Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Νέο σύστημα αξιολόγησης από την ΕΑΑ - Η λογική των rankings για την πρόκριση

Στην 147η συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΑΑ που έλαβε χώρα το Σάββατο στη Λωζάννη, η ΕΑΑ πήρε την απόφαση να κρίνεται η πρόκριση των αθλητών-τριών στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα από τις επιδόσεις τους στα meetings και όχι από την επίτευξη συγκεκριμένων ορίων.

‘’Είναι μια επαναστατική κίνηση για να προωθήσουμε το άθλημα μας και να τονίσουμε ότι κάθε εμφάνιση των αθλητών στα meetings είναι και ένα βήμα προς το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα’’, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Svein Arne Hansen.
Κάθε εβδόμαδα θα ανανεώνεται το Ranking List σε κάθε αγώνισμα ενώ οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν σχετικά με αυτο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.


‘’Ο απόλυτος στόχος είναι να δημιουργήσουμε καινούριους και αξιόπιστους πρωταγωνιστές για το άθλημα μας και να είμαστε έτοιμοι να ισχύσει για το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα του 2020 αν και πιέζω την ομάδα μήπως προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι και για το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα του 2018 στο Βερολίνο’’, τόνισε ο Hansen.

Οι αθλητές θα χρειάζεται να εμφανίζονται συχνότερα σε σειρά αξιολογημένων αγώνων που είναι και στόχος όπως και να το εξαλειφθουν περιπτώσεις μεμονωμένων υψηλών επιδόσεων που δεν επαναλαμβάνονται.
Βασικός στόχος είναι η τόνωση των ευρωπαικών διοργανώσεων, η διάρκεια, η αύξηση του ενδιαφέροντος και της προβολής με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται.
Αυτό που θα επιβραβεύεται λοιπόν περισσότερο είναι η θέση - κι ανάλογα με το επίπεδο του αγώνα.

Το γενικό πλαίσιο-φιλοσοφία είναι:
- Το κύριο μέρος των θέσεων του αριθμού-στόχου για τα Ευρωπαικά πρωταθλήματα θα καλύπτεται από όσους έχουν τις υψηλότερες θέσεις ranking, με τον συνήθη περιορισμό των 3 ανά χώρα (με ή συν τον προηγούμενο νικητή).
Κάποιες ακόμα θέσεις θα δίνονται με κάποια ακόμα κριτήρια, κυρίως σε μοναδικές εκπροσωπήσεις στο αγώνισμα ανά χώρα, ή κάποια wild card υπό προυποθέσεις ή και κάποια περίπτωση επίδοσης.
- To ranking θα αφορά το τελευταίο έτος ή και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πχ 1,5 έτος για κάποια αγωνίσματα όπως Μαραθώνιος, σύνθετα.
Ανάλογα με το αγώνισμα θα παίρνει "βαθμολογία" κατά βάση από 3 έως 5 αξιολογημένους αγώνες.
Κάθε ομάδα αγωνισμάτων έχει βέβαια άλλη ιδομορφία (ιδίως η αντοχή...)
- Θα υπάρχουν 5 ή 8 διαβαθμισμένες κατηγορίες διοργανώσεων, όπου οι ευρωπαικές διοργανώσεις είναι σχετικά αναβαθμισμένες.
Το All-Athletics χρησιμοποιεί πχ αντίστοιχα σύστημα ranking (δείτε->εδώ) με μια κλίμακα 9 επιπέδων όπου συνυπολογίζει και επίπεδο και θέση στη διοργάνωση πέρα από τις επιδόσεις - τις οποίες αφήνει έξω η ΕΑΑ.
- Εκτός από τις μεγάλες διοργανώσεις, πέρα από τα μεγάλα meeting της IAAF (Diamond League, αγώνες Challenge κ.α) κι όσο αφορά τα ευρωπαικά meetings, κάθε χώρα ανάλογα και με τη δυναμικότητά της θα μπορεί να έχει ανάλογο αριθμό (και επιπέδου) αξιολογημένων αγώνων που θα πληρούν φυσικά κάποια ποιοτικά κριτήρια.
- Θα υπάρξει πλατφόρμα /site όπου θα υπάρχει συνεχής ροή και ενημέρωση των ranking, που θα μπορεί εύκολα ο κάθε αθλητής και φίλαθλος να ενημερώνεται και να την επικοινωνεί -και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτη την περίοδο γίνεται συνεχής μελέτη και επιπλέον στατιστική σε επιλεγμένα αντιπροσωπυτικά αγωνίσματα για προηγούμενα ευρωπαικά πρωταθλήματα σε σχέση με τα rankings που θα είχαν οι συμμετέχοντες.
Στην ομάδα που δουλεύει στο γενικότερο project είναι και ο Περικλής Ιακωβάκης (τον οποίο και ευχαριστούμε για αρκετές διευκρινίσεις στα παραπάνω)

Στη Λωζάννη επίσης εγκαινιάστηκε και το καινούριο ‘’σπίτι’’ της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ Thomas Bach και του πρώτου αντιπροέδρου της ΕΑΑ Sergey Bubka, τους οποίους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας κος Hansen.
‘’Εκλέχτηκα πρόεδρος με την υπόσχεση να φέρω πολλές αλλαγές στο άθλημα μας και αυτό είναι μόνο η αρχή αυτών που θα ακολουθήσουν.Με αυτό το κτίριο εξασφαλίζουμε το μέλλον μας ως μέρος της Ολυμπιακής Πρωτεύουσας του κόσμου, τη Λωζάννη’’, δήλωσε ο Hansen.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη StivoZ.gr : 07-11-16 στις 22:37

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου