Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ο Καραλής, ο Μπούμπκα και ο Λαβιλεν

Ακόμα δεν έχει καθίσει η σκόνη από τους πανηγυρισμούς για τη σπουδαία επίδοση του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ. Και πως να γίνει αυτό, όταν ο 99άρης επικοντιστής με το 5.53μ. τοποθέτησε το όνομα του στην κορυφή μιας λίστας που ανήκει στην κατηγορία «όλων των εποχών». Για όσους δεν έχουν αντιληφθεί επαρκώς το μέγεθος του επιτεύγματος (και φυσικά το ταλέντο) του Καραλή, αποφασίσαμε να τον συγκρίνουμε με τους κορυφαίους άνδρες όλων των εποχών.

Με μία μικρή βοήθεια από την παγκόσμια ομοσπονδία, βρήκαμε τις αναγνωρισμένες κορυφαίες επιδόσεις των μεγαλύτερων αθλητών στην ιστορία του επί κοντών. Αυτών που έγραψαν ιστορία στο παρελθόν και αυτών που συνεχίζουν να γράφουν ακόμα και σήμερα.
Αρχίζοντας με τον μεγάλο Σεργκέι Μπούμπκα, βλέπουμε ότι σε ηλικία 18 ετών είχε ατομικό ρεκόρ 5.40μ. το οποίο σημείωσε στον ανοιχτό στίβο. Τρία χρόνια αργότερα, όταν έγινε 21 ετών έκανε 5.83μ. στον κλειστό. Η κατάληξη του μεγάλου Ουκρανού, γνωστή. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στο 6.15μ. έχοντας καταρρίψει συνολικά 35 παγκόσμια ρεκόρ.
Ο κορυφαίος Ρώσος επικοντιστής όλων των εποχών, ο Μαξίμ Ταρασόφ σε ηλικία 17 ετών, είχε καταγράψει ατομικό ρεκόρ 5.40μ. το οποίο είχε πετύχει στον ανοιχτό στίβο, για να φτάσει μέχρι το 6.05μ.
Με 6.06μ. (στον ανοιχτό) ο Στίβεν Χούκερ έχει καταγραφεί ως το Νο3 όλων όλων των εποχών πίσω από Λαβιλενί και Μπούμπκα. Ο Αυστραλός όταν ήταν 17 χρονών, είχε ατομικό ρεκόρ 5.42μ.
Ένας άλλος Αυστραλός, ο Ντμίτρι Μαρκόφ που αποσύρθηκε έχοντας ατομικό ρεκόρ 6.05μ., σε ηλικία 18 ετών είχε κορυφαία επίδοση το 5.20μ.
Όσον αφορά στους πιο σύγχρονους, ο κορυφαίος όλων των εποχών Ρενό Λαβιλενί μπορεί να έχει το παγκόσμιο ρεκόρ με 6.16μ. (το έκανε στον κλειστό) όμως στην ηλικία του Καραλή δεν ήταν και τόσο… Air. To ατομικό του ρεκόρ το 2005, όταν ήταν 19 ετών ήταν το… γυναικείο 4.81μ. (στον ανοιχτό).
Ο Σον Μπάρμπερ που τον Ιανουάριο πέρασε τα 6.00μ. (κλειστό) στην ίδια ακριβώς ηλικία με τον Καραλή, είχε ατομικό ρεκόρ 5.02μ. Ένα εκατοστό κάτω από την Τζένιφερ Σουρ.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ράφαελ Χόλζντεπε (ατομικό 5.94μ.), είναι αυτός που έχασε πριν από μερικές μέρες την κορυφαία επίδοση παίδων από τον Ντουπλαντίς. Ο Γερμανός, ως 16χρονος (σχεδόν 17χρονος) είχε 5.42μ. για να τον «σβησει» στη συνέχεια ο απίθανος Σουηδός με 5.50μ. τον οποίο με τη σειρά του διέγραψε ο Καραλής κάνοντας το 5.53μ.
Όσον αφορά τον άνθρωπο που χάρισε το πρώτο ζευγάρι spikes στον Εμμανουήλ, τον παγκόσμιο πρωτάθλητή του κλειστού, Κώστα Φιλιππίδη, το ρεκόρ του την ηλικία του Καραλή ήταν 5.22μ. Ο αθλητής του Δημήτρη Κυττέα εκτοξεύτηκε στα 19 του κάνοντας το φοβερό για την ηλικία 5.75μ., φτάνοντας πέρσι το 5.91μ.
Ενδεχομένως οι συγκρίσεις να είναι ελαφρώς άδικες ως προς τους σταρ του παρελθόντος καθώς τα κοντάρια εξελίσσονται, το ίδιο και η προπονητική. Ωστόσο όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός πως ο Εμμανουήλ Καραλής έχει τρομερό ταλέντο, καθοδηγείται σωστά και έχει καταγραφεί ως ο κορυφαίος παίδας που έχει πιάσει ποτέ κοντάρι του επί κοντώ. Που μπορεί να φτάσει; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Ανυπομονούμε ωστόσο να ζήσουμε μαζί του αυτό το ταξίδι. Αυτός να αγωνίζεται και εμείς να γράφουμε το όνομα του με το συνοδευτικό: κορυφαίος στον κόσμο.

Πηγή: sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου