Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Μαραθώνιοι: Ματαιώσεις, αβεβαιότητα και …virtual runs

Ήταν την 1η Μαρτίου 2020 που θα γινόταν ο Μαραθώνιος στο Τόκυο, με τον κορωνοιό ιδίως στην Ασία τότε να κάνει αισθητή την παρουσία του και η διοργάνωση να αποφασίζει τελικά να γίνει αγώνας μόνο για τους ελιτ αθλητές.
Ο αγώνας αυτός μαζί με τους αντίστοιχους σε Βοστώνη, Λονδίνο, Βερολίνο, Σικάγο, Νέα Υόρκη, ανήκουν στην κορυφαία σειρά World Marathon Majors 
Στις 20 Απριλίου θα γινόταν ο 124ος Μαραθώνιος της Βοστώνης. Αρχικά μετατέθηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου, ωστόσο τώρα ανακοινώθηκε η ματαίωσή του.

Μάλιστα οι διοργανωτές προωθούν ένα “virtual run” που όσοι από τους δρομείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή επιθυμούν, θα μπορούν να τρέχουν μεταξύ 7-14 Σεπτεμβρίου, απόσταση Μαραθωνίου εντός 6 ωρών και θα αποστείλουν τα καταγεγραμμένα πλατφόρμα αποτελέσματά τους. Μάλιστα οι συμμετέχοντες αυτοί θα λάβουν και τα αναμνηστικά (μετάλλιο, μπλουζάκι, αριθμό bib).
Όλοι όσοι είχαν δηλωθεί για τον αγώνα θα λάβουν επιστροφή των χρημάτων τους, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν οι εγγραφές για τον επόμενο Μαραθώνιο, του 2021, με τα ορια συμμετοχής να ισχύουν από τις 15/9/2018.

Οι World Marathon Majors

Ο Μαραθώνιος στο Λονδίνο, που στην αρχική του ημερμηνία της 26ης Απριλίου είχε και τις κορυφαίες συμμετοχές των Kipchoge – Bekele και της Kosgei, έχει οριστεί για 4 Οκτωβρίου, με τη διοργάνωση να ανακοινώνει ότι δεν ίναι σίγουρο αν θα γίνει και πως.
Ο Μαραθώνιος των παγκοσμίων ρεκόρ στο Βερολίνο ήταν προγραμματισμένος στις 27 Σεπτεμβρίου κι επίσης δεν μπορεί να γίνει με κανονικές συνθήκες, άλλωστε από τις τοπικές Αρχές υπάρχει περιορισμός μαζικών συναθροίσεων (άνω των 5000 ατόμων μέχρι τις 24/10) και η διοργάνωση ανακοίνωσε πως εξετάζει διάφορες εναλλακτικές επιλογές (ημερομηνίας ή τρόπου τέλεσης, πχ ελιτ)
Οι World Marathon Majors που κανονικά θα είχαν και τον Ολυμπιακό αγώνα, ήταν προγραμματισμένοι να ολοκληρωθούν με το Μαραθώνιο στο Σικάγο στις 11/10, εκεί από όπου ξεκίνησε η τρέχουσα σειρά, ενώ η επόμενη κανονικά ξεκινάει με τη Νέα Υόρκη την 1/11.
Οι διοργανωτές στις ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως οι διαδικασίες συνεχίζονται και το πρόγραμμα για την ώρα παραμένει ως έχει, αλλά φυσικά παρακολουθούν την κατάσταση και αναμένουν.
Προφανώς αναμένονται και ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει για την τρέχουσα 13η σειρά.

Οι εγχώριοι Μαραθώνιοι

Το πρόβλημα βέβαια είναι παγκόσμιο και ο Μαραθώνιοι αναβάλλονται ή ματαιώνονται ο ένας μετά τον άλλον.
Για την Ελλάδα, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει πρώτα απ’ όλα ο Μαραθώνιος της Αθήνας που είναι στις 8/11 και αποτελεί το κορυφαίο εγχώριο event και καθοριστικής οικονομικής σημασίας.
Ως προς τους υπόλοιπους πιστοποιημένους (->εδώ) από την παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίους :
Για τις 29/11 έχει μετατεθεί τόσο ο Μαραθώνιος της Θεσσαλονίκης (ήταν 12/4) όσο και ο Μαραθώνιος Ναυπλίου (ήταν 8/3 και αρχικά είχε αναβληθεί για 17/5)
Δεν υπάρχει ακόμα νεώτερη ανακοίνωση για τον Μαραθώνιο Ολυμπίας που έχει αναβληθεί (ήταν 29/3)
Ο Μαραθώνιος Μεσσήνης (ήταν 5/4), ο Μαραθώνιος Κρήτης – Χανιά (ήταν 12/4) και ο Μαραθώνιος Ρόδου (ήταν 18/4) έχουν ματαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου