Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Η IAAF αποφασίζει ποιοι αγωνίζονται και η ΔΟΕ τη σημαία

Ο Τόμας Μπαχ ήταν ο κρυμμένος άσος του Βλάντιμιρ Πούτιν στην υπόθεση του αποκλεισμού της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου. Ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ, έχει ιδιαίτερα καλή σχέση με τον πρόεδρο της Ρωσίας και φυσικά δε θα τη χαλούσε τώρα.
Πηγή: sportsfeed.gr
Λίγο πριν από τη έναρξη της συνόδου της ΔΟΕ στη Λωζάνη, ο εκπρόσωπος του Πούτιν φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η συμμετοχή των Ρώσων αθλητών τους στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε η Ρωσία θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει τους Αγώνες. Η απουσία της υπερδύναμης από τους Ολυμπιακούς θα ήταν πολύ μεγάλο χτύπημα στη ΔΟΕ αλλά και τους ίδιους τους Αγώνες.
Λίγα 24ωρα μετά την πλήρη σύμπλευση με την απόφαση της IAAF για τον αποκλείσμό της Ρωσίας, η ΔΟΕ έπαιξε το πολιτικό της παιχνίδι, βασιζόμενη στην τροποποίηση του άρθρου της IAAF που άφησε ανοιχτό το παράθυρο στους αθλητές που δε γυμνάζονται στη Ρωσία και δεν ελεγχοντας από τις ρωσικές αρχές. Είναι ξεκάθαρο πως το ποιος θα αγωνιστεί η όχι στους Ολυμπιακους το αποφασίζουν οι παγκόσμιες ομοσπονδίες και όχι η ΔΟΕ. Ξεκάθαρο επίσης είναι πως η ΔΟΕ αποφασίζει για τους αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς, κάτω από ποια σημαία θα το κάνουν. Αυτό που αποφασίστηκε στη σύνοδο της Λωζάνης είναι: Όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες της Ρωσίας που θα πληρούν τις προϋποθέσεις και θα πάρουν το ΟΚ από την IAAF να αγωνιστούν στο Ρίο, θα το κάνουν υπό τη σημαία της Ρωσίας. Πρώτη υποψήφια η Ντάρια Κλισίνα που ζει και προπονείται στις ΗΠΑ από Αμερικανίδα προπονήτρια και ελέγχεται από τους Αμερικανούς και την IAAF.
Ωστόσο όμως, το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως σύμφωνα με την απόφαση της ΔΟΕ, θα αγωνιστεί με την ομάδα της Ρωσίας και η αθλήτρια που αποτέλεσε την αφορμή για το όλο θέμα. Η Γιούλια Στεπάνοβα (800μ.) η οποία εκτίει ποινή αποκλεισμού ήταν η πληροφοριοδότης και θα εκμεταλλευτεί την τροποποίηση της IAAF για να αγωνιστεί στο Ρίο, καθώς προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες για την αποκάλυψη του ρωσικού ντόπνγκ. Η ντοπαρισμένη αθλήτρια λοιπόν που… κάρφωσε τους συμπατριώτες της, θα μπορεί να αγωνιστεί υπό τη σημαία της χώρας της στην οποία δεν μπορεί να επιστρέψει (ζει στις ΗΠΑ), ενώ καθαροί αθλητές όπως ο Σεργκέι Σουμπένκοφ ενδεχομένως να μείνουν εκτός…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου