Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ο έλεγχος της Εθνικής

DSC_0997

Στην ευρωπαϊκή ελίτ βρίσκεται από χθες η Ελλάδα. Η συνολική εικόνα της Εθνικής ομάδα στίβου, μετά το διήμερο των αγώνων στο Ηράκλειο, κρίνεται άκρως ικανοποιητική και τα δείγματα μερικών αθλητών και αθλητριών μας, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ενόψει παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Πεκίνο.
Η κλάση του Φιλιππίδη
Απολαύσαμε έναν συγκλονιστικό αγώνα στο επί κοντώ ανδρών μεταξύ δύο πολύ μεγάλων αθλητών, αλλά τον έναν εξ αυτών να είναι παγκόσμια κλάση – ως παγκόσμιος πρωταθλητής άλλωστε που είναι – να αναδεικνύεται αναμφίβολα και σε μεγάλη φυσιογνωμία αυτού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων με την παγκόσμια επίδοση που σημείωσε.
Ο τεράστιος Κώστας Φιλιππίδης έκανε απίστευτο αγώνα ανατρέποντας όλες τις τακτικές των αντιπάλων του και με 5.80μ. όχι απλά πέτυχε φετινό ρεκόρ, αλλά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πρός πάσα κατεύθυνση πως φέτος είναι έτοιμος για τη μεγάλη πτήση πάνω από τα 5.90μ., κάτι που το δοκίμασε και στο Ηράκλειο παρά την κόπωση από τη μεγάλη αναμέτρηση με τον Τσέχο Κούντλιτσκα.
Τσάκωνας και Δουβαλίδης
Τεράστιος όμως ήταν και ο Λυκούργος Τσάκωνας που στο διήμερο των αγώνων έδωσε 24 βαθμούς με δύο νίκες σε 100μ. και 200μ., επιβεβαιώνοντας κι αυτός πως είναι έτοιμος για σπουδαία πράγματα στο παγκόσμιο του Πεκίνο, όπου ο τελικός των 200μ. όλοι ελπίζουμε πως θα αποκτήσει πάλι ελληνικό χρώμα.
Η τρίτη πρωτιά για την Ελλάδα στην δεύτερη μέρα των αγώνων, ήρθε από την ψυχή της εθνικής ομάδας, το μοναδικό Κώστα Δουβαλίδη. Αναμενόμενη θα σκεφτείτε αφού ήταν το μεγάλο φαβορί, όμως στον αθλητισμό τίποτε δεν είναι αναμενόμενο και δεδομένο. Ο Δουβαλίδης έπρεπε να αγνωιστεί και να αποδείξει την κλάση του στο στίβο και φυσικά αποδείχθηκε λίρα εκατό για άλλη μία φορά. Ο Δουβαλίδης μετά την αποχώρηση του Περικλή Ιακωβάκη είναι αναμφίβολα ο νέος φυσικός ηγέτης της Εθνικής ομάδας.
Η… θυσία της Μπελιμπασάκη
Αυτά όμως ήταν τα σίγουρα χαρτιά της Εθνικής, πουΑΝ δεν είχαμε κάποιες σπουδαίες εμφανίσεις από τα υπόλοιπα παιδιά δεν θα είχαν κανένα νόημα. Αναμφίβολα ειδική μνεία αξίζει στην απίστευτη Μαρία Μπελιμπασάκη, τη μοναδική αθλήτρια που έκανε τρία αγωνίσματα (100μ., 200μ., 4Χ100μ.), που θυσιάστηκε για την ομάδα και που προσέφερε 31 βαθμούς συνολικά (μαζί με τις άλλα φοβερά κορίτσια της σκυτάλης) κατακτώντας στη δεύτερη μέρα των αγώνων την δεύτερη θέση στα 200μ. Όπως επίσης πρέπει να μνημονευθεί ιδιαιτέρως και ο Μιχάλης Αναστασάκης, ο κορυφαίος Έλληνας σφυροβόλος, που την πρώτη μέρα των αγώνων έδωσε ένα μεγάλο 11άρι στην Εθνική και ήταν και ο μοναδικός αθλητής της αποστολής που έκανε ατομικό ρεκόρ μέσα στον αγώνα.
Στην 2η μέρα του ευρωπαικού πρωταθλήματος ομάδων, εντυπωσιακή παρουσία είχε η νέα γενιά πρωτοστατούσας της Χάιδως Αλεξούλη που κατέκτησε την δεύτερη θέση στο μήκος με 6.43μ. επιβεβαιώνοντας την σταθερότητά της σε αυτά τα άλματα, της Ηλιάννας Κοροσίδου που κατέκτησε την τρίτη θέση στη σφύρα με 62.37μ. όπως ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά και της Τατιάνας Γκούσιν να κάνει μεγάλο αγώνα υπερβαίνοντας το 1.85μ. στο ύψος που της έδωσε επίσης την τρίτη θέση, ενώ έχασε στις λεπτομέρειες το 1.88μ. Μόνο απαρατήρητες δεν πρέπει να περάσουν οι πολυτιμότατες τέταρτες θέσεις από δύο πολύ μαχητικούς αθλητές, την Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 100μ. εμπόδια και τον Πάρη Μπατζάβαλη στο ακόντιο, οι οποίοι πρόσφεραν τους μέγιστους βαθμούς που μπορούσαν και θέλαμε. Αξιοπρεπής και η παρουσία του Γιώργου Τρέμου με 7η θέση στο δίσκο, αν και θα μπορούσε να είναι και λίγο καλύτερη.
Ο Τσιάμης και η Σοφάνη
Αδικημένος μπορεί να νοιώθει ο Δημήτρης Τσιάμης, που στα 33 του χρόνια με μοναδική συνέπεια και προσφορά στην Εθνική ομάδα, χωρίς τυμπανοκρουσίες έδωσε 11 υπερπολύτιμους βαθμούς κατακτώντας την δεύτερη θέση στο τριπλούν, κάτι που όμως μάλλον πέρασε στα ψιλά και οφείλουμε να τον μνημονεύσουμε ιδιαιτέρως. Η επίδοσή του βέβαια ήταν χαμηλή, αλλά η ουσία ήταν οι βαθμοί και ο Τσιάμης αιφνιδίασε ευχάριστα τους πάντες. Αντίθετα είναι βέβαιο πως νοιώθει δικαιωμένη η Βαγγελιώ Σοφάνη που έριξε τα μέτρα της και βρέθηκε στην πέμπτη θέση, σαφώς παραπάνω από ότι πολλοί θα την περίμεναν και ευτυχώς ο εθνικός προπονητής φρόντισε να επανορθώσει πριν να είναι αργά.
Συνεισφορά από τις αποστάσεις
Από εκεί και πέρα είχαμε τα παιδιά των αποστάσεων. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις από Ανδρέα Δημητράκη στα 1.500μ. (4ος) και Έλενας Φιλάνδρα στα 800μ. (6η) την πρώτη ημέρα των αγώνων συνεχίστηκαν τη δεύτερη μέρα, όπου είχαμε τον Ανδρέα Δημητράκη να βρίσκει τη δύναμη και να παλεύει στα 800μ. για να πάρει την 7η θέση, τη μικρή της παρέας Αναστασία Μαρινάκου να φτάνει στην λίγο-πολύ αναμενόμενη 8η θέση των 1.500μ. με φετινό ρεκόρ, το Μάρκο Γκούρλια να κάνει κι αυτός φετινό ρεκόρ και να μένει στην 9η θέση των 3.000μ., όπως ένατες ήταν η Ρεμπούλη στα 5.000μ. και η Παρδαλού στα 3.000μ. στιπλ. Όσο για τον Ηλία Κάσσο που έμεινε 11ος αξίζουν συγχαρητήρια καθώς είχε με διαφορά τον χειρότερο χρόνο και ο μεγάλος στόχος ήταν να ξεπεράσει έστω έναν αντίπαλο, κάτι που το κατάφερε.
Οι μόνες ίσως περιπτώσεις που ίσως και να μπορούσαν να συνεισφέρουν κάτι καλύτερο, ήταν των ομάδων σκυταλοδρομίας 4×400μ. τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, οι οποίες βέβαια είναι αλήθεια πως πριν διεξαχθούν η υπόθεση άνοδος είχε κριθεί και διασφαλιστεί για την Ελλάδα, οπότε η πίεση που είχαν ήταν περισσότερο να τερματίσουν τον αγώνα χωρίς να ρισκάρουν και χωρίς να ακυρωθούν, παρά πως να κυνηγήσουν κάποια καλύτερη επίδοση οπότε και δεν πρέπει να υπάρχουν παράπονα.
Οι βάσεις της ανόδου την 1η μέρα
Όλα αυτά καταγράφονται ως ο απολογισμός της δεύτερης ημέρας, όμως οι βάσεις της ανόδου είχαν μπει από την 1η μέρα, όπου θυμίζουμε πως είχαμε την άνετη πρωτιά της Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ που όπως και ο Κώστας Φιλιππίδης είναι παγκόσμια κλάση και μεγάλη απόλαυση να υπάρχει στην ελληνική ομάδα, την πολύ μεγάλη και ίσως απρόσμενη για κάποιους νίκη του Λυκούργου Τσάκωνα στα 100μ., την εκπληκτική εμφάνιση και νίκη της ομάδας όνειρο 4×100μ. των γυναικών, την ηρωϊκή επικράτηση του καταπονεμένου Λούη Τσάτουμα στο μήκος που στα 33 του και παρά τα προβλήματα στάθηκε ψηλά και ήταν εγγύηση και φυσικά τη μεγάλη αγωνίστρια Βούλα Παπαχρήστου που με άλμα στο φετινό της ρεκόρ εκτός της πρωτιάς επιβεβαίωσε πως μπορεί να κυνηγήσει την επίδοση που θα την στείλει στο παγκόσμιο.
Όπως επίσης θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες όλων εμφανίσεις παιδιών που ήταν καθοριστικές για να βρεθεί η εθνική μας ομάδα σε θέση ανόδου. Αρχής γενομένης από την συγκλονιστική αναμέτρηση στο ύψος με τον Κώστα Μπανιώτη να κάνει έναν απίστευτο αγώνα και να φτάνει στην δεύτερη θέση χάνοντας μόνο από τον Μπάμπα. Προηγήθηκε όμως ο τελευταίος αγώνας ενός τεράστιου αθλητή σε κλάση και προσφορά του Περικλή Ιακωβάκη που στα 36 του ήταν άξιος πρωταγωνιστής της ημέρας εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Αμφιβάλουμε πολύΑΝ θα ξαναδούμε ποτέ από κάποιον άλλο μεγάλο αθλητή να συμπληρώνει σχεδόν μία 20ετία στον πρωταθλητισμό του στίβου και το ευχαριστώ είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε για τον Περικλή Ιακωβάκη.
Από εκεί και πέρα, οι δύο εξαιρετικές εμφανίσεις από την Σοφία Υφαντίδου στο ακόντιο και την Κρίστυ Αναγνωστοπούλου στο δίσκο που συνοδεύτηκαν με τρίτες θέσεις και 20 υπερπολύτιμους βαθμούς συνολικά ήταν ότι καλύτερο περιμέναμε και εδραίωσαν την κυριαρχία της Εθνικής, ενώ πέραν των Δημητράκη και Φιλάνδρα που ήταν οι ευχάριστες εκπλήξεις με την 4η και την 6η θέση αντίστοιχα στα 1.500μ. και στα 800μ., το ίδιο πρέπει να ειπωθεί και για τα δύο παιδιά των 400μ., τον Πέτρο Κυριακίδη που έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια και έφτασε μέχρι την 6η θέση αλλά και την Ειρήνη Βασιλείου που αν και θα μπορούσε να βρεθεί σε καλύτερη θέση από την 8η έκανε πολύ καλό αγώνα, όπως και ο σφαιροβόλος μας Νικόλας Σκαρβέλης που πρόσφερε πολύτιμους βαθμούς με την 6η θέση.
Οι εκτός προγράμματος βαθμοί ήρθαν από την 4×100μ. των ανδρών που τρέχοντας και χωρίς τον Τσάκωνα βγήκε 3η και κάλυψε τις όποιες απώλειες είχαμε από την Αναστασία Καρακατσάνη και την Έφη Θεοδώρου, από τις οποίες υπήρχαν προσδοκίες για μεγαλύτερη συνεισφορά βαθμών. Φυσικά από την πρώτη μέρα αξέχαστη έμεινε η κούρσα που θα έπρεπε να είναι 5.000μ. αλλά κατέληξε να είναι 5.400μ. και μπορεί η εμφάνιση του Δήμου Μαγγίνα να ηταν αξιοπρεπέστατη, η αποτυχία σωστής καταμέτρησης στροφών άφησε μία πικρή γεύση.
Πηγή: sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου