Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Τρίτη φορά στην Πάτρα

Από το 1896 που ξεκίνησε για πρώτη φορά το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου των ανδρών, αυτή είναι η τρίτη φορά που η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Πάτρας.
Πηγή: sportsfeed.gr
Πριν ο ΣΕΓΑΣ αποφασίσει να αναθέσει τη διοργάνωση στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, υπήρξαν άλλες δυο φορές που το πανελλήνιο διεξήχθει σε αυτήν την πόλη. Το 1995 στο εθνικό στάδιο των Πατρών και το 2010 στο Παμπελοποννησιακό. Ωστόσο όμως υπήρξαν και άλλες αναθέσεις με τους αγώνες όμως να μην πραγματοποιούνται τελικά στην Πάτρα.
Την αμέσως επόμενη χρονιά από το 1896, είχε οριστεί να γίνει το πανελλήνιο στην Πάτρα. Ήταν η 2η διοργάνωση του θεσμού και διοργανωτής είχε αναλάβει η Γυμναστική Εταιρεία Πατρών (η σημερινή Παναχαϊκή). Σύμφωνα με τον ιστορικό Νίκο Πολίτη οι αγώνες δεν έγιναν λόγω του ελληνοτουρκικού πολέμου εκείνης της χρονιάς).
Το 1898 οι αγώνες είχαν οριστεί να διοργανωθούν στην Πάτρα και πάλι από την Γ.Ε. Πατρών αλλά τους ανέβαλε ο ΣΕΓΑΣ λόγω της ελληνικής ήττας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Στην γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ στις 27 Ιουνίου 1898 αποφασίστηκε να δοθεί εκ νέου η διοργάνωση (του 1899) στην Πάτρα και στην ΓΕΠ., αλλά πάλι αναβλήθηκαν, αυτή τη φορά για οικονομικούς λόγους.
Το πρωτάθλημα συνεχίστηκε τελικά το 1901 με τη δεύτερη διοργάνωση, αφού και το 1900 ματαιώθηκε για οικονομικούς λόγους.
Με καθυστέρηση 98 ετών διεξήχθει τελικά το πανελλήνιο στην Πάτρα για πρώτη φορά το 1995. ΄Ολα αυτά τα χρόνια, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε διεξαχθεί επίσης σε Τρίκαλα, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Χανιά, αλλά και σε Λεμεσό, Λευκωσία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου