Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η Στεφανίδη και η φιλοσοφία της –Οι 5 «χρυσές» συμβουλές της για το επί κοντώ




Μην φοβάσαι, μην σκέφτεσαι, διασκέδασε, μίλα στους αγώνες και χρειάζεσαι έναν καλό προπονητή. Σε αυτά πάνω- κάτω συνοψίζεται η φιλοσοφία της Κατερίνας Στεφανίδη για το επί κοντώ. 

Μπορεί να είναι μία από τις κορυφαίες άλτριες στον κόσμο, αλλά παράλληλα κάνει «πρωταθλητισμό» και στις σπουδές της στη γνωστική ψυχολογία. Αυτό έκανε το περιοδικό Spikes να ζητήσει από την Στεφανίδη να αναλύσει τη δική της φιλοσοφία για το αγώνισμα. 

Η «αργυρή» πρωταθλήτρια Ευρώπης συνόψισε τον τρόπο που η ίδια προσεγγίζει το επί κοντώ σε πέντε «συμβουλές». 

Μην φοβάσαι 
Περιγράφει το αγώνισμά της ως το πιο απαιτητικό ψυχολογικά, εξαιτίας του κονταριού. «Αυτό είναι που δημιουργεί το φόβο. Σε κανένα άλλο αγώνισμα δεν υπάρχει ένα επιπλέον αντικείμενο, σε αυτό το βαθμό, με εξαίρεση ίσως τα εμπόδια». 

Στο παρελθόν, ήταν απρόθυμη στο να χρησιμοποιήσει σκληρότερα κοντάρια στην προπόνηση. Ξεπέρασε αυτό το ψυχολογικό εμπόδιο με τη βοήθεια των ατρόμητων μαθητών που είναι στο προπονητικό της γκρουπ στο Φοίνιξ. «Αυτά τα παιδιά δεν ανησυχούσαν. Απλά το έκαναν. Σκέφτηκα ‘Χάνω από μερικούς μαθητές! Δεν γίνεται να φοβάμαι!’». 

Η πρόκληση του προπονητή 
Για να είσαι καλός επικοντιστής χρειάζεσαι μεγάλη γκάμα σωματικών χαρακτηριστικών- ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία, ευκινησία- όπως και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Αυτό, λέει η Στεφανίδη, κάνει το ρόλο του προπονητή δύσκολο. 

«Ένας προπονητής μπορεί να είναι εξαιρετικός στη διδασκαλία της τεχνικής. Αλλά ο καθένας έχει διαφορετική ευαισθησία για το τι μπορεί να ακούσει και να λάβει. Ένα σημαντικό μέρος του προπονητή του επί κοντώ είναι η μελέτη της ψυχολογίας και η αλλαγή του προπονητικού στιλ για κάθε αθλητή». 

Μην σκέφτεσαι 
Ως φοιτήτρια της γνωστικής ψυχολογίας, η Στεφανίδη έχει την τάση να υπερ-αναλύει το επί κοντώ. Αυτό, τονίζει, είναι ένα μεγάλο λάθος. 

«Ο καλύτερος τρόπος για εμένα για να αποδώσω είναι να ‘σβήσω’ το μυαλό μου όταν βρίσκομαι στο διάδρομο. Πρέπει να σταματήσω να σκέφτομαι», εξηγεί. 

«Γενικά, αποδίδω πολύ καλύτερα σε έναν αγώνα με αυτή τη στάση. Η αδρεναλίνη που παίρνω από αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον και μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό, με βοηθάει να δώσω τον καλύτερο αυτό μου». 

Κουβεντούλα 
Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο για να συγκρατεί να νεύρα του και να μείνει συγκεντρωμένος στον αγώνα. Στην Στεφανίδη αρέσει πάνω από όλα να βρίσκει τηνΕΥΚΑΙΡΙΑ μεταξύ των αλμάτων για κουβεντούλα με τις άλλες αθλήτριες. 

«Εκείνοι που με γνωρίζουν ξέρουν ότι μου αρέσει να μιλάω. Μερικές φορές κάποιες από εμάς μαζευόμαστε και συζητάμε για το τι κάνουν οι άλλες επικοντίστριες. Η απλή συζήτηση με βοηθά να χαλαρώνω κατά τη διάρκεια του αγώνα». 

Ανάμεσα στις αγαπημένες της για να το κάνει αυτό είναι η Mary Saxer και η Tina Sutej.

Διασκέδασε 
Για εκείνη, το επί κοντώ πρέπει να είναι διασκεδαστικό. Αλλιώς, γιατί να το κάνεις;

«Εκείνοι που αντιμετωπίζουν το άθλημα υπερβολικά σοβαρά συνήθως πάνε χειρότερα. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί μόνο ίσως στο 10-20% των ανθρώπων. Οι περισσότεροι κάνουν αθλητισμό για πλάκα. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να σε πάει στο επόμενο κοντάρι και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τους φόβους σου». 


Ρούλα Βλασσοπούλου

Πηγή: stivoz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου