by
Η αντικειμενική μέτρηση της απόδοσης αποτελεί κεντρικό στοιχείο του κλασικού αθλητισμού. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε η εισήγηση-πρόταση της ειδικής επιτροπής για την αξιοπιστία των Ευρωπαικών ρεκόρ.
Σημειο της ιδρυτικής πράξης της IAAF ήταν η αναγνωριση και καταγραφή των ρεκόρ.
Οι κάτοχοι των ρεκόρ βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των media ενώ ελκύουν ιδιαίτερα οι προσπάθειες για κατάρριψη ρεκόρ.
Όμως η "δύναμη" των ρεκόρ βασίζεται στην αξιοπιστία τους και αν υπάρχει αμφιβολία για κάποιες από τις συνθήκες, ο κόσμος γίνεται τουλάχιστον σκεπτικός απέναντί του.
Δεν είναι λίγα τα ρεκόρ που έχουν συζητηθεί και αμφισβητηθεί. Ιδίως ορισμένα όταν το doping control ήταν ανύπαρκτο ή αδύναμο και ιδίως αυτά από αθλητές και ακόμα περισσότερο αθλήτριες από την Ανατολική Ευρώπη.
Το να παψουν να αναγνωρίζονται όμως κάποια ρεκόρ δεν μπορούσε να γίνει σε αντικειμενική βάση. Το να αλλάξουν ...
by
Η σύγκριση των επιδόσεων ανάμεσα στα αγωνίσματα του στίβου είναι κάτι το αναπόφευκτο. Κάθε αγώνισμα έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας και τις δικές του ιδιαίτερες απαιτήσεις που είναι δύσκολο να μετρηθούν, ή ακόμα χειρότερα, να συγκριθούν.
Σε όλους, όμως, κάποια στιγμή έχει γεννηθεί η απορία σε πόσα δευτερόλεπτα θα αντιστοιχούσε ένα άλμα της Isinbayeva ή πώς θα "μεταφραζόταν" το 9.58 του Bolt σε μία ρίψη στο ακόντιο…
Η πιο διαδεδομένη αλλά και αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται και επίσημα από την παγκόσμια ομοσπονδία του στίβου για τη σύγκριση των επιδόσων είναι οι πίνακες βαθμολογίας της IAAF ή αλλιώς οι «IAAF Scoring Tables» (που είναι αρκετά διαφορετική από τις φόρμουλες υπολογισμού των βαθμών στα σύνθετα αγωνίσματα)
Πρόκειται για μία βαθμολογία που ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου