Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Απορρίπτοντας την αποτυχία, όχι το μόσχευμα





Μετά την μεταμόσχευση νεφρού στην οποία υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο, ο χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής, Άρις Μέριτ, βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας και δείχνει με το παράδειγμά του πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
απόδοση Στέφανος Σουλιώτης souliotis@sportsfeed.gr

Με το νεφρό του να λειτουργεί μόλις στο 17% ο Άρις Μέριτ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 110μ. εμπόδια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου. Τέσσερις ημέρες μετά υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού με δότη την αδελφή του. Ο 30χρονος Αμερικανός υπέφερε τα τελευταία δύο χρόνια από μία εκ γενετής πάθηση στα νεφρά αλλά δεν το έβαλε κάτω. Προπονήθηκε σκληρά και κατάφερε στον τελικό να σημειώσει την καλύτερη φετινή του επίδοση με χρόνο 13.04. Μιλώντας για τη φετινή χρονιά ο Μέριτ σημείωσε πως έφτασε στο Πεκίνο αρκετά αδύναμος και αδύνατος φτάνοντας σε σημείο οποιαδήποτε επαφή με τα εμπόδια να του προκαλεί πόνο. «Χτύπησα σε ένα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και πόνεσα τόσο πολύ που είπα “Θεέ μου δε μπορώ να το κάνω!’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός που αναγκαστικά έπρεπε να εστιάσει την τεχνική του ώστε να περνάει καθαρά πάνω από τα εμπόδια. «Καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν, όποτε χτυπούσα εμπόδιο εξασθενούσα, έχανα τις δυνάμεις μου», ανέφερε στη συνέχεια.
Ο Μέριτ κατέβηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γνωρίζοντας πως κάθε κούρσα και κάθε μέτρο θα μπορούσε να ήταν το τελευταίο του. Ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος ελλοχεύει σε κάθε εγχείρηση και η περίπτωση του Αμερικανού δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η καριέρα του Μέριτ θα ολοκληρωνόταν στα 30 του. «Είμαι ευτυχισμένος που κατέκτησα το μετάλλιο. Είναι πιο σημαντικό από το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου γιατί τώρα είχα να αντιμετωπίσω περισσότερη πίεση. Έπρεπε να δουλέψω για αυτό απίστευτα σκληρά. Όχι πως δεν το έκανα το 2012 αλλά τότε ήταν πιο εύκολο. Φέτος όμως η χρονιά ήταν πραγματική πρόκληση. Έπρεπε να είμαι πνευματικά δυνατός. Ήμουν χαρούμενος μόνο και μόνο που έφτασα στον τελικό!», εκμυστηρεύτηκε ο Μέριτ και αποκάλυψε πως κανένας από τους αντιπάλους του δε γνώριζε ότι αγωνιζόταν στην ουσία χωρίς νεφρό: «Δεν είχαν ιδέα. Ο Σεργκέι Σουμπένκοφ, που κατέκτησε το χρυσό στο Πεκίνο, άρχισε να ρωτάει σαστισμένα “Τι; Πού; Πότε; Πλάκα μου κάνεις; Πώς τα καταφέρνεις και τρέχεις; Είναι απίστευτο!” και εγώ του έλεγα πώς είμαι έτσι τα τελευταία χρόνια». Εξηγώντας το λόγο που δημοσιοποίησε την ασθένεια στα νεφρά του και τη μεταμόσχευση ο Μέριτ δε μάσησε τα λόγια του σημειώνοντας πως «οι αθλητές δεν είναι σούπερμαν. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από παρόμοια ασθένεια, από λευχαιμία ή καρκίνο του στήθους. Ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει με τους αθλητές στο τέλος της ημέρας. Όταν ο κόσμος βλέπει πως και εμείς είμαστε ευάλωτοι, καταλαβαίνει πως είμαστε ένας από αυτούς». Ο Μέριτ δε θα προλάβει το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο στο Πόρτλαντ αλλά ελπίζει να είναι έτοιμος για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου