Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Πωλητήριο και στο Καυτανζόγλειο!

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ με τους φορείς του αθλητισμού να εναντιώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης, όμως δεν είναι μόνο το ΟΑΚΑ. Στην ίδια ακριβώς μοίρα βρίσκεται και το Καυταντζόγλειο το οποίο θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη για 50 ή 100 χρόνια.
Πηγή: sportsfeed.gr
Στις 22 Μαρτίου 2003, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Λιάνης υπέγραψαν την παραχώρηση του σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό για 49 χρόνια. Σε χρόνο ρεκόρ, ο στίβος ξεσπιτώθηκε καθώς το στάδιο γκρεμίστηκε αμέσως και στο καινούργιο που κατασκευάστηκε δεν υπήρχε πίστα στίβου. Δεν υπήρχε χώρος για τον αθλητισμό παρά μόνο για το ποδόσφαιρο και το… εμπόριο.
Δεκατρία χρόνια αργότερα το ίδιο σενάριο φαντάζει πολύ πιθανό και για το Καυτανζόγλειο. Ένα στάδιο που κατασκευάστηκε από το κληροδότημα του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης προκειμένου να γυμνάζονται ΔΩΡΕΑΝ. Ένα στάδιο που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το στίβο και αργότερα μπήκε… τσόντα και το ποδόσφαιρο.
Από την ημέρα της κατασκευής του μέχρι και πριν από λίγους μήνες, τυπικά τον πρώτο λόγο στη διαχείριση τον είχε το ίδρυμα Καυτανζόγλου το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να ασχολείται, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την αδράνεια του ιδρύματος τοποθετώντας δικούς στους ανθρώπους προκειμένου να κάνουν το δικό τους… πολιτικό παιχνίδι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να νομιμοποιήσει την κρατική κυριαρχία για να μη χρειάζεται να κάνει… υπόγειες κινήσεις, αλλάζοντας με νόμο τη σύνθεση της επιτροπής διοίκησης του σταδίου. Αυτό όμως είναι το μικρότερο… κακό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sportsfeed το κράτος θέλει να ξεφορτωθεί το Καυτανζόγλειο στο οποίο έχει μπει πωλητήριο. Ενδεχομένως αυτός είναι και ο λόγος που άλλαξε η ΓΓΑ το αρχικό σχέδιο που υπήρχε από την εποχή Ανδριανού, για την ανακατασκευή του συνθετικού τάπητα σε κεντρικό και βοηθητικό στάδιο, προκειμένου να αντικατασταθούν οι χλοοτάπητες.
Το Καυτανζόγλειο έχει ενταχθεί όπως και το ΟΑΚΑ στο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων το οποίο είναι ανεξάρτητο και θα έχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος (με δυνατότητα διπλής ψήφου) θα τοποθετούνται από τους λεγόμένους θεσμούς (πρώην τρόικα). Τα υπόλοιπα τρία μέλη θα είναι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου. Στις αποφάσεις ωστόσο θα χρειάζεταιη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων εκ των πέντε, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία θεσμών – κυβέρνησης.
Το σχέδιο της ΓΓΑ για το Καυτανζόγλειο είναι να παραχωρηθεί σε ιδιώτη για 50 ή 100 χρόνια προκειμένου να ξεφορτωθεί όλα τα έξοδα συντήρησης αφού εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει κρατική ανικανότητα στην εκμετάλλευση του σταδίου. Όπως είναι φυσικό, σε περίπτωση που αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα και βρεθεί ο ιδιώτης ή η εταιρεία που θα πάρουν το Καυτανζόγλειο, θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα χρήσης για τους αθλητές, το κοινό και τους συλλόγους για τους οποίους δεν καίγεται καρφί από τους επικεφαλής του ελληνικού αθλητισμού. Προφανώς και ένα εμπορικό κέντρο δίπλα στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης και πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης είναι πολύ πιο προσοδοφόρο από εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες που κάνουν την προπόνηση τους. Όσοι έχουν επισκεφτει το Καραϊσκάκη γνωρίζουν πολύ καλά ποιο είναι το σκεπτικό κάποιου που παίρνει υπό την εκματάλλευση του ένα στάδιο.
Ολα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρήθηκαν. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσπαθεί να ξεγελάσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου