Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Τα ελληνικά τράιαλς του 1896

To 102o πανελλήνιο πρωτάθλημα (80ο για τις γυναίκες) διεξάγεται τη χρονιά που έχει Ολυμπιακούς Αγώνες (και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα). Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και με το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1896 το οποίο λειτούργησε ως test event για τους Ολυμπιακούς και τράιαλς για τους Έλληνες αθλητές.
Πηγή: sportsfeed.gr
Οι αγώνες έγιναν 9 με 11 Μαρτίου και διοργανώθηκαν από την Επιτροπή Ολυμπιακων Αγώνων. Τότε είχε ονομαστεί 1οι πανελλήνιοι δοκιαστικοί αγώνες και συνολικά συμμετείχαν 45 αθλητές (στα αγωνίσματα του στίβου) από έξι συλλόγους, αλλά και κάποιοι αθλητές που ήταν ανεξάρτητοι. Διεξήχθησαν 12 αγωνίσματα του στίβου και σύμφωνα με την προκήρυξη, θα προκρίνονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι δύο πρώτοι από κάθε αγώνισμα, εκτός από τα 1500μ. και τη δισκοβολία που θα προκρίνονταν οι τρεις πρώτοι αθλητές και το μαραθώνιο από τον οποίο θα προκρίνονταν έξι αθλητές. Τους αγώνες παρακολούθησαν 15.000 περίπου θεατές και το εισιτήριο κόστιζε 1 δραχμή.
Νωρίτερα, τον Αύγουστο του 1895 είχαν γίνει οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες στίβου, τα Τήνεια. ΄Οπως αναφέρει ο ιστορικός στίβου, Νίκος Πολίτης, «ήταν η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των ικανότερων, τότε, Ελλήνων αθλητών, που θα γίνονταν με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανονισμούς, οι οποίοι θα ίσχυαν στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε σφαίρα κανονικού βάρους και δόθηκε με πυροβολισμό το σύνθημα εκκινήσεως σε αγώνες δρόμου. Όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν χρονόμετρα και μετροταινίες. Ας σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε ελληνικό στίβο αθλητές με κοντά παντελονάκια μέχρι το γόνατο και με παπούτσια με καρφιά στις σόλες. Ήταν αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου Ορφέας Σμύρνης. ΄Ολοι οι άλλοι φορούσαν μακρύ παντελόνι, λευκή φανέλα, μπλε ζώνη και παπούτσια κατά βούληση. Πήραν μέρος έξι αθλητικά σωματεία με 75 αθλητές. Διεξήχθηκαν επτά κλασικά αγωνίσματα, επτά γυμναστικά, άρση βαρών, πάλη, σκοποβολή και κολύμβηση».
* Ευχαριστούμε την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ βόρειας Πελοποννήσου για τα στοιχεία.
Οι νικητές των… τράιαλς του 1896

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου