Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Μπολτ έλα να μας σώσεις

usain-bolt-fitness-supreme-training-plan-workout-sports-relatedfitness-club

Ο παγκόσμιος αθλητισμός κινδυνεύει. Ο κακός (δις τιμωρημένος για αναβολικά) Τζάστιν Γκάτλιν κυριαρχεί στις ταχύτητες και η Nike τον επιβραβεύει με χορηγία. Ο μόνος που μπορεί να σώσει το στίβο από τον εκτροχιασμό των αξιών του, είναι ο… υπερήρωας, Γιουσέιν Μπολτ.
Ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τη χορηγία της Νike στον Τζάστιν Γκάτλιν ακόμα δεν έχει κοπάσει. Η αρθρογραφία σε ολόκληρο τον πλανήτη χτυπάει ανελέητα τον Αμερικανό, με γνωστούς Ολυμπιονίκες να ρίχνουν νερό στο μύλο των MME. H Πόλα Ράντκλιφ, η Κέλι Σόθερτον, ο Στιβ Μπάκλεϊ είναι μερικοί από αυτούς που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την κίνηση αυτή της Αμερικάνικης εταιρείας.
Από την πλευρά της η Nike σκέφτηκε επιχειρηματικά και μόνο. Ποιος είναι ο μοναδικός αθλητής που απειλεί τον Μπολτ; Ποιος μπορεί να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο του Πεκίνου; Το όνομα Τζάστιν Γκάτλιν είναι πάνω στο συμβόλαιο της Nike και την παγκόσμια κατακραυγή να επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα.
Αμαρτωλός με τη βούλα
To 2004, η WADA απέκλεισε από τους Ολυμπιακούς τον Κώστα Κεντέρη ο οποίος ποτέ δε βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το ότι υπήρξε τροχαίο «ατύχημα» είναι άλλη ιστορία. Στα πρακτικά της IAAF και της WADA ουδέποτε μπήκε το όνομα του δίπλα στη λέξη «ντοπαρισμένος». Στοντ τελικό των 200μ. όπου αναμένονταν να πρωταγωνιστήσει ο Έλληνας πρωταθλητής, υπήρχε τελικά ένας ντοπαρισμένος. Αποδεδειγμένα. Ο Τζάστιν Γκάτλιν ο οποίος τρία χρόνια νωρίτερα βρέθηκε να έχει κάνει χρήση αμφεταμινών και τελικά τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμού. Ο ίδιος γέμισε με δικαιολογίες και νομικά έγγραφα τα αρμόδια όργανα της IAAF προκειμένου να τη γλιτώσει και τελικά το 2004, κατάφερε ως τιμωρήμενος να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς και να κερδίσει ένα χρυσό στα 100μ., ένα αργυρό στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. και το χάλκινο στα 200μ.
Το 2006, η ιστορία επαναλήφθηκε. Ντοπαρισμένος και πάλι. Αντί όμως για εφ’ όρου ζωής αποκλεισμό όπως προβλέπεται, τιμωρήθηκε με οκταετή αποκλεισμό ο οποίος μετά από δικαστικές διαμάχες έγινε τέσσερα χρόνια. Δηλαδή «είμαι απατεώνας (για δεύτερη φορά) αλλά δε συμφωνώ με την τιμωρία». Οι Αγγλοσάξονες έχουν ένα γνωμικό. «Μια φορά απατεώνας, πάντα απατεώνας». Ο Γκάτλιν το επιβεβαίωσε το 2006.
Τελικά οι δικηγόροι έκαναν τα χρόνια τέσσερα, ο Γκάτλιν επέστρεψε το 2010 και μέχρι το 2013 παρέμεινε στη σκιά του Γιουσέιν Μπολτ. Αιώνιος δεύτερος. Μέχρι που ο Τζαμαϊκανός, τη χρονιά (2014) που δεν είχε ούτε παγκόσμιο πρωτάθλημα, ούτε και Ολυμπιακούς αποφάσισε να πηγαίνει περισσότερο στα κλαμπ και λιγότερο στις προπονήσεις. Αποτέλεσμα; Κυριαρχία του Γκάτλιν στις ταχύτητητες. Σε ηλικία 33 ετών, ο Αμερικανός σημειώνει του καλύτερους χρόνους της ζωής του σε 100μ. και 200μ. και από τους επτά καλύτερους χρόνους του 2014 στα 100μ. οι έξι ήταν δικοί του. Παρέμεινε αήττητος ολόκληρη τη χρονιά, με τον Γιουσέιν Μπολτ να κρύβεται στα κλαμπ του Λονδίνου, του Μαϊάμι και του Κίνγκστον.
Όπως έγραψε ο Μπεν Μπλουμ της Telegraph, η ιστορία είναι ίδια με αυτήν του Τζόκερ που αλωνίζει την Γκόθαμ Σίτι γιατί ο Μπάτμαν εξαφανίστηκε απαρνούμενος το ρόλο του υπερήρωα. Όμως οι κάτοικοι της Γκόθαμ δεν άντεξαν τον Τζόκερ και περίμεναν την επιστροφή του υπερήρωα για να κατατροπώσει τον κακό. Αυτό περιμένει και η παγκόσμια κοινότητα του αθλητισμού. Κανένα χτύπημα για τον στίβο δε θα είναι μεγαλύτερο από το να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο ο Γκάτλιν. Ο μόνος που μπορεί να σώσει τον στίβο, είναι ο Γιουσέιν Μπολτ.
Πηγή: sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου