Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Munich: Χρυσή και η Τζένγκο, με ρεκόρ Κ23


Το 4ο χρυσό και 5ο μετάλλιο συνολικά για την ελληνική αποστολή ήρθε το απόγευμα της προτελευταίας ημέρας στο Μόναχο.

-> Αποτελέσματα

Η Ελίνα Τζένγκο είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης με βολή στα 65,81 μ. και με τη γενικότερη παρουσία της εδώ και έξι χρόνια (από πιτσιρίκα) αλλά και τη δυναμική που παρουσιάζει. αποδίδοντας πια και σε κορυφαίους αγώνες Α/Γ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα απασχολεί συστηματικά πλέον τους φίλους του κλασικού αθλητισμού εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Η Τζένγκο έρχεται ως νέα γενιά ακολουθώντας την παράδοση (ανά 20 χρόνια) που ξεκίνησαν η Αννα Βερούλη με τη Σοφία Σακοράφα, ενώ μετέπειτα η Μιρέλα Μανιάνι, για να ανέβει στο βάθρο των απονομών στο Ευρωπαικό, στο πρώτο του σκαλί, με καλύτερη βολή της στα 65,81.

Πρόκειται για επίδοση που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ (είχε 65,40μ.) αλλά και πανελλήνιο ρεκόρ ακοντισμού της κατηγορίας Κ23 και ήρθε να συνοδεύσει με τον καλύτερο τρόπο μια πολύ σπουδαία εμφάνιση.

Oι βολές της αθλήτριας του Γιώργου Μποτσκαριώβ και του Κενταύρου Χαλκιδικής, ξεκίνησαν με 60,82 μ. και στη δεύτερη βολή έκανε το 65,81 μ., άφησε την τρίτη και μετά έκανε 59,40 μ., άκυρη, 64,57 μ. 

Η νεαρή -20χρονη- πρωταθλήτρια πολύ πιο ώριμη μετά την εμπειρία του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Oregon ήξερε τι είχε να αντιμετωπίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και φυσικά έχει τη σημασία του που βρέθηκε μέσα στον ίδιο αγώνα αλλά και τελικά στο βάθρο με δύο γνώριμα πρόσωπα: με τη μεγάλη Τσέχα παγκόσμια ρέκορντγουμαν Barbora Špotáková σε μια (πιθανότατα) …αλλαγή φρουράς στην ελίτ του αγωνίσματος αλλά και τη 18χρονη Adriana Vilagoš από τη Σερβία που συχνά βρίσκονται μαζί στις μικρές κατηγορίες και ξεχωρίζει.

Μετά από ανακατατάξεις ιδιαίτερα στην τελευταία βολή, για τις άλλες 2 θέσεις του βάθρου καθώς η Τζένγκο δεν απειλήθηκε, η Spotakova έριξε 60,68μ. και ακολούθως η Vilagos 62,01μ.

Εγκώμια από τη μεγάλη Špotáková

Η Barborac Špotáková, η σπουδαία κυρία του αγωνίσματος αγκάλιασε την Ελληνίδα νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης και όπως είπε η Ελίνα Τζένγκο αργότερα στη μεικτή ζώνη: «Χάρηκε για εμένα. Μου είπε είσαι εξαιρετική. Είσαι πολύ καλή και συνέχισε έτσι. Είναι κάτι πολύ σπουδαίο να ακούω από τη συγκεκριμένη γυναίκα αυτά τα λόγια. Κάποτε την έβλεπα και τη θαύμαζα και τώρα είμαι εδώ αγωνίζομαι μαζί της, όπως και με άλλες κορυφαίες του αγωνίσματος».

Αναλύοντας λίγο περισσότερο η Ελίνα τι προηγήθηκε της επιτυχίας της τόνισε:  «Από το πρωί όλοι μου έλεγαν …πάμε θα σε περιμένουμε με σαμπάνιες να σε υποδεχθούμε το βράδυ. Όλο αυτό μου έδωσε έξτρα ενεργεία. Μπήκα για να τα δώσω όλα. Ξεκίνησα με 60,00 μ. και εκεί ξεκαθάρισαν όλα μέσα μου καθώς ήξερα πως θα είμαι στην εξάδα, κάτι που με απελευθέρωσε στη συνέχεια».

Αναφορικά με τα όσα ακολούθησαν μετά το Όregon:

«Έφαγα τα μούτρα μου στο παγκόσμιο και είπα Ελίνα μέχρι εδώ. Έκανα αρκετούς αγώνες πάνω από τα 60μ κι έτσι περίμενα να έρθει μια μεγάλη βολή, η οποία ήρθε την κατάλληλη στιγμή εδώ στον τελικό του Ευρωπαϊκού».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου