Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Οι πρώτες ριζικές αλλαγές έρχονται!


Οι προσεκτικοί αναγνώστες ίσως θυμούνται τις αναφορές μου σε μια νέα εποχή, ένα νέο μοντέλο του στίβου που δημιουργείται και στην Ευρώπη και διεθνώς. Να λοιπόν που οι πρώτες ριζικές αλλαγές προετοιμάζονται και ίσως γίνουν πράξη συντομότερα απ' την αρχική πρόβλεψη!
Αφορούν το σύστημα πρόκρισης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (υποθέτω μόνο στο Α/Γ) με σύστημα ranking (κάτι σαν το τένις) βάσει βαθμολογίας και όχι ορίων βάσει επιδόσεων! Σίγουρα κάτι μάλλον πρωτόγνωρο για το στίβο, αφού σε άλλα αθλήματα εφαρμόζεται ακόμη και για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς!
Δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, αφού όσο κι αν κατηγοριοποιηθούν τα μίτιγκ ή αυξηθούν πάντα θα υπάρχει κίνδυνος αρκετοί αθλητές/τριες από τις πιο αδύνατες αθλητικά και οικονομικά χώρες-ομοσπονδίες να μην μπορούν να συγκεντρώνουν τον αριθμό συμμετοχών που θα τους δίνουν τους αναγκαίους βαθμούς κ.α.
Σκεφθείτε δηλ. ότι ακόμη και με τα αυστηρότερα τις περισσότερες φορές όρια του ΣΕΓΑΣ 20 και πλέον αθλητές ή αθλήτριές μας κέρδιζαν το εισιτήριο για ένα Ευρωπαίκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου! Μάλλον οι λιγότεροι είχαν πιάσει τα όρια σε αγώνες στο εξωτερικό ή έστω ήταν μοιρασμένοι... Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι αμφισβητούνταν η αξιοπιστία των επιδόσεων στη χώρα μας.
Τώρα όμως οι περισσότεροι θα πρέπει να βρουν τρόπο και ευκαιρία συμμετοχής στα επιλεγμένα μίτιγκ όχι μόνο μια ή δυο φορές για να πετύχουν την επίδοση -στόχο, αλλά πολλές παραπάνω για να εξασφαλίσουν θέσεις και ανάλογους βαθμούς, ώστε να είναι στην ελίτ (32 ή 48 αλλά και 24 σε κάποια αγωνίσματα) που θα δικαιούται να μετέχει στο Πρωτάθλημα Ευρώπης!
Κι αυτό δεν θα σημαίνει μόνο κάλυψη του κόστους μετάβασης κ.λπ.,διαθέσιμο χρόνο (από δουλειά ή σπουδές κ.α.) αλλά και έναν ουσιαστικά διαφορετικό τρόπο προετοιμασίας και παρουσίας σε αγώνες, ίσως πολύ ασυνήθιστο για τους περισσότερους Έλληνες αθλητές και προπονητές!
Ασφαλώς και δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς απ' όσους έχουν βλέψεις να είναι το 2020 ή ακόμη και το 2018 (αν ισχύει νωρίτερα το σύστημα) στο κορυφαίο ραντεβού της Ευρώπης, αφού οι λεπτομέρειες θα γίνουν έγκαιρα γνωστές. Αλλά ίσως είναι καλό και η τεχνική ιεραρχία του ΣΕΓΑΣ και οι προπονητές των επίλεκτων αθλητών /τριων μας να αρχίσουν να σκέπτονται από τώρα πως θα αντιμετωπίσουν στην πράξη τη νέα πρόκληση!
Κλείνοντας νομίζω ότι μπορώ να προβλέψω ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και το στίβο δεν θα είναι ο αριθμός των αθλητών που θα εξασφαλίζουν τους βαθμούς στο ranking, αλλά ότι θα "στηθούν" ή αναβιώσουν ξανά μίτιγκ υψηλού επιπέδου, όπως κάποτε τα Βαρδιονγιάννεια ή τα Βενιζέλεια, ακόμη τα Παπαφλέσσεια κ.α.! Γιατί θα υπάρξουν ελπίζω οι προϋποθέσεις να έρχονται για βαθμούς και στη χώρα μας καλοί και γνωστοί ευρωπαίοι πρωταθλητές /τριες, καθώς οι συνθήκες θα ευνοούν το αγωνιστικό τους πλάνο... Μια ευκαιρία για ν' αλλάξει και ο χάρτης των αγώνων του στίβου στην Ελλάδα, να αποκτήσει πρεστίζ και ενδιαφέρον... Οπότε μάλλον και στο ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται, δημιουργώντας ίσως και μια ειδική ομάδα που θα μελετήσει, θα αφομοιώσει και θα υλοποιήσει το πρότζεκτ, κινητοποιώντας μάλιστα δημάρχους, περιφερειάρχες, ΓΓΑ, διευθύνσεις σταδίων αλλά και την "αγορά"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου