Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Επιστολή Θ.Ιακωβάκη: Πανδημία και Αθλητισμός – επιπτώσεις και προβληματισμοί



Ο Θωμάς Ιακωβάκης, πρώην πρωταθλητής και νυν σωματειακός προπονητής στίβου και ΚΦΑ, παραθέτει μια σειρά δεδομένων και ζητουμενων ως προς τον αντίκτυπο της πανδημίας στον Αθλητισμό και τις επόμενες κινήσεις. Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που μας έστειλε στο stivoz.gr



Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε πρωτοφανείς συνθήκες εξαιτίας της επέλασης του νέου κορονοΐού που προκαλεί την νόσο covid-19.
Ο παγκόσμιος αθλητισμός έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα και καθημερινά βλέπουμε να αναβάλλονται αλλά και να ακυρώνονται πολλές διοργανώσεις σε όλα τα ομαδικά και τα ατομικά αθλήματα.


Η κορυφαία διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2020 αναβλήθηκε για το 2021 με πολλούς παράγοντες και ειδικούς να εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν οι συνθήκες θα επιτρέψουν τελικά την διεξαγωγή τους στο Τόκιο το 2021.
Η πανδημία έχει διαταράξει απίστευτα την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά και όλους όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Το πρώτο και το μοναδικό μέλημα πλέον των κρατών,των ηγεσιών,της ιατρικής κοινότητας,των φορέων και των ανθρώπων ατομικά είναι η διαφύλαξη της υγείας όλων μας και η εύρεση του φαρμάκου αλλά και η δημιουργία εμβολίου για την καταπολέμηση του επικίνδυνου ιου.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην Ελλάδα η παύση των αθλητικών δραστηριοτήτων συμπληρώνει  σχεδόν 2 μήνες ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει και οι αθλητές και οι ομάδες-σύλλογοι δεν μπορούν να γυμναστούν συστηματικά.
Η συντήρηση γίνεται στα σπίτια και στους δρόμους γύρω από  τα σπίτια των αθλητών με προφανείς δυσκολίες και περιορισμούς.
Η ακύρωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Α-Γ,του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Κ -20 και του Ευρωπαϊκού Κ-18, αφαιρεί το κίνητρο όλων των αθλητών υψηλού επιπέδου της χώρας μας για μία εντατικοποίηση της προσπάθειας τους, για την επίτευξη  καλών αγωνιστικών εμφανίσεων την φετινή χρονιά.
Η πρόθεση της ομοσπονδίας είναι η διεξαγωγή αγώνων ειδικών συνθηκών με αρχή τα διασυλλογικά  πρωταθλήματα και κορύφωση με τα Πανελλήνια πρωταθλήματα. όλων των κατηγοριών.

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΣΑΙΖΟΝ

  1. Ενεργοποίηση της αθλητικής στιβικής κοινότητας.
  2. Συντήρηση σε ένα μέτριο προς καλό αθλητικό επίπεδο των αθλητών και χτίσιμο μιας βάσης για την επόμενη σαιζόν.
  3. Ψυχολογική ανάταση μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία.
  4. Προετοιμασία και βιωματική προσέγγιση της νέας αθλητικής αγωνιστικής πραγματικότητας και του νέου τρόπου διεξαγωγής των αγώνων με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα θεσπιστεί από την πολιτεία και θα εφαρμόσει ο ΣΕΓΑΣ.
  5. Ενδυνάμωση των αθλητικών σωματείων από την επιστροφή των αγωνιστικών τμημάτων και δευτερευόντως των ακαδημιών στα στάδια και στους αγώνες.
  6. Ελπίδα για την επιστροφή σε πλήρη αγωνιστική κανονικότητα από την νέα σαιζόν.
  7. Οικονομικά οφέλη για τους καλύτερους αθλητές μας μέσω του ΣΕΓΑΣ,των χορηγών τους και των σωματείων τους.
  8. Οικονομικά οφέλη για τους προπονητές και τα σωματεία μέσω μισθών ,συνδρομών και δωρεών.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΣΑΙΖΟΝ

  1. Μικρό διάστημα προετοιμασίας για την επιστροφή στους αγώνες και αύξηση του άγχους των αθλητών για την επιστροφή στους αγώνες επιτυχώς.
  2. Κίνδυνος τραυματισμών κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.
  3. Δυσκολία στην  μετακίνηση των συλλόγων-αθλητών-παραγόντων στους τόπους διεξαγωγής των Πανελληνίων αγώνων.
  4. Η οικονομική δυσχέρεια σωματείων θα εμποδίσει τις πολυμελείς αποστολές στους αγώνες.
  5. Η ολοκλήρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνει περίπου στις 15 Ιουλίου που σημαίνει ότι οι 18χρονοι αθλητές-τριες μας θα είναι σχετικά ανέτοιμοι για αγώνες έπειτα από αυτές  και ίσως απέχουν από τα πρωταθλήματα.
  6. Οι πιθανές μέτριες ως και χαμηλές επιδόσεις κάποιων αθλητών μας θα χαμηλώσει το επίπεδο της εικόνας του Ελληνικού στίβου αλλά και θα δημιουργήσει ανασφάλειες σχετικά με το αγωνιστικό επίπεδο των αθλητών μας.
  7. Θα είναι ψυχρή η αίσθηση που θα αφήσει η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές,με απόσταση μεταξύ των αθλητών στον στίβο,οι περιορισμένες συμμετοχές κτλ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

  1. Πώς θα διασφαλιστεί η υγεία όλων των εμπλεκομένων συντελεστών (αθλητών-προπονητών-παραγόντων-κριτών-στελεχών της διοργάνωσης) της στιβικής κοινότητας κατά την διάρκεια τέλεσης των Πανελληνίων πρωταθλημάτων;
  2. Πώς θα είναι σίγουροι όλοι οι ανωτέρω συντελεστές ότι κάποιος ,οι κάποιοι συμμετέχοντες δεν νοσούν από τον κορονοϊό;
  3. Θα ζητήσει η ομοσπονδία την διεξαγωγή τεστ για όλους τους συντελεστές πριν την διεξαγωγή των αγώνων;
  4. Θα θεσπιστεί υγειονομικό διαβατήριο για την συμμετοχή στους αγώνες;
  5. Θα παρέχει μάσκες ,αντισηπτικά,γάντια,ασπίδες προσώπου και προστατευτικά μέσα η διοργάνωση;
  6. Θα γίνονται θερμομετρήσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων;
  7. Αν κάποιος αθλητής-αθλήτρια (ή άλλος εμπλεκόμενος στη διοργάνωση) έχει νοσήσει και έχει αναρρώσει θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον ΣΕΓΑΣ για να προστατέψει τους υπόλοιπους αθλητές;
  8. Ποιός φορέας θα αναλάβει την ευθύνη αν κάποιος συμμετέχων στους αγώνες νοσήσει κατά την διάρκεια αυτών ή μετά από αυτούς και στο απευκταίο σενάριο στη συνέχεια να καταλήξει από τον ιο;
    Θα φέρει την ευθύνη ο ΣΕΓΑΣ, η Γ.Γ.Α,το υπουργείο πολιτισμού,ο δήμος στο στάδιο του οποίου θα διεξαχθεί ο αγώνας,η περιφέρεια στην πόλη της οποίας θα γίνουν οι αγώνες, το υπουργείο υγείας,η διεύθυνση σταδίου,το σωματείο που ανήκει ή την ευθύνη θα έχει ο ίδιος ο παθών;
  9. Θα συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν νοσεί από τον κορονοϊό όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στους αγώνες από οποιοδήποτε πόστο;
  10. Με ποιό τρόπο θα βρεθούν διαθέσιμα ξενοδοχεία που θα δεχτούν να φιλοξενήσουν τους αθλητές στα δωμάτια τους ανά άτομο και πώς θα μπορέσουν  να καλύψουν τα σωματεία το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει;
  11. Πώς θα σιτίζονται οι αθλητές και οι λοιποί συνοδοί στα εστιατόρια όταν γνωρίζουμε ότι αυτά θα λειτουργήσουν (αν λειτουργήσουν) με ελάχιστα τραπέζια και ανά 2 άτομα αυστηρά;
  12. Θα είναι προαιρετική η συμμετοχή των αθλητών και σωματείων στα πρωταθλήματα;
  13. Εξετάζει ο ΣΕΓΑΣ την περίπτωση να μην ισχύσει φέτος η αξιολόγηση των σωματείων λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί και λόγω των πιθανών απουσιών από τα πρωταθλήματα αθλητών-συλλόγων;
  14. Ποιός θα είναι ο τρόπος διεξαγωγής στα αγωνίσματα των αποστάσεων;
    Υπάρχει περίπτωση να τρέχει ο κάθε αθλητής μόνος του ή ανά 2 άτομα ;
    Αν διεξαχθούν με τον παραδοσιακό τρόπο θα αγωνίζονται μέχρι 10 άτομα σε κάθε σειρά;
    Πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στην τελευταία περίπτωση;
  15. Στα αγωνίσματα των ταχυτήτων θα αγωνίζονται ανά 4 αθλητές σε κάθε σειρά και  στους διαδρόμους 2-4-6-8;
  16. Πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα προθερμαντήρια;
Αυτοί είναι σοβαροί προβληματισμοί που πρέπει να λυθούν με το σχέδιο που  θα καταθέσει η ομοσπονδία μας για τον νέο τρόπο διεξαγωγής αγώνων και πρωταθλημάτων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όλα τα μέλη της κοινότητας του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα επιθυμούν την επιστροφή στην προπονητική και στην αγωνιστική κανονικότητα.
Όμως αυτή η επιστροφή πρέπει να γίνει σταδιακά, με άριστο σχεδιασμό και προγραμματισμό ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
Το πρωταρχικό μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη του σημαντικότερου αγαθού, της υγείας μας.
Ευελπιστώ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του αθλητισμού μας και της πολιτείας, θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση του κλασικού αθλητισμού, την σωστή χρονική στιγμή, τηρώντας απαρέγκλιτα το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα θεσπίσει το Υπουργείο Υγείας.
ΥΓ: Όλα τα παραπάνω είναι μια έκφραση αγωνίας για το μέλλον του Αθλητισμού μας και τίποτε άλλο.
Με εκτίμηση,
Θωμάς Ιακωβάκης
Καθηγητής φυσικής αγωγής,
Σωματειακός προπονητής του Α.Ο.Βουλιαγμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου