Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό στίβο

H ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου αποφάσισε τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα της με βάση την κατάταξη προκειμένου να ωθήσει τους αθλητές να συμμετέχουν σε περισσότερους αγώνες. Αυτή η απόφαση έχει ανοίει κύκλο αντιπαραθέσεων όμως μόνο ως ευκαιρία για τον ελληνικό στίβο θα πρέπει να εκληφθεί.
του Θανάση Νικολάου nikolaou@sportsfeed.gr follow me @ThanNikolaou
φωτογραφία Αγγελος Ζυμάρας
azsportsimages.com
Με το υπάρχον σύστημα των ορίων μπορούσε ένας αθλητής να προετοιμάζεται όλη τη σεζόν για τον έναν αγώνα κριτήριο που έχει βάλει στόχο, να πιάσει το όριο και να αγωνίζεται στο ευρωπαϊκό. Αυτή η… μέθοδος είναι η οικονομική, αλλά όχι και τόσο αναπτυξιακή. Επίσης να τονίσουμε ότι ο ΣΕΓΑΣ πάντα θέτει δικά του όρια πιο δύσκολα από αυτά της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να στέλνει μόνο αθλητές και αθλήτριες με προοπτική να κάνουν κάτι…

Με το νέο σύστημα θα ζητείται από τους αθλητές να συμμετέχουν σε πολλούς αγώνες, να έχουν διάρκεια προκειμένου βάσει κατάταξης να κερδίσουν την πρόκριση για τη μεγάλη διοργάνωση, Φυσικά θα υπάρχει όπως και με τα όρια ο περιορισμός στον αριθμό των αθλητών κάθε χώρας.
Το νέο σύστημα είναι σαφώς πιο αναπτυξιακό, αλλά μόνο αν θα αποφασίσουν οι ομοσπονδίες (στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΕΓΑΣ) να στηρίξουν την προσπάθεια των αθλητών. Να τους στέλνουν δηλαδή στα μίτινγκ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για να μαζεύουν βαθμούς. Για αθλητές όπως η Στεφανίδη, ο Φιλιππίδης, ο Μπανιώτης, η Κυριακοπούλου, η Παπαχρήστου και ο Δουβαλίδης δεν αλλάζει κάτι καθώς αυτό το πλάνο ακολουθούν ήδη. Τους υπόλοιπους θα πρέπει να στηρίξει η ομοσπονδία η οποία θα πρέπει να βάλει στον προϋπολογισμό της το συγκεκριμένο έξοδο. Με το δρομικό κίνημα να μεγαλώνει διαρκώς και τα έσοδα επίσης να αυξάνουν κάθε χρόνο, αυτό δε θα είναι πρόβλημα για τον ΣΕΓΑΣ. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η επιλογή των αθλητών που θα στέλνονται στα μίτινγκ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ενισχυθούν οι ημερίδες και τα γκραν πρι. Θα πρέπει φυσικά και οι αθλητές να τα δούνε πιο σοβαρά.
Οι αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου, οι οποίοι προαναφέρθηκαν, κάνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 20 αγώνες. Ο Φιλιππίδης ξεπερνά τους 30. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, θα πρέπει να λειτουργεί και κατ΄αυτόν τον τρόπο.
Η λογική του ενός αγώνα (πχ. Παπαφλέσσεια ή Άργος Ορεστικό) για την επίτευξη του ορίου δεν αποτελεί άδικο σύστημα, αλλά δε βοηθάει κιόλας στη δημιουργία αθλητών υψηλού επιπέδου.
Η απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, μπορεί σε κάποιος να φαίνεται ως ένα εμπορικό κόλπο και κατά μεγάλο ποσοστό τέτοιο είναι. Εμπορικό κόλπο όμως δεν αποτελεί και το ντάιμοντ λιγκ; Μπορείτε να φανταστείτε το στιβό χωρίς το ντάιαμοντ λιγκ; Πόσο δημοφιλής θα ήταν; Δηλαδή στο Νο1 εμπορικό άθλημα, το ποδόσφαιρο, είναι κορόιδα που εκτός από τις μεγάλες διοργανώσεις εθνικών ομάδων, έχουν γεμίσει το καλεντάρι τους με αγώνες όπως το τσάμπιονς λιγκ και το γιουρόπα καπ;
Η απόφαση της ΕΕΑ λοιπόν, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο στίβο και ακόμα περισσότερο στους παραμελημένους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που πρέπει να παρακαλάνε (ομοσπονδία και χορηγούς) για να αγωνιστούν σε κάποιο διεθνές μίτινγκ προκειμένου να καταφέρουν να κάνουν επίδοση.

sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου