Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ξεσηκώνονται οι προπονητές

Αναστάτωση στο χώρο του στίβου έχει προκαλέσει η είδηση της περικοπής μισθών για τους σωματειακούς προπονητές έως και 50%.
της Ελεονώρας Ρωσιάδου rosiadou@sportsfeed.gr
Μετρώντας λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο ΣΕΓΑΣ κατέβασε το μισθό του κάθε προπονητή σε εξευτελιστικά ποσά, προκαλώντας την οργή στις τάξεις των προπονητών. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν εκφράζοντας δημόσια την αγανάκτηση τους. Ένας από τους πολλούς αδικημένους αλλά λίγους που τόλμησαν να εκφράσουν δημόσια την άποψη τους, είναι και ο προπονητής και τεχνικός σύμβουλος του Αίολου Μακεδονίας ΓΕΠΘ Κώστας Κοτσίδης.
«ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΕΣ των γηπέδων κατάντησε ο ΣΕΓΑΣ τους σωματειακούς προπονητές περικόπτοντας κατά 50% ακόμα την ήδη εξευτελιστική αμοιβή… Μιλάμε για 80-90 ευρώ το μήνα… ΕΥΓΕ στην «διοίκηση»… Μήπως άμα δε μπορείτε να φύγετε κύριοι;» ήταν η ανάρτηση του στο facebook μαζί με μια καρικατούρα προπονητή που κρατάει ένα χρονόμετρο. O ίδιος μίλησε στο Sportsfeed αναλύοντας την κατάσταση. «Καλύτερα να μας έλεγαν δεν σου δίνω τίποτα παρά αυτή η κοροϊδία. Εγώ αν ήμουν πρόεδρος θα ντρεπόμουν για τέτοιους μισθούς. Με τις αποφάσεις τους υποβιβάζουν την ανάπτυξη του στίβου και μαζί το ρόλο της επιστήμης μας. Όταν μοιράζεις το τίποτα αρχίζει η διχόνοια και θα μας βάλουν σε προβλήματα μεταξύ μας. Κάποτε όποιος προπονητής δούλευε σε φυτώρια ή προετοίμαζε υποψήφιους σχολών επικρατούσε η θεωρεία πως δεν είναι τόσο καλός και υποδεέστερος σε γνώση, από κάποιον που προετοιμάζει πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Πλέον αν δεν έχεις παιδιά σε ακαδημίες και συνδρομές δε μπορείς να επιβιώσεις και βάση νέων δεδομένων δεν αξίζει να έχεις ούτε καν αθλητές και συμμετοχές σε πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά να γυμνάζεις μόνο φυτώρια. Ένας σύλλογος όπως ο Αίολος Μακεδονίας που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια μέσα στις δέκα καλύτερες ομάδες της χώρας και με πολλές συμμετοχές κάθε χρόνο, βάση των υπολογισμών θα πάρει 3.000€ το έτος για όλους τους προπονητές των αγωνιστικών κατηγοριών. Διαιρέστε το ποσό με το 4-5 που είναι οι προπονητές, αυτή είναι η αμοιβή μας ετησίως, για να μην μιλήσω για τις αστείες αποζημιώσεις που μας παραχωρούν στους αγώνες και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε κιόλας. Δεν κάνουμε έτσι ανάπτυξη, άμα δε μπορούν να μας το πουν. Διότι να καταλάβω και να δεχθώ ότι περνάμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο σαν χώρα, αλλά από τους προπονητές βρήκατε να τα κόψετε; Δηλαδή δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να κάνουμε περικοπές; Τόσες πολλές ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ που τις χρειαζόμαστε; Τα λεφτά από τις χορηγίες που πάνε; Δεν μας αφορούν οι τρόποι που θα τα βρουν τα λεφτά αλλά αυτό που θα καταφέρουν στο τέλος, είναι να διώξουν όλους τους προπονητές και να μην έχουμε ούτε καν πρωτάθλημα, γιατί όλοι θα επιλέγουν να προπονούν μόνο τα παιδάκια. Θα φτάσουμε να έχουμε τις καλύτερες ακαδημίες και σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν θα υπάρχει άνθρωπος να προπονήσει, μόνο κανένας τρελός ή όποιος βάζει το χέρι στην τσέπη. Το πρόβλημα ξεκινάει από την ομοσπονδία και καλό θα είναι να βρεθεί μια λύση γιατί υποτιμάται η αξία του αθλητισμού καθώς και η επιστήμη του επαγγέλματος».

«Να ανακληθεί η απόφαση»
Θέλοντας να έχουμε ακόμα πιο ολοκληρωμένη γνώμη για το θέμα το Sportsfeed επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών Παύλο Σισμανίδη «Είναι πολύ λυπηρό να μην αναγνωρίζονται τόσες προσπάθειες καθώς και αγνωμοσύνη και αχαριστία στον κλάδο μας. Κατανοούμε τις οικονομικές δυσκολίες που επικρατούν και γνωρίζουμε πως οι περικοπές ξεκινούν από τη ΓΓΑ, αλλά ο ΣΕΓΑΣ οφείλει να σεβαστεί και να παραχωρήσει τουλάχιστον ένα διάλογο για προτάσεις νέων ιδεών, αντί να παίρνει τόσο σοβαρές αποφάσεις έτσι ξαφνικά. Κάποιοι από τους προπονητές σκέφτονται να μην κατεβάσουν τους αθλητές τους στο πρωτάθλημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές από τις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και όχι εις βάρος των προπονητών, με τέτοιους μισθούς δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα μετακίνησης. Πληροφορηθήκαμε τα νέα από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και τα επαληθεύσαμε δύο φορές γιατί δε μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Είναι τραγικό για τον επιστημονικό μας κλάδο και στη χειρότερη των περιπτώσεων ο ΣΕΓΑΣ έπρεπε να έχει φέρει το θέμα προς συζήτηση. Η αχαριστία ξεκινάει από την πολιτεία και καλούμε να γίνει άμεση ανάκληση της απόφασης. Έχουμε διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή και ζητάμε άμεσες λύσεις ώστε να αναγνωριστεί η προσφορά των συναδέλφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου