Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Και το ταξίδι ξεκινά ξανά για τον Τσάτουμα…




«Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ…». Θα μπορούσε εύκολα να γράψει κάποτε ένα βιβλίο με τέτοιο περιεχόμενο. Εδώ και χρόνια, η φιλοσοφία τουΛούη Τσάτουμα και του προπονητή του, Δημήτρη Βασιλικού, θα μπορούσε να συνοψιστεί- σε ελεύθερη… μετάφραση- στη φράση «Κοίτα εκτός Ελλάδος, για να φτάσεις μακριά». 

Και το ταξίδι ξεκινά ξανά για τον πρωταθλητή του μήκους. Αν επρόκειτο για κάποιον άλλο αθλητή, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς πώς διαχειρίστηκε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, εκεί όπου τον προηγούμενο μήνα ο Λούης Τσάτουμας έχασε το μετάλλιο στο τέλος του αγώνα και πήρε την τέταρτη θέση. 

«Προετοιμαζόμαστε, επιτυγχάνουμε, αποτυγχάνουμε, προπονούμαστε», είναι οι τέσσερις λέξεις με τις οποίες ο ομοσπονδιακός τεχνικός σβήνει κάθε λογής τέτοιες απορίες. «Ήταν ένας αγώνας χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα και την επόμενη ημέρα ξεκίνησε κανονικά η προετοιμασία για το καλοκαίρι», προσθέτει ο Δημήτρης Βασιλικός. 

Το βλέμμα αθλητή και προπονητή έχει στραφεί ήδη πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Άλλωστε, σε μία εποχή που όλοι μιλούν για την εκροή κεφαλαίων από τη χώρα, εξαιτίας της ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση, οι αθλητές επιχειρούν το αντίστροφο. Την… εισροή κεφαλαίων. Δεν είναι όμως μόνο το γεγονός ότι «αναγκάζονται» να αναζητήσουν την οικονομική ενίσχυση από τα μεγάλα και μικρά μίτινγκ του εξωτερικού, αλλά και ότι «οφείλουν» να μπουν σε αυτή τη διαδικασία πολύτιμων εμπειριών, προκειμένου να πετύχουν τους μεγαλύτερους αγωνιστικούς στόχους τους. 

Ο Τσάτουμας και ο προπονητής του ήταν από τους πρώτους που το συνειδητοποίησαν αυτό, πριν από πολλά χρόνια, όταν ακόμη δεν ήταν πολλοί οι Έλληνες αθλητές του στίβου που ακολουθούσαν τα βήματα των ξένων, δίνοντας το παρών σε αρκετά μίτινγκ ανά τον κόσμο. 

Η φιλοσοφία αυτή δεν αλλάζει βέβαια ούτε και αυτό το καλοκαίρι. Η αρχή για τον Τσάτουμα θα γίνει στο μίτινγκ του Χένγκελο, στις 24 Μαΐου, την πρώτη ευρωπαϊκή «στάση» στη σειρά των World Challenge της IAAF. Ένα μίτινγκ στο οποίο έχει δώσει αρκετές φορές το παρών ο Τσάτουμας και πέρυσι μάλιστα είχε προσγειωθεί στα 8,25 μ., κερδίζοντας τον Ολυμπιονίκη του 2012, Greg Rutherford. 

Το επόμενο βήμα θα γίνει για τον Τσάτουμα στα Diamond League, αφού θα πάρει μέρος στο μίτινγκ της σειράς στο Όσλο, στις 11 Ιουνίου, ενώ η συνέχεια θα είναι ανάλογη το υπόλοιπο καλοκαίρι, στο δρόμο προς το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου. 

Όσο για αυτή την εποχή, ο πρωταθλητής του μήκους συνεχίζει την προετοιμασία του στο ΟΑΚΑ. Αφού άντεξε το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες στο παγωμένο κλειστό προπονητήριο, τώρα που οι συνθήκες είναι αυτές που απαιτούνται, δεν υπάρχει λόγος να… ξενιτευτεί το γκρουπ. «Ίσως στο μέσο του καλοκαιριού φύγουμε για προετοιμασία. Ανάλογα με τις προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες, αλλά και τις οικονομικές συνθήκες που θα υπάρχουν», δηλώνει ο Δημήτρης Βασιλικός. 

Νωρίτερα, ως ξεμούδιασμα βέβαια, θα μπει σε αγωνιστική δράση ο Δημήτρης Μπαλταδούρος. Ο τριπλουνίστας του γκρουπ θα πάρει μέρος το σαββατοκύριακο στο Διασυλλογικό πρωτάθλημα, στην πρώτη του εμφάνιση μετά από το κάταγμα που είχε πάθει στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού. 


Ρούλα Βλασσοπούλου

Πηγή: stivoz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου