Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

'Αδικο το σύστημα αυτόματης πρόκρισης

Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου πήρε μια απόφαση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις για την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα της…
του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
Αναπληρωτής καθηγητής προπονητικής στίβου

Είναι γεγονός ότι και στους Ολυμπιακούς αγώνες και στα παγκόσμια πρωταθλήματα υπάρχει ένα σύστημα προκριματικών (Preliminary Round) που γίνονται μόνο στο δρόμο των 100μ. για αθλητές που μετέχουν στους αγώνες ΧΩΡΙΣ να έχουν πιάσει τα αυστηρά όρια της IAAF… Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία σε αθλητές μικρών κρατών που δεν έχουν αξιόλογους αθλητές να συμμετάσχουν στα μεγάλα διεθνή γεγονότα και παράλληλα η IAAF και η ΔOΕ να αυξήσουν τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν στους αγώνες… Προφανώς από αυτούς τους αθλητές δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ την δυνατότητα να προκριθεί όχι μόνο στον τελικό αλλά ούτε και στον ημιτελικό του αγωνίσματος τους…

Δυστυχώς η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, κάνοντας μια αυθαίρετη υπέρβαση, αντί να δώσει το δικαίωμα για συμμετοχή χωρίς τα όρια, σε ορισμένα από τα μικρά κράτη της ηπείρου… προχώρησε σε μια «επαναστατική» αλλαγή δίνοντας το δικαίωμα της αυτόματης πρόκρισης στον ημιτελικό του αγωνίσματος τους των 12 καλυτέρων επιδόσεων του 2016, στα αγωνίσματα των δρόμων ταχύτητας (στις λίστες που ανακοίνωσε η Ε.ΑΑ ο αριθμός αυτός, ανά αγώνισμα, ήταν από 9 μέχρι 13 άτομα…).
Υποθέτω ότι το σκεπτικό θα ήταν για να μην καταπονηθούν οι καλοί αθλητές με πολλές κούρσες, σε ένα πρωτάθλημα που ήθελε την συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών του, για την προβολή του θεσμού. Να ληφθεί υπόψη ότι οι αγώνες ήταν διάρκειας μόνο πέντε ημερών και ότι σε ένα μήνα γίνονται οι Ολυμπιακοί αγώνες…
Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, ίσως και κάποιοι άλλοι που δεν μπορώ να γνωρίζω, έγιναν αγώνες με άνισους όρους και έξω από το γράμμα και το πνεύμα των κανονισμών… Όσοι από τους δρομείς ταχύτητας δεν περιελήφθησαν στην περίφημη «λίστα αυτόματης πρόκρισης» συμμετείχαν στους προκριματικούς.. Έτσι διαπιστώσαμε ότι πχ ένα αθλητής των 100μ. με επίδοση 10.13 έτρεξε στο προκριματικό και ένας με επίδοση 10.12 δεν έτρεξε. Προφανώς και οι δύο αθλητές είχαν πετύχει τα όρια για συμμετοχή στο πρωτάθλημα αλλά εκεί τους ξεχώρισαν… Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι δύο αθλητές που έχουν διαφορά στην επίδοση τους από προηγούμενους αγώνες ένα εκατοστό του δευτερολέπτου ότι θα είναι σίγουρα καλύτερος ο αθλητής με επίδοση 10.12… με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες του προηγούμενου καλύτερου αγώνα τους.
Παρακάτω παραθέτω ένα πίνακα που δείχνει τον αριθμό των αθλητών – τριων που πέτυχαν την πρόκριση τους στο τελικό των αγωνισμάτων τους αν και ΔΕΝ είχαν περιληφθεί στις λίστες των απευθείας προκρινόμενων στον ημιτελικό
Στιγμιότυπο 2016-07-12, 6.03.41 μμ
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πόσο ποσοστιαία σημαντική (30%) ήταν η παρουσία των ΜΗ προνομιούχων αθλητών στους τελικούς, γεγονός που φάνηκε και σε δύο περιπτώσεις αθλητών –τριων από Ελλάδα και Κύπρο (Πεσιρίδου – Τραΐκοβιτς). Πιστεύω ότι, με βάση την προπονητική ματιά, οι παραπάνω αθλητές «κέρδισαν» από την συμμετοχή τους στον προκριματικό γιατί οι δυνατότητες τους ήταν για τον ημιτελικό.. Έτσι με την «κούρσα» του προκριματικού «λύθηκαν» κινηματικά και κατάφεραν στον ημιτελικό να πετύχουν εξίσου μεγάλη επίδοση που τους έδωσε το δικαίωμα να αγωνισθούν στον τελικό. Αντίθετα, το σημαντικό ποσοστό των προνομιούχων αθλητών που δεν πέτυχαν την είσοδο τους στον τελικό, προπονητικά πάντα, πιστεύω οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαν κάνει πρώτα μια «εισαγωγική κούρσα» που θα τους έδινε την νευρομυϊκή ετοιμότητα για την διεκδίκηση την είσοδο στον τελικό…
Όμως τα παραπάνω δεν αναιρούν την ευθύνη των οργανωτών ότι έπρεπε να δώσουν ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους αθλητές, πέρα από τις προπονητικές μου διαπιστώσεις…

sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου