Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Περί ΕΟΕ, ΣΕΓΑΣ και ευγενών φιλοδοξιών…

Το θέμα της νέας ολομέλειας της ΕΟΕ και της περιπετειώδους συγκρότησής της σε σώμα είναι ένα από αυτά που ανέδειαν το διχασμό και την παθογένεια του αθλητικού κόσμου της χώρας, αλλά εξέθεσαν για μία ακόμη φορά την Ελλάδα στα μάτια των ξένων, καθώς φαίνεται ότι παρακαλάμε για «διαιτησία», «παρέμβαση», «καθοδήγηση» κ.α. επειδή εμείς δεν τσακωνόμαστε και είμαστε ανίκανοι να βρούμε λύσεις!
του Γιάννη Μαμουζέλου
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

Στο γενικότερο θέμα περί νόμιμης ή μη νόμιμης σύγκλησης και συγκρότησης σε σώμα της νέας ολομέλειας ένα είναι βέβαιο: Η ΔΟΕ δεν πρόκειται να παρέμβει, δεν πρόκειται να «δικαιώσει» ούτε την πλευρά Καπράλου ούτε την πλευρά Κούβελου!
Ανεξάρτητα προς ποιον διάκειται φιλικά ή ευνοϊκά ο Τόμας Μπαχ, δεν πρόκειται να εκφράσει επίσημη θέση στην ελληνική διαμάχη και φυσικά δεν πρόκειται να «σκάσει», αν η Ελλάδα θα έχει ή δεν θα έχει μέλος στην ολομέλεια της ΔΟΕ!
Αν η Ελλάδα προτείνει κάποτε πρόσωπο για να μπει στη ΔΟΕ, τότε θα κριθεί μέσα από την ισχύουσα διαδικασία κι αν φτάσει στην τελική short list προτεινόμενων νέων μελών θα ψηφιστεί στη σύνοδο το φθινόπωρο. Αλλά έτσι όπως πάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα θα προλάβουμε…
Γιατί η πλευρά Κούβελου το πιθανότερο είναι να προσφύγει στη δικαιοσύνη (κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα, επειδή δεν είναι εύκολες οι κινήσεις, αν δεν έχουν εξετασθεί όλες οι παράμετροι για την κατάληξή τους…) όχι μόνο για να «δικαιωθεί» αλλά και για να μπλοκάρει την έγκαιρη υπόδειξη του κ. Καπράλου ως υποψήφιου μέλους της ΔΟΕ! Κάτι όμως που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, καθώς -βάσει νόμου- οι σημερινοί μετέχοντες θα αυξηθούν με τα νέα μέλη από τους αθλητές /τριες και τις προσωπικότητες που θα επιλεγούν…
Η παρουσία του ΣΕΓΑΣ με την αναπληρωματική εκπρόσωπό του κ. Αργειτάκη δεν μπορεί να προσβληθεί, παρά τις ευγενείς προσδοκίες…
Είναι απόλυτα σαφές από το Καταστατικό της ΕΟΕ (όπως διατυπώνεται στο ΠΔ 130/2000) ότι ο αναπληρωτής εκλέγεται γι’ αυτό το σκοπό, να αντικαθιστά το μέλος (δηλ. τον τακτικό) που χάνει την ιδιότητά του και πρώτος λόγος γι’ αυτό είναι ο θάνατος! Άρα ούτε η εκπροσώπηση της ομοσπονδίας μπορεί να προσβληθεί ούτε προσωπικά της κ. Αργειτάκη, αφού έχει de facto προαχθεί σε θέση τακτικού εκπροσώπου!
Ο ΣΕΓΑΣ τώρα προκήρυξε ΓΣ τον Μάρτιο, στην ημερήσια διάταξη της οποίας προβλέπεται εκλογή μόνο νέου αναπληρωματικού εκπροσώπου (αφού αυτή η θέση είναι τώρα κενή) και απλώς επιβεβαίωση της βούλησης των σωματείων-μελών να ασκήσει το ρόλο εκπροσώπου στην ΕΟΕ η Β΄αντιπρόεδρος. Δεν φαίνεται λοιπόν να παρανομεί η ομοσπονδία στίβου, παρά τα όσα πιθανόν υποστηρίζει αντίθετη άποψη, με αυτή την επιλογή, καθώς θα ήταν πολύ ανεύθυνο και αφελές να μην έχει πάρει απόλυτα τεκμηριωμένη νομική συμβουλή, βάζοντας σε κίνδυνο τη νομιμότητα και αξιοπιστία και της ίδιας και της ΓΣ και των αποφάσεών της!
Μάλιστα έχει αποφασιστεί και το πρόσωπο που θα υποδειχθεί ως αναπληρωματικός εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ για την περίοδο έως το 2020… Οπότε τυχόν άλλος ή άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν υποψηφιότητα μόνο για αυτή τη θέση και θα είναι στην ευχέρεια των εκπροσώπων των σωματείων αν ακολουθήσουν την πρόταση του ΔΣ ή όχι.
Σχετικά με το ΣΕΓΑΣ συζητείται (έστω και όχι στο προσκήνιο…) ότι πιθανόν κάπου πάσχει νομικά η ΓΣ του Σεπτεμβρίου 2016 και η εκλογή ορισμένων στο ΔΣ και πως κάποιοι σκέπτονται να κινηθούν νομικά.. Δεν ξέρω τις αιτιάσεις και δεν θέλω να εμπλακώ προσωπικά, έστω κι αν τότε ήμουν υποψήφιος και αναπληρωματικός εκπρόσωπος του ΠΓΣ. Αν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι προσφυγής (με τεκμηρίωση και όχι υποθέσεις ή αυθαίρετες ερμηνείες), φυσικά και κάθε σωματείο -μέλος του ΣΕΓΑΣ μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του.
Αλλά θεωρώ πρέπον να αναφερθώ στο προβαλλόμενο σαν επιχείρημα, ότι δηλαδή κάποιοι ήταν μέλη Ελλανοδίκου Επιτροπής αγώνων και αυτό αυτοδικαίως σημαίνει ιδιότητα κριτή στίβου, δηλαδή είχαν κώλυμμα εκλογής στο ΔΣ. Πουθενά όμως οι κανονισμοί Αγώνων της IAAF δεν αναφέρουν και επομένως δεν επιβάλλουν στην διοργανώτρια αρχή τα μέλη της Ελλανοδίκου να είναι ενεργοί κριτές ούτε ότι προαπαιτούμενο συμμετοχή τους είναι η ιδιότητα του κριτή!
Σύμφωνα με μακρόχρονη παράδοση στην Ελλάδα (αλλά και διεθνώς) στην Ελλανόδικο Επιτροπή ορίζονταν πρόσωπα με κύρος, αποδοχή, τεκμήριο αντικειμενικότητας και βέβαια γνώση των κανονισμών για να μπορούν να κρίνου. Από όσο θυμάμαι, ορίζονταν μέλη του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ (ή παράγοντες ΕΑΣ ή σωματείων) με ευρεία εκτίμηση στο χώρο του στίβου (ανεξάρτητα αν στο παρελθόν είχαν υπάρξει κριτές) και ο εκάστοτε πρόεδρος της ΚΕΚ του ΣΕΓΑΣ, που συνήθως είχε διατελέσει κριτής, αλλά δεν ήταν πια εν ενεργεία.
Αν λοιπόν αυτό συντρέχει και στις αμφισβητούμενες σημερινές περιπτώσεις μοιάζει απίθανο να γίνει δεκτό σαν λόγος ακυρότητας ενώπιον της δικαιοσύνης!
Το σχόλιο αυτό γράφτηκε με βάση τη δημοσιογραφική εκτίμηση των πληροφοριών συνδυαστικά με τις νομικές γνώσεις μου, με στόχο την εμπεριστατωμένη προσέγγιση επίκαιρων θεμάτων και όχι να «δικαιώσει ή όχι» προκαταβολικά οποιονδήποτε.

Το Sportsfeed φιλοξενεί όλες τις επώνυμες απόψεις των ανθρώπων του αθλητισμού, οι οποίες απηχούν αποκλειστικά και μόνο τις θέσεις των αρθρογράφων και σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούνται από την ιστοσελίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου