Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ιστορικό ΣΕΓΑΣ - Πανελλήνια Πρωταθλήματα

 

Πρωταρχικό ρόλο στον αθλητισμό τόσο της πατρίδας μας αλλά και στον Παγκόσμιο, έπαιξε ο ΣΕΓΑΣ [Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων], αφού ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που ιδρύθηκε και καλλιέργησε, από την ίδρυσή του και για πολλές δεκαετίες, όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλευ, κολύμβηση, τέννις, ξιφασκία, ποδηλασία, γυμναστική, πάλη, πυγμαχία, ιππασία, σκοποβολή, τζούντο κ.α) που στη συνέχεια έγιναν ανεξάρτητες ομοσπονδίες - με τελευταία την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία από το 1997.


Οργάνωσε τον αθλητισμό και είχε την τύχη να ενταχθούν στις τάξεις του οραματιστές και άνθρωποι του πνεύματος, που δημιούργησαν ένα αθλητικό κίνημα μεταδίδοντας τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και τον Πολιτισμό της Ελλάδας στην υφήλιο, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην Παγκοσμιότητα του αθλητισμού, στην ειρήνη και τον πολιτισμό.
Η ίδρυση της Ομοσπονδίας ήρθε σαν συνέχεια και ανάγκη για την καλύτερη οργάνωση του αθλητισμού μας που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει και συνέχιζε μέσα στους αιώνες να συγκινεί το λαό μας. Με την ανακήρυξη της Ελληνικής ανεξαρτησίας γίνονται προσπάθειες για την συστηματική διδασκαλία και εξάσκηση των μαθητών στα σχολεία.

Πριν τους Α' σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ήδη είχαν γίνει 4 οι λεγόμενες ΖΑΠΠΕΙΕΣ Ολυμπιάδες. Μέσα από αυτές φάνηκαν οι πρώτοι προβληματισμοί για την πιο οργανωμένη προετοιμασία των αθλητών αλλά και των αγώνων. Η αναβίωση, η ανάθεση και η επιτυχημένη τέλεση στην Αθήνα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων είχαν σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να θέλουν να γυμνάζονται, να γίνονται όλο και περισσότεροι τοπικοί αγώνες σε διάφορα μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα να ιδρυθούν νέοι σύλλογοι (37 εκείνη την εποχή) για να καλύψουν τις ανάγκες. Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Ερετών (κωπηλατικός σύλλογος) ήταν -με ίδρυση τις 15/6/1885- ο αρχαιότερος σύλλογος.

Αποτέλεσμα των προβληματισμών που προέκυψαν είναι και η πρώτη κίνηση για ίδρυση ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ αθλητικών σωματείων στην Πάτρα στις 20 Φεβρουαρίου 1895. Ο "Παναχαΐκός Γ.Σ." κάλεσε σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους από "Γ.Ε. Πάτρας", "Πανελλήνιο Γ.Σ.", "Εθνικό Γ.Σ.", "Παναιτωλικό", για να συζητήσουν την τέλεση προκριματικών αγώνων για την Α' Ολυμπιάδα της Αθήνας που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικοί και σε ευρεία κλίμακα.
Στη σύσκεψη αυτή οι 5 υπέγραψαν πρακτικό που δήλωνε την συμφωνία τους για τη σύσταση ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ όλων των Ελληνικών συλλόγων με σκοπό τη καλύτερη επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ τους. Μετά την πρώτη αυτή έγγραφη διατύπωση των συλλόγων (20/2/1895) για ίδρυση Συνδέσμου, σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις γινόταν λόγος για το θέμα αλλά κανείς δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για τον συντονισμό και την υλοποίηση της ιδέας.

Στο στίβο, στις 9 και 10 Μαρτίου 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, διεξήχθησαν οι Α΄ Πανελλήνιοι Δοκιμαστικοί Αγώνες, όπως αποκαλέστηκαν, οι οποίοι απετέλεσαν το κριτήριο για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα μετείχαν στην Α΄ Ολυμπιάδα του 1896. Έλαβαν μέρος 45 αθλητές από έξι αθλητικά σωματεία, καθώς και ανεξάρτητοι. Προέρχονταν από την Αθήνα, την Πάτρα, την Κύπρο και την Ανατολική Ρωμυλία. (Α.Ο. Αθηνών, Γυμναστική Εταιρεία Πατρών, Ολύμπια Λεμεσού, Εθνικός ΓΣ, Παναχαϊκός ΓΣ, Πανελλήνιος ΓΣ).

Το πρωτάθλημα αυτό διοργανώθηκε από την "Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων" και θεωρείται το "Α΄ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου", παρά το ότι ο ΣΕΓΑΣ (που ιδρύθηκε το 1897) ξεκίνησε να διοργανώνει πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1901. Τους αγώνες παρακολούθησαν 15.000 περίπου θεατές και το εισιτήριο κόστιζε 1 δραχμή.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, προκρίνονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι δύο πρώτοι από κάθε αγώνισμα - εκτός από τα 1500μ και τη δισκοβολία που θα προκρίνονταν οι τρεις πρώτοι αθλητές και το μαραθώνιο από τον οποίο θα προκρίνονταν έξι αθλητές.
Διεξήχθησαν 12 αγωνίσματα και οι επιδόσεις που σημειώθηκαν στους αγώνες αυτούς έχουν καταγραφεί ως τα πρώτα πανελλήνια ρεκόρ στα αντίστοιχα αγωνίσματα.
Για την ανάδειξη του πρωταθλητή συλλόγου τότε λάμβαναν υπόψη τις νίκες και πολυνίκης - πρωταθλητής σύλλογος αναδείχθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Αθηνών, ο οποίος είχε ιδρυθεί λίγους μήνες νωρίτερα και λίγα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες διαλύθηκε.

Την Δευτέρα του Πάσχα, 6 Απριλίου 1896 ο Βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα κατάμεστο απο 80 χιλιάδες κόσμο Παναθηναικό Στάδιο.
(Το 1894 ο Pierre de Coubertin στο Παρίσι ιδρύοντας την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή σε ένα συμβούλιο με αντιπροσώπους ομοσπονδιών 11 χωρών αποφάσισε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο Βικέλας εκλέχθηκε πρόεδρος της νεοσύστατης ΔΟΕ).
Την 5η μέρα των αγώνων (29/3 με το παλαιό ημερολόγιο), στις 2 το μεσημέρι ο ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος έδωσε την εκκίνηση στη γέφυρα του Μαραθώνα και 17 αθλητές διένυαν τα περίπου 40χλμ για να τερματίσουν τον Μαραθώνιο δρόμο στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Σπύρος Λούης κέρδισε σε 2:58’50”. Δεύτερος ήταν ο Χαρίλαος Βασιλάκος που ήταν ο νικητής στους Πανελλήνιους Δοκιμαστικούς Αγώνες -στον πρώτο αγώνα Μαραθωνίου.

Στη Πάτρα και πάλι με την ευκαιρία των "Παναχαΐκών" αγώνων που οργάνωσε ο ομώνυμος σύλλογος της πόλης στις 19-20-21 Μαίου 1896 και οι οποίοι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, τέθηκε και πάλι το θέμα για την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Σε αυτή τη συνάντηση παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και μεταξύ τους ο Πρόεδρος του "Πανελληνίου Γ.Σ." Σπύρος Λάμπρου και ο Γενικός Γραμματέας Σπύρος Αντωνόπουλος οι οποίοι εξουσιοδοτήθηκαν να υλοποιήσουν τη θέληση των συλλόγων.

Ο "Πανελλήνιος" εργάστηκε με ζήλο και στις 25 Οκτωβρίου 1896 έστειλε σε όλους τους συλλόγους της εποχής (52) εγκύκλιο που τους καλούσε σε συνέδριο στις 11-15 και 17 Ιανουαρίου 1897 με θέμα την ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, τη ψήφιση καταστατικού και εκλογές.

Οι απαντήσεις που έφταναν στην πρόσκληση του "Πανελληνίου" ήταν θετικές. Πραγματικά στις 11 Ιανουαρίου 1897 ημέρα Σάββατο και ώρα 14:00 στην πρώτη συγκέντρωση στο γυμναστήριο του "Πανελληνίου Γ.Σ." ήταν παρόντες και διαπιστεύτηκαν 28 σύλλογοι:

Πανελλήνιος Γ.Σ.
Εθνικός Γ.Σ.
Γ.Σ. Κέρκυρας
Γ.Σ. Φιλοπροόδων Τρίπολης
Στράτων Αιγίου
Γ.Σ. Τήνου
Σύλλογος Πεζοπόρων Πειραιώς
Αβέρωφ Ναυπλίου
Παναχαϊκός Πατρών
Παγκύπρια Λευκωσίας
Σκουφάς Άρτας
Πειραϊκός Σύνδεσμος
Σύλλογος Γυμνάσιον Σμύρνης
Γ.Σ. Αμαρουσίου
Λοκρικός Αταλάντης
Γλαύκος Χαλκίδας
Γ.Σ. Στυλίδας
Γ.Σ. Λαμίας
Γ.Σ. Βόλου
Μεσσηνιακός Καλαμάτας
Άρατος Κιάτου
Ηρακλής Αγρινίου
Ναυπακτιακός Ναυπάκτου
Ολύμπια Λεμεσού
Ολυμπία Αδριτσάνας
Φιλοξένεια Ζακύνθου
Φωκιανός (Κουκουβάουνες)
Γ.Σ. Κύμης

Από την άλλη μέρα Κυριακή 12 και μέχρι στις 15 Ιανουαρίου 1897 συνήλθε επίσημα το συνέδριο στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου "Παρνασσός" και αποφασίστηκε η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ και το καταστατικό του. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1897 στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στον ένα -και πλεον- αιώνα ζωής του, ο ΣΕΓΑΣ πρωτοστάτησε και πρόσφερε το οργανωτικό και αγωνιστικό εκείνο πλαίσιο που χρειαζόταν ο ελληνικός αθλητισμός για να αναπτυχθεί και να δώσει ευκαιρίες στους νέους και στις νέες που με την σειρά τους δόξασαν την Ελλάδα.

Το B΄ Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου του 1901 ήταν στην ουσία το 1ο επίσημο πρωτάθλημα στίβου και δεύτερο μετά από αυτό του 1896. Οι αγώνες έγιναν στο Παναθηναϊκό στάδιο από τις 4 έως τις 7 Απριλίου 1901 και διοργανώθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ. Πολυνίκεις σύλλογοι αναδείχθηκαν ο Πανελλήνιος Γ.Σ. και ο Εθνικός Γ.Σ. με 7 πρώτες νίκες ο καθένας και έτσι το τρόπαιο του πρωταθλητή, ένα αντίγραφο της "Νίκης του Παιωνίου", απονεμήθηκε και στους δύο συλλόγους. Από τα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης υπήρξε η συμμετοχή Κυπρίων αθλητών που ο τύπος της εποχής υποδέχτηκε με πρωτοσέλιδα. Οι Κύπριοι αθλητές ήλθαν με το ατμόπλοιο "Σοφία" και κατέφθασαν την 3η Απριλίου στην πρωτεύουσα. Τους υποδέχτηκαν πολιτικοί αλλά και πλήθος κόσμου με κεντρικό σύνθημα την "ένωση".

Οι σύλλογοι παρέλασαν στο στάδιο με την εξής σειρά:
-Πανελλήνιος Γ.Σ. με 36 αθλητές και στολές λευκές και κυανές.
-Παναχαϊκός Γ.Σ. με 7 αθλητές και κόκκινες στολές.
-Εθνικός Γ.Σ. με 40 αθλητές και στολή λευκή και μέλαινα.
-Γ.Ε. Πατρών με 5 αθλητές και στολή μέλαινα και πράσινη.
-Γ.Σ. Κύμης με 1 αθλητή και στολή κυανή, κίτρινη και λευκή.
-Γ.Σ. "Τα Παγκύπρια" με 6 αθλητές και στολή κυανή και κίτρινη
-Γ.Σ. Βόλου με 3 αθλητές και λευκή στολή.
-Γ.Σ. Αμαρουσίου με 10 αθλητές και κίτρινη στολή.
-Γ.Σ. "Ηρώδης ο Αττικός" Κηφισιάς με 7 αθλητές και κυανή στολή.
-Γ.Σ. Ολύμπια Λεμεσού με 6 αθλητές και στολή ερυθρά και μέλαινα.
-Γ.Σ. Ζήνων Λάρνακας με 2 αθλητές και πορτοκαλί στολή.
-ΑΣ Βουρβούρων με 3 αθλητές και στολή χρώματος τεφρού.

Την πρώτη μέρα έγιναν κατά σειρά τα αγωνίσματα: προκριματικά των 100 μέτρων που έγιναν σε δύο σειρές, ομίλους τότε, Δίζυγον καθ' ομάδα, Άρσις βαρών δι' αμφοτέρων των χειρών, Άλμα απλούν, Λιθοβολία, Άλμα είς ύψος, ενώ αναβλήθηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας το αγώνισμα των κρίκων.
Την δεύτερη μέρα των αγώνων, 6 Απριλίου, άνοιξε τις πόρτες της στο Ζάππειο μέγαρο η Έκθεση που ήταν μέρος των αγώνων. Την ίδια μέρα, το απόγευμα, έγιναν τα αγωνίσματα, μερικά υπό βροχή: Δρόμος 110 μέτρων μετ' εμποδίων, Μονόζυγο κατ' άνδρα, Άλμα επί κοντώ, Δισκοβολία, Αναρρίχηση επί κάλω, 100 μέτρα, 800 μέτρα, Άρσις Βαρών, Άλμα είς τριπλούν και Βάδην 1000 μέτρα. Πολλές διαμαρτυρίες υπήρξαν από την ΓΕ Πατρών για την αντιμετώπιση εκ μέρους της επιτροπής, η οποία, όπως πίστευαν, τους αδίκησε. Μάλιστα, οι δύο σύλλογοι της Πάτρας, Παναχαϊκός και ΓΕΠ, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στα υπόλοιπα αγωνίσματα αλλά να μην δεχτούν τα μετάλλια τα οποία θα κατακτούσαν οι αθλητές τους.
Την τρίτη μέρα των αγώνων, 7 Απριλίου, που ήταν και η τελευταία, με λίγο κόσμο έγιναν τα αγωνίσματα: 400 μέτρα, κρίκοι, ασκήσεις στο δίζυγο, Σφαιροβολία, Πάλη, 1.500 μέτρα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μετά το τέλος των αγωνισμάτων ασκήσεις από το Διδασκαλείο Αθηνών.

Μετά από διακοπή δύο ετών, το 1904 διεξήχθη το Γ΄ Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών, το δεύτερο με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας από 6 ως 9 Μαΐου. Τα δύο προηγούμενα χρόνια η οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον Εθνικό Γ.Σ. και στον Πανελλήνιο είχε οδηγήσει στη διάσπαση του ΣΕΓΑΣ (τότε ΣΕΑΓΣ) και στη ματαίωση των πρωταθλημάτων.

Πρωταθλητής σύλλογος θεωρείτο ο πολυνίκης, αφού η βαθμολογία εφαρμόστηκε πολύ αργότερα, από το 1930. Το έπαθλο για τον πολυνίκη σύλλογο ήταν ένα αντίγραφο του αρχαίου αγάλματος "Νίκη του Παιωνίου", που αποτελεί το έμβλημα του ΣΕΓΑΣ. Τα έπαθλα για τους αθλητές ήταν ασημένιο μετάλλιο για τον πρώτο και χάλκινο για τον δεύτερο, ενώ δεν βραβευόταν ο τρίτος, μια πρακτική που υπήρχε από τους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μετείχαν 8 σύλλογοι: τρεις από την Αθήνα (Πανελλήνιος, Εθνικός, Ακαδημαϊκό Γυμναστήριο), δύο από τη Σμύρνη (Πανιώνιος και Απόλλων), από τον Πειραιά ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, από την Πάτρα η Γυμναστική Εταιρεία και από τη Λάρισα ο Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος. Τους αγώνες παρακολούθησε πλήθος κόσμου, παρουσία του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της βασιλικής οικογένειας, του μητροπολίτη Αθηνών, του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών της κυβέρνησης. Διεξήχθησαν 14 αγωνίσματα στίβου και άλλα 9 άλλων αθλημάτων.

Έως το 1930 ως πρωταθλητής σύλλογος ανακηρυσσόταν ο πολυνίκης, μετά υπήρξε βαθμολόγηση 3 / 6 / 8 / 12 πρώτων.
Απο το 1931 γινόταν πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών (ενώ έγινε και το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων)
Στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό στάδιο έγινε τελευταία φορά το πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1964.
Από τότε γινεται πάντα μαζί η διοργάνωση Ανδρών-Γυναικών.
Από το 1965 έως το 1981 το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τελέσθηκε κυρίως στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» (το οποίο ανακατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε το 1964) όπου επανήλθε μόνο το 1991.
Το 1968 και το 1979 έγινε στη Θεσ/νίκη (όπως και τα έτη 1984, 1988) ενώ το 1971 στην Καβάλα.
Το 1980 είχε γίνει στη Λευκωσία, ενώ το 1982 στην Κρήτη, στα Χανιά. Το 1983 έγινε πρώτη φορά στο νεόδμητο τότε Ο.Α.Κ.Α. (Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών), όπου συνήθως και γινεται η διοργάνωση

Το 1983 ιδρύθηκε η ΚΟΕΑΣ [Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου]. Η ΚΟΕΑΣ από το 1984 συμμετέχει ανελλιπώς σ' όλα τα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Στίβου, στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, τους Μεσογειακούς Αγώνες και στις Παγκόσμιες Πανεπιστημιάδες. Η Κύπρος είχε την πρώτη της συμμετοχή ως ανεξάρτητο Εθνικό κράτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, ενώ το 1969 είχε ιδρυθεί ο ΚΟΑ [Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού]

Οι Γυμναστικοί σύλλογοι - μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας είναι:
- «ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ» Λεμεσού
- «ΤΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ» Λευκωσίας
- «Ο ΖΗΝΩΝ» Λάρνακας
- «Ο ΚΟΡΟΙΒΟΣ» Πάφου
- «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Αμμοχώστου
- «ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ» Κερύνεια

Από το πρωτάθλημα του 1985 (ΟΑΚΑ) σταμάτησαν να βαθμολογούνται οι Κυπριακοί σύλλογοι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Το 2002 και 2003 ενόψει και ανακατασκευής του ΟΑΚΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το πρωτάθλημα έγινε στα Τρίκαλα (όπου είχε γίνει και το 1990 και ξανάγινε το 2006), ενώ το ιστορικό Στάδιο Καραισκάκη έμεινε πλέον χωρίς στίβο και δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις του Αγ.Κοσμά...
Το 1995, το 2010 και το 2016 έγινε στην Πάτρα, ενώ το 2009 στη Θεσσαλονίκη - όπου μετέπειτα έγινε και ο τελικος γκρανπρι της IAAF.
Όλες τις υπόλοιπες χρονιές έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

-> Νικητές τελευταίων Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Α/Γ

Το 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ στις 8-9 Φεβρουαρίου 1986, ενώ τα σύνθετα αγωνίσματα στις 19-20/1/1986.
Ένα χρόνο πριν, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εγκαινίασε και βάπτισε το Στάδιο, δίνοντάς του το όνομα "ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ" στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 ενώ έγιναν και αγώνες κλειστού στίβου, ακριβώς 14 χρόνια μετά τους πρώτες αγώνες κλειστού που έγιναν στο χώρο του Γ.Καραισκάκης.
Τον Μάρτιο του 1985 φιλοξενήθηκε στο ΣΕΦ η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, γνωστό ως ΕΠΑ' 85.
Το 2003 και ενόψει εργασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν διεξήχθη η διοργάνωση. Από το 2004 έως και το 2011 το πρωτάθλημα έγινε στο κλειστό της Παιανίας.
Το 1987 ξεκινησε και το 2005 καταργήθηκε το πρωτάθλημα για την κατηγορία Ε/Ν.

Το πρωτάθλημα του ανωμάλου δρόμου ανδρών ξεκίνησε το 1907 στην Ελλάδα με την ονομασία "Δρόμος μετ' εμποδίων 8 χιλιομέτρων", στο γεμάτο Παναθηναικό Στάδιο, στα πλαίσια των πανηγυρικών Αθλητικών αγώνων προς τιμήν του βασιλιά της Ιταλίας που πραγματοποιούσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και συμμετείχαν μόνο αθλητές από τρεις ομάδες της Αθήνας (Πανελλήνιος, Εθνικός Γ.Σ . και Πειραϊκός). Η διαδρομή είχε αφετηρία και τερματισμό το Στάδιο, και περνούσε απο Παγκράτι, Υμηττό.

Ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωνε και τα πρωταθλήματα μπάσκετ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρωτάθλημα του 1927 που θεωρείται πανελλήνιο συμμετείχαν μόνο ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα στη συνέχεια υπήρχαν αρκετά πανελλήνια πρωταθλήματα στα οποία συμμετείχαν μόνο ομάδες των Αθηνών.
Επιπλέον και τα πρωταθλήματα του βόλεϊ τα διοργάνωνε ο ΣΕΓΑΣ , ενώ στην πρώτη διοργάνωση του 1928 συμμετείχαν 11 ομάδες της Αθήνας και 2 της Θεσσαλονίκης.

Ήταν ο ΣΕΓΑΣ που καθιέρωσε την πρώτη συνάντηση μεταξύ εθνικών ομάδων το 1928 με τους Βαλκανικούς αγώνες. Ήταν ο ΣΕΓΑΣ που το 1934 προκηρύσσει τους 1ους Μεσογειακούς αγώνες (οι οποίοι δεν διεξήχθησαν) και το 1935 βραβεύεται από την ΔΟΕ με το Ολυμπιακό Κύπελλο, για τις υπηρεσίες που προσφέρει στον αθλητισμό, στη διάδοση της Ολυμπιακής ιδέας, για τις διοργανώσεις διεθνών και μη αγώνων, τη συμμετοχή του σε αγώνες και ότι ήταν ο ιδρυτής των Βαλκανικών και Μεσογειακών αγώνων. Δεν είναι η μόνη αναγνώριση και βράβευση του ΣΕΓΑΣ για την προσφορά του. Έχει βραβευθεί από Εθνικούς και Διεθνείς Αθλητικούς φορείς (Προέδρους της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς, Ακαδημία, Δήμους, ΔΟΕ, IAAF κ.λ.π.).

Ανέδειξε Ολυμπιονίκες, Πρωταθλητές Ευρώπης Παγκόσμιους Πρωταθλητές αθλητές που κατέρριψαν παγκόσμια ρεκόρ και πολλούς άλλους που πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την πολύχρονη εμπειρία του, διεκδίκησε, ανέλαβε και οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία αγώνες που είναι σημείο αναφοράς στο αθλητικό στερέωμα: το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα "Αθήνα '97", τους Πανευρωπαϊκούς '69 και '82, τους Πανευρωπαϊκούς κλειστού '85, το Παγκόσμιο Ε/Ν '86, τον Τελικό Γκραν Πρι '90, τους Μεσογειακούς '91, το παγκόσμιο σκυταλοδρομιών '94, το παγκόσμιο κύπελλο μαραθωνίου '95, το παγκόσμιο κύπελλο 2006, τον τελευταίο τελικό Γκραν Πρι 2009, σειρά Βαλκανικών, Μπρούνο Τζάουλι και άλλων αγώνων και διεθνών meetings, όπως τα Τσικλητήρεια, τα Βαρδινογιάννεια, τα Βενιζέλεια, τα Παπαφλέσσεια, το Gala γυναικών.
Φυσικά, ιδιαίτερη θέση έχει και η ετήσια διοργάνωση του Κλασσικού/Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών.

Σχεδιάζει, θεσμοθετεί και πρωτοστατεί στο αθλητικό στερέωμα με τα στελέχη του, τους συλλόγους, τους αθλητές και αθλήτριες, τους εργαζόμενους και την Διοίκηση με γνώμονα το παρελθόν και στόχο το μέλλον. Συνεχίζει να προσφέρει και να εμπνέει στον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και την ΕΙΡΗΝΗ

(βασισμένο σε ιστοσελίδα ΣΕΓΑΣ, ΚΟΑ και wikipedia)

Οι εγκαταστάσεις ΣΕΦ και ΟΑΚΑ και οι διοργανώσεις που φιλοξένησαν και σε μεγάλο βαθμό η νίκη-έκπληξη της Βούλας Πατουλίδου στα 100μ εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 έδωσαν μεγάλη ώθηση στον κίνημα του Ελληνικού Κλασσικού Αθλητισμού τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση του (Μαζί και κάποιες διευκολύνσεις από την Πολιτεία σε πρωταθλητές) Ακολούθησε μια έξαρση και με πολλες επιτυχίες περίοδος και ιδιαίτερα από το 1997, έτος που φιλοξενήθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην Αθήνα -ενώ είχαν προηγηθεί και τα χρυσά από τον Παπαδιά και την Κόφφα στο παγκόσμιο κλειστού- με τα 3 συνεχόμενα χρυσά που κατέκτησε ο Κώστας Κεντέρης στις κορυφαίες διοργανώσεις του 2000-2001-2002 να τονώνουν ακόμα περισσότερο το Στίβο ενώ η κορύφωση ήρθε το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες -δυστυχώς όμως και κρούσματα παραβάσεων κανονισμών doping, όπως και το 2008, ενώ έκτοτε και με την κακή μετα-Ολυμπιακή διαχείριση και ιδίως με την ακολουθούμενη οικονομική κρίση, αρκετά είναι τα προβλήματα και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιζονται, σε όλα τα επίπεδα (χρηματοδότηση Ομοσπονδίας, εγκαταστάσεις, αγωνιστικός προγραμματισμός, κάλυψη σωματειακών και Ομοσπονδιακών προπονητών, στήριξη αθλητών, υψηλός πρωταθλητισμός αλλά και βάση κλπ ...)


StivoZ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου