Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ξεκίνησε το… σόου από τα ψηλά αγόρια στη Σαγκάη -2,38 μ. ο Barshim, γρήγορες κούρσες (video)




Η δική τους σκηνή, είναι ένα στρώμα. Στην περίπτωσή τους, δεν ανεβαίνει η αυλαία, αλλά ο πήχης. Και όταν συμπρωταγωνιστούν τότε το… σόου είναι δεδομένο. 

Τα ψηλά αγόρια άρχισαν από τη Σαγκάη τις κόντρες που τους οδηγούν στις «πτήσεις» που μαγεύουν τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Νικητής στην πρώτη αναμέτρηση, ο Mutaz Barshim, ο οποίος με 2,38 μ. πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για τη σεζόν στο ύψος, στο δεύτερο μίτινγκ της σειράς Diamond League.

Μπορεί ο Bohdan Bondarenko να ήταν δεύτερος με 2,32 μ., αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Barshim πήρε άνετα τη νίκη. Αντιθέτως, ο Ουκρανός τον απειλούσε ως το τέλος. Αφού πέρασε τα 2,32 μ. και με τον αντίπαλό του να τα καταφέρνει στα 2,38 μ., όταν ο Bondarenko έχασε για δεύτερη φορά το ίδιο ύψος προτίμησε να τα… παίξει όλα για όλα και να κάνει την τρίτη προσπάθεια στα 2,41 μέτρα. Το κόλπο τελικά δεν έπιασε, οπότε ο Barshim ήταν νικητής. Προτίμησε όμως να μην δοκιμάσει την τύχη του πιο πάνω. «Είναι πολύ νωρίς ψηλότερα άλματα…», εξήγησε και άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια. 

Έγραψε ιστορία η Ayana 
Αυτό το… εργοστάσιο δρομέων δεν σταματά ποτέ την παραγωγή. Τι κιΑΝ δεν υπήρχε καμία εκπρόσωπος της οικογένειας Dibaba στη Σαγκάη. Μία άλλη δρομέας ανέλαβε να αναπληρώσει το κενό και το έκανε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η Almaz Ayana έγραψε ιστορία στα 5.000 μ., καθώς κάλπασε στον τερματισμό σε 14.14.32, κυνηγώντας μάλιστα σε κάποιο σημείο ακόμη και το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος. 

Μόνο δύο μεγάλες δρομείς, επίσης από την Αιθιοπία, έχουν καταφέρει να τρέξουν ποτέ πιο γρήγορα σε αυτή την απόσταση. Η Tirunesh Dibaba (14.11.15) και η Meseret Defar (14.12.88). Μάλιστα, ο ρυθμός που επέβαλε η 24χρονη ήταν τέτοιος, που επτά αθλήτριες στην κούρσα βελτίωσαν το ατομικό τους ρεκόρ. 

Ασταμάτητη η Ibarguen 
Οι υπόλοιπες αθλήτριες που μετείχαν στο τριπλούν μπορούσαν να διαλέξουν. Με πιο άλμα της Caterine Ibarguen θα ήθελαν να χάσουν; Γιατί κάθε μία από τις πέντε έγκυρες προσπάθειές της ήταν αρκετές για να της δώσουν τη νίκη. Η καλύτερη από αυτές μετρήθηκε στα 14,85 μ., με την οποία σφράγισε την 23η συνεχόμενη νίκη της. Δεύτερη ήταν η Olha Saladukha με 14,62 μέτρα.

Το αντίο του Xiang 
Μέχρι τώρα οι φίλαθλοι είχαν το χρόνο να συμβιβαστούν με την απόφαση του Liu Xiang να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, αφού το ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες. Τώρα όμως είχαν τηνΕΥΚΑΙΡΙΑ να τον… αποχαιρετίσουν, αφού ο Κινέζος πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 110 μ. εμπόδια έκανε την τελευταία του υπόκλιση- όχι βέβαια αγωνιζόμενος- στο συγκεκριμένο μίτινγκ. 

Βρέθηκε πάντως κοντά στους μέχρι πρότινος αντιπάλους του, αφού ήταν στην απονομή της κούρσας που νωρίτερα είχε κερδίσει ο David Oliver (13.17), με τον Orlando Ortega (13.19) δεύτερο. 

Έδειξαν πλάτη James και Okagbare 
Μπορεί να τις ακολουθεί η φήμη του πιο γρήγορου.. νησιού- άλλωστε και οι ίδιες έβαλαν το λιθαράκι τους για να δημιουργηθεί αυτός ο μύθος- αλλά στη Σαγκάη η Veronica Campbell και η Shelly Ann Fraser Pryce γνώρισαν την ταπείνωση. 

Εκεί είδαν την πλάτη την Blessing Okagbare, η οποία ήταν… σφαίρα και κέρδισε τα 100 μ. με 10.98. Και μάλιστα οι Τζαμαϊκανές την είδαν από μακριά αυτή την πλάτη, αφού η Campbell ήταν τέταρτη (11.22) και η Fraser Pryce πέμπτη (11.25). 

Ο Kirani James από την άλλη συνέχισε να μαζεύει νίκες και γρήγορες κούρσες στο ενεργητικό του. Ήταν ο νικητής στα 400 μ. με 44.66, με τον LaShawn Merritt να παίρνει την τρίτη θέση (45.58). 
Την καλύτερη επίδοση στον κόσμο πέτυχε η Kaliese Spencer στα 400 μ. εμπόδια με 54.71, ενώ ο Aleksandr Menkov τους την… έφερε στο πέμπτο άλμα στο μήκος, στο οποίο με 8,27 μ. ξεπέρασε κατά ένα εκατοστό τον Jeff Henderson και ήταν ο νικητής. Τρίτος με 8,25 μ. οJianah Wang, ενώ ο Ολυμπιονίκης Greg Rutherford έμεινε έβδομος με 8,05 μέτρα. 


Η Lujiao Gong στη σφαιροβολία κάλυψε κατά κάποιο τρόπο την απουσία της Valerie Adams, καθώς σημείωσε 20,23 μ., που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στον κόσμο. 

Το αντίστοιχο πέτυχε ο Silas Kiplagat στα 1.500 μ. με 3.35.29 και ο Jairus Kipchoge Birech στα 3.000 μ. στιπλ (8.05.36). 

Ρούλα Βλασσοπούλου

Πηγή: stivoz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου