αυστηρά τα διαδοχικά ύψη να μην μπορεί να γίνει το αγώνισμα και στις 2 κατηγορίες; Βλέπε επίσης το πρόγραμμα του ΜΗΤΙΝΓΚ ΧΑΝΙΑ 2018 όπου το επί κοντώ Ανδρών ξεκίνησε στις 15:00 και η επίσημη τελετή έναρξης ήταν προγραμματισμένη στις 16:30
3.     Ανόητος ισχυρισμός: Δεν μπορούμε να βάζουμε επί κοντώ σε κάθε αγώνα. Αντικρούω αυτόν τον ανόητο (μη ορθά σκεπτόμενο)  ισχυρισμό με το εξής επιχείρημα. Στα σεμινάρια που διοργανώνονται από τον ΣΕΓΑΣ, τον Σύνδεσμο Προπονητών και τα ΤΕΦΑΑ οι εισηγητές (μεταξύ αυτών και μέλη του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ ή συνεργάτες της επιτροπής επιμόρφωσης του ΣΕΓΑΣ) αναφέρουν ότι στην ηλικία 16-17 ετών οι αθλητές –τριες του επί κοντώ πρέπει να κάνουν 12-20 αγώνες το χρόνο. Συνεπώς είχαν την υποχρέωση οι τεχνικοί σας σύμβουλοι να δημιουργούν αγώνες για τις ηλικίες αυτές ή να εντάσσουν σε αγώνες το αγώνισμα του επί κοντώ και να εναρμονίζονται με τις εισηγήσεις στα σεμινάρια του ΣΕΓΑΣ, του Συνδέσμου Προπονητών και των ΤΕΦΑΑ.
4.     Ανόητος ισχυρισμός: Οικονομική δυνατότητα, περισσότερα έξοδα αν ενταχθεί το επί κοντώ στα ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ. Αντικρούω αυτόν τον ανόητο (μη ορθά σκεπτόμενο) ισχυρισμό με το εξής επιχείρημα. Στην επιστολή αναφέρω ότι Σας δηλώνω ότι συμμετέχω στην προσπάθεια που κάνετε για τη διοργάνωση των αγώνων στην Μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ και έχω εξασφαλίσει χρήματα για 2 κύπελλα για το επί κοντώ, τα μετάλλια για το επί κοντώ και τα οδοιπορικά για 3 κριτές. Συνεπώς ο ισχυρισμός ότι θα αυξάνονταν τα έξοδα της διοργάνωσης είναι πέρα για πέρα ΑΝΟΗΤΟΣ.
5.     Ανόητος ισχυρισμός: Αριθμός αθλητών πολύ μεγάλος θα καθυστερήσει το αγώνισμα. Αντικρούω αυτόν τον ανόητο   (μη ορθά σκεπτόμενο) ισχυρισμό με το εξής και πραγματικό επιχείρημα. Από τα σωματεία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ  Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα έχουν πετύχει τα όρια συμμετοχής για τα πανελλήνια πρωταθλήματα ΠΠΑ-ΠΚΑ και Π-Κ 23 αθλητές συνολικά ενώ μόνο 2 παμπαίδες, 1 Παίδας και 1 Κορασίδα δεν έχουν πετύχει τα όρια είτε γιατί δεν αγωνίστηκαν στα διασυλλογικά είτε γιατί στο διασυλλογικό πρωτάθλημα που συμμετείχαν απέτυχαν να πετύχουν το όριο, ενώ ήδη έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τον κλειστό στίβο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τα δημοσιοποιούν οι τεχνικοί σας σύμβουλοι  το επί κοντώ είναι το καλύτερο αγώνισμα της Θεσσαλονίκης και οφείλει η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ να τιμά τους αθλητές που τιμούν την πόλη μας και τη ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Και η έξυπνη σκέψη θα ήταν να  ενταχθεί το αγώνισμα στο πρόγραμμα γιατί εκτός του ότι θα ήταν οι καλύτεροι αθλητές της πόλης και της Ελλάδος στις κατηγορίες ΠΠΑ – ΠΚΑ και από τους καλύτερους Παίδες (βλέπε καλύτερες επιδόσεις στην Ελλάδα για το 2018) θα παρακολουθούσαν και περισσότεροι θεατές τους αγώνες (γονείς, παππούδες κλπ) και θα αποκτούσε περισσότερη αίγλη η διοργάνωση.
6.     Ανόητος ισχυρισμός: δεν υπάρχει 2ο στρώμα επί κοντώ. Αντικρούω τον ανόητο   (μη ορθά σκεπτόμενο) αυτόν ισχυρισμό με το εξής επιχείρημα: υπάρχει στις αποθήκες του σταδίου πλήρες   2ο στρώμα επί κοντώ (στυλοβάτες, σκάρα, αδιάβροχο κάλυμμα) όμως με ανόητες (μη ορθά σκεπτόμενες)  ενέργειες των τεχνικών σας το αδιάβροχο κάλυμμα τοποθετήθηκε στο στρώμα του ύψους γιατί το κάλυμμα του ύψους έχει καταστραφεί. Αντί λοιπόν οι τεχνικοί σας να φροντίσουν να γίνει προμήθεια καλύμματος για το ύψος σκέφτηκαν την ανόητη λύση να βάλουν το κάλυμμα του επί κοντώ στο στρώμα του ύψους. Το κάλυμμα του επί κοντώ όμως είναι μεγαλύτερο  και προεξέχει με αποτέλεσμα να το πατούν με τα καρφιά και να το τρυπήσουν. Σας ενημερώνω ότι μόλις το πληροφορήθηκα με ενέργειες δικές μου έγινε προμήθεια καλύμματος στο στρώμα του ύψους και μπορεί να τοποθετηθεί και 2ο στρώμα του επί κοντώ. Βέβαια αυτό δεν ήταν υποχρέωση δική μου αλλά των τεχνικών σας που για αυτό αμείβονται. Επίσης σας αναφέρω ότι συνεργάστηκα με το Καυτανζόγλειο στάδιο  για να κατασκευαστεί βάση για τον στυλοβάτη του επί κοντώ ώστε να είναι έτοιμος για τους αγώνες. Και αυτό δεν ήταν υποχρέωσή μου αλλά των τεχνικών σας οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από την υπηρεσία τους για το λόγο αυτό και αμείβονται.
7.     Ανόητος ισχυρισμός: να διοργανώσουμε ανεπίσημες ημερίδες για τις κατηγορίες αυτές γιατί δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται το επί κοντώ σε όλους τους αγώνες.  Αντί ο τεχνικός σας σύμβουλος να φροντίζει να συμπεριλαμβάνεται το επί κοντώ σε όλους τους αγώνες μιας και δεν ενοχλεί στο πρόγραμμα (γίνεται σε χώρο όπου δεν γίνονται άλλα αγωνίσματα), εντελώς αναίτια ζητά να διοργανώνουμε ανεπίσημες ημερίδες στις οποίες δεν αναγνωρίζονται οι επιδόσεις ως όρια για τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Αγνοεί ότι στους συγκεκριμένους αγώνες είχαν εξασφαλιστεί όλα τα έξοδα (έπαθλα, μετάλλια, κριτές) και δεν θα επιβαρύνονταν οικονομικά οι διοργανωτές.
  Επειδή οι ανόητοι αυτοί ισχυρισμοί μεταφέρθηκαν σε εμένα προφορικά από τους τεχνικούς σας και τους «ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ» σας παρακαλώ στο πλαίσιο της διαφάνειας και της δημοκρατίας να μου χορηγήσετε αντίγραφα των έγγραφων εισηγήσεων των τεχνικών σας και των «ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ».
  Όπως αποδεικνύεται οι ισχυρισμοί είναι λίαν επιεικώς ανόητοι και σας εκθέτουν (εσείς υπογράφεται  την προκήρυξη και έχετε την τελική ευθύνη) στους αθλητές, τους προπονητές, τα σωματεία, τις οικογένειες των αθλητών και τον φίλαθλο κόσμο.

Συνέπειες όλων αυτών των ανόητων ισχυρισμών
1.     Αποθάρρυνση χορηγών και οικονομικών υποστηρικτών
2.     Οικονομική εξουθένωση γονέων (οι αθλητές-τριες θα μεταβούν σε άλλη πόλη της Ελλάδος για αγώνες και θα επωμιστούν τα έξοδα (μετακίνηση , διαμονή, διατροφή)
3.     Λιγότερες αγωνιστικές ευκαιρίες στους αθλητές της ΕΑΣ ενώ έχουν εξασφαλιστεί τα έξοδα των αγώνων.
4.     Άνιση μεταχείριση των μικρών αθλητών του επί κοντώ (μέχρι 10 Ιουνίου 9 αγώνες σε μήκος, 2 αγώνες στο επί κοντώ)
Μόνο από το παραπάνω καταλαβαίνει και ο πλέον δύσπιστος ότι οι άλλες ΕΑΣ δίνουν ευκαιρίες στους αθλητές τους. 
   Κύριε πρόεδρε,
   Σώφρων θα ήταν να ζητήσετε τις παραιτήσεις των τεχνικών σας και με νέα απόφαση να συμπεριλάβετε το αγώνισμα του επί κοντώ Π-Κ, σύμφωνα με την κωδικοποίηση του ΣΕΓΑΣ, στους αγώνες ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ και στο εξής να συζητάτε με τους προπονητές πριν λάβετε απόφαση. Άλλωστε στην πρότασή μου σας αναφέρω ότι  είμαι στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.
   Σε κάθε άλλη περίπτωση θα θεωρήσω ότι είστε συμμέτοχος σε μια ανόητη(μη ορθά σκεπτόμενη)  απόφαση που πλήττει τους αθλητές του καλύτερου αγωνίσματος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και θα καταγραφείτε στη συνείδηση των αθλητών, των προπονητών και των φιλάθλων  ως ο πρόεδρος που απομακρύνει χορηγούς και οικονομικούς υποστηρικτές από αγώνες και δεν δίνει, ενώ έχει τη δυνατότητα και την υποστήριξη, αγωνιστικές ευκαιρίες στους αθλητές.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα παρακαλείται για τις δικές του ενέργειες.

Νίκος Βαρσάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου