Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Υπάρχει πλάνο στον ΣΕΓΑΣ και χρειάζεται στήριξη


Η …επανεκκίνηση του στίβου από Ιούνιο δεν είναι εύκολη υπόθεση


Υπάρχει πλάνο στον ΣΕΓΑΣ και χρειάζεται στήριξη



Τον δικό του σχεδιασμό και τις ανάλογες προτάσεις έχει κάνει ο ΣΕΓΑΣ προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για την επανεκκίνηση, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, του ελληνικού στίβου.
Μέσα από τη μελέτη των υπαρχουσών συνθηκών, η ομοσπονδία κατήρτισε το δικό της πλάνο, για να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος στην προσπάθειά των πρωταθλητών μας να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο, όταν ξεκινήσουν και πάλι οι προπονήσεις κι εν συνεχεία οι σημαντικοί αγώνες.



Το ξεκίνημα με τις προπονήσεις
Πρώτο μέλημα του ΣΕΓΑΣ είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες δυνατές συνθήκες για τις προπονήσεις των αθλητών-αθλητριών μας που ανήκουν στην Προ-Ολυμιακή Ομάδα, τις Εθνικές και τον Σχεδιασμό γενικότερα. Τις κατηγορίες δηλαδή εκείνες με στήριξη από την ομοσπονδία και με αναπτυξιακό δηλαδή προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα, στις προαναφερόμενες κατηγορίες ανήκουν 180 αθλητές-αθλήτριες και δεν βρίσκονται μόνο στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, αλλά σε αρκετά σημεία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις σε αρκετούς νομούς θα πρέπει να είναι έτοιμες όταν πρέπει να δεχτούν όλους όσοι προπονούνται σε υψηλό επίπεδο, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι αθλητικές εγκαταστάσεις θ’ ανοίξουν την 1η Ιουνίου, οπότε οι προπονήσεις θα ξεκινήσουν τότε για όσους θέλουν πια από το καλοκαίρι να έχουν παρουσία με την κατάλληλη προετοιμασία σε αγώνες επιπέδου.
Η επόμενη κίνηση αφορά την έναρξη προπονήσεων των αγωνιστικών τμημάτων των συλλόγων στη χώρα μας. Δεδομένης της θέλησης του ΣΕΓΑΣ για τη διεξαγωγή των πανελλήνιων πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα πρέπει οι αθλητές αθλήτριες από την κατηγορία Παμπαίδων-Παγκορασίδων α’ (14-15 ετών) να μπουν σε ρυθμούς διαφορετικούς απ’ αυτούς της χαλάρωσης, ειδικά από τότε που βγήκε η Υπουργική Απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων. Εννοείται πως, και σ’ αυτήν την περίπτωση θα τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα στους αγωνιστικούς χώρους και το περιβάλλον αυτών, ώστε να μην υπάρξει οτιδήποτε θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.
Μέσα στο καλοκαίρι οι αγώνες
Ο ΣΕΓΑΣ σχεδιάζει από τα μέσα Ιουνίου πια να διεξαχθούν κάποιοι αγώνες στίβου με συγκεκριμένο αριθμό από συμμετοχές, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν σ’ αυτούς περιληφθούν και συγκεκριμένα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Πάντως οι όποιες διοργανώσεις, μπορεί και να πραγματοποιηθούν χωρίς φιλάθλους στις κερκίδες, αν αυτό επιβληθεί με βάση και την ενημέρωση από τους αρμοδίους της πολιτείας.
Από μέσα Ιουλίου πια, κι αν όλα πάνε καλά, θα πραγματοποιηθούν τα πανελλήνια πρωταθλήματα, οι σημαντικότερες συναντήσεις στίβου ανά κατηγορία, αφού αυτό είναι το κύριο μέλημα του ΣΕΓΑΣ, για να …σωθεί η χρονιά μετά τις αναβολές ή τις ακυρώσεις ακόμα αγώνων εντός κι εκτός Ελλάδος. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται μοναδική ευκαιρία στους πρωταθλητές μας γι’ αγωνιστική δράση.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στο Πανελλήνιο Ανδρών-Γυναικών στο Παμπελοποννησιακό στάδιο θα υπάρχουν σημαντικές συμμετοχές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν κάποιοι πρωταθλητές μας άφηναν τον αγώνα αυτόν λόγω της συμμετοχής τους σε μίτινγκ του εξωτερικό ή της προετοιμασίας τους μακριά από τη χώρα μας.
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση της Νικόλ Κυριακοπούλου στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ για το ενδιαφέρον της να λάβει μέρος στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Έτσι, μετά και την ακύρωση του Ευρωπαϊκού στο Παρίσι, η πρωταθλήτρια του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 θα έχει τη δυνατότητα για έναν δυνατό αγώνα εντός συνόρων στο επί κοντώ.
Τώρα, σε ό, τι έχει να κάνει με τις ακαδημίες των συλλόγων, αυτές μάλλον θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους όταν επιστρέψουν πια τα παιδιά κανονικά στα δημοτικό σχολεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβέρνησης, στις 11 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων και την 1η Ιουνίου θα μπουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές-μαθήτριες των υπόλοιπων τάξεων του λυκείου και του γυμνασίου.
Τα παιδιά του δημοτικού και οι φοιτητές θα ξεκινήσουν πια από τις 15 Ιουνίου με επέκταση, εννοείται, της χρονιάς. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι οι ακαδημίες θα ξεκινήσουν προς το τέλος του Ιούνη, με τα παιδιά ακόμα και σε τοπικό επίπεδο να επιθυμούν να ξαναμπούν στα στάδια ως δείγμα της αγάπης τους για την άθληση και τον στίβο ειδικότερα.
Οικονομικό ζήτημα
Το άλλο βασικό κομμάτι που έθιξε ο ΣΕΓΑΣ είναι το οικονομικό. Ο Βασίλης Σεβαστής ως γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας είχε ενημερώσει τα σωματεία με επιστολή του πριν κάποιες μέρες ότι εξαιτίας της κατάστασης αυτής χάθηκαν δύο μεγάλες χορηγίες, σημαντικό κομμάτι και στην ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων.
Ο ΣΕΓΑΣ εδώ και χρόνια έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια στην προσέλκυση σημαντικών επιχειρήσεων για τη διοργάνωση σπουδαίων δρομικών αγώνων και κάλυψη μέσω αυτών και αναγκών που είχαν να κάνουν με τους συλλόγους όλης της χώρας, οι οποίοι παράγουν σημαντικό έργο.
Όπως έχει εξελιχθεί η φετινή χρονιά, είναι σημαντική η ενίσχυση με το επίδομα των 800 ευρώ, όμως θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες και λογιστικά κωλύματα, ώστε να μπορούν να το εισπράξουν σύλλογοι που πλήττονται από την κατάσταση αυτήν. Από κει και πέρα, θα πρέπει η πολιτεία να πράξει τα δέοντα για την επιχορήγηση των ομοσπονδιών μέσα στο 2020 και με βάση το τι ίσχυε την περασμένη χρονιά, ενώ θα πρέπει να στηριχτεί και η ολυμπιακή προετοιμασία, αφού οι αγώνες του Τόκιο τοποθετήθηκαν για το καλοκαίρι του 2021.
Η κατάσταση στα Δωδεκάνησα
Όλα τα παραπάνω, εννοείται ότι επηρεάζουν και τον δωδεκανησιακό στίβο που θα κάνει τη δική του σημαντική προσπάθεια για την επανεκκίνηση μέσα στο καλοκαίρι και ειδικά πια το φθινόπωρο.
Η ΕΑΣ Δωδεκανήσου είναι από τις πιο δραστήριες πανελλαδικά και φιλοξενεί σημαντικούς αγώνες διεθνούς βεληνεκούς, όπως ο Μαραθώνιος Ρόδου, κι άλλους δρομικούς με σημαντικότερο το Run Greece, επίσης στο νησί μας. Εννοείται πως κύριο μέλημα κι εδώ είναι η ανάπτυξη με σπουδαίες πρωτοβουλίες από τα σωματεία, ενώ υπάρχουν και οι δρομικοί αγώνες από φορείς και συλλόγους, τόσο στη Ρόδο όσο και σε άλλα νησιά μας.
Η συνεργασία επίσης με τον ΔΟΠΑΡ θα παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο προετοιμασίας αθλητών-αθλητριών κι αγώνων στο εγγύς μέλλον, γι’ αυτό η ΕΑΣ έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Αλέξανδρο Κολιάδη, που έχει ήδη βοηθήσει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση.
Ήδη θα γίνει ό, τι είναι  δυνατόν στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» για να βρίσκονται μέσα σ’ αυτό μόνο οι αθλητές-αθλήτριες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων , αλλά υπάρχουν και οι απαραίτητες μελέτες για τον ηλεκτροφωτισμό της εγκατάστασης, που είναι από τα μεγάλα προβλήματα εκεί τα τελευταία χρόνια. Όλα απ’ ό, τι φαίνεται, θα γίνουν όπως πρέπει κι έτσι, έστω και την τελευταία στιγμή, ο δωδεκανησιακός στίβος θα μπορέσει να εξασφαλίσει οφέλη σε μια περίοδο που στην αρχή φάνταζαν πολλά κεκτημένα να χάνονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου