Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ποιος θα πάρει Ολυμπιακό μετάλλιο; Υπολογιστής «μαντεύει» & δίνει ένα σε Έλληνα αθλητή στίβου




Ο καιρός περνάει. Ήδη έσπασε το «φράγμα» των 500 ημερών για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016. Για τον αθλητισμό βέβαια, είναι ακόμη νωρίς, αλλά ποιος μπορεί να πει όχι σε μερικές προβλέψεις; 

Ένας υπολογιστής σίγουρα δεν μπορεί να… συγκρατηθεί. Και εκτιμά από τώρα ποιοι θα ανέβουν στο βάθρο το επόμενο καλοκαίρι, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η πρόβλεψη; Η Ελλάδα θα επιστρέψει από εκεί έχοντας πανηγυρίσει για επτά απονομές με γαλανόλευκα χρώματα, ένας «δικός μας» αθλητής στίβου θα έχει κρεμάσει στο λαιμό του ένα από τα… Ολυμπιακά αναμνηστικά, ενώ ο Usain Bolt θα δει πλάτη στα 100 μέτρα.

Πρόκειται για την πρόβλεψη της Infostrada. Η ολλανδική εταιρεία στατιστικών παρακολουθεί τη δράση σε όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα και μετατρέπει μέσω μίας μαθηματικής φόρμουλας τα αποτελέσματα σε πρόβλεψη για κάθε Ολυμπιακό μετάλλιο. Και δεν τα πάει άσχημα. Για παράδειγμα, στο Λονδίνο το 2012 είχε εκτιμήσει σχεδόν με ακρίβεια τα 65 μετάλλια της βρετανικής ομάδας. 

Στην τελευταία έκδοση αυτού του εικονικού πίνακα μεταλλίων, η Ελλάδα έχει επτά μετάλλια. Τέσσερα αργυρά και τρία χάλκινα. Ένα από αυτά η πρόβλεψη το φέρνει στα χέρια του Κώστα Φιλιππίδη, καθώς η Infostrada εκτιμά ότι ο πρωταθλητής του επί κοντώ θα κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμά του. Η εκτίμηση ακόμη «δίνει» χάλκινο στην Μαρία Πρεβολαράκη στην πάλη και τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους στην ενόργανη γυμναστική, ενώ ο αργυρό «απονέμει» στον Σπύρο Γιαννιώτη στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, στον Ηλία Ηλιάδη στο Τζούντο, στον Βύρωνα Κοκκαλάνη (RS:X) και τους Μάντη/ Καγιαλή (470) στην ιστιοπλοΐα. 

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες δυνάμεις, ο εικονικός πίνακας μεταλλίων έχει τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση, με την Κίνα και την Ρωσία να ακολουθούν. 

Όσο για τον Bolt, στα 100 μ. δεν θα καταφέρει να κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιό του, τουλάχιστον σύμφωνα με τις προβλέψεις της Infostrada επί του παρόντος. 

Η εταιρεία «βλέπει» τον Τζαμαϊκανό ρέκορντμαν να κερδίζει τα 200 μ., ενώ η ομάδα της χώρας του θα είναι πρώτη και στα 4Χ100 μ., αλλά στα 100 μ. «βγάζει» νικητή τον Justin Gatlin, με τον Βolt δεύτερο. 

Αυτό εξηγείται απόλυτα, με βάση τη φόρμουλα που εφαρμόζεται για να προκύψουν οι προβλέψεις. Πέρυσι ο Τζαμαϊκανός ήταν… εκτός, ενώ ο Gatlin κυριάρχησε στα σπριντ, οπότε έχει προβάδισμα. 

Βέβαια, η εταιρεία παραδέχεται ότι κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει έτσι εύκολα τον Βolt. Άλλωστε και στην εκτίμησή του για το 2012 δεν τον «έβλεπαν» νικητή στα 100 μ., αλλά στο Λονδίνο ο Τζαμαϊκανός σταρ της ταχύτητας τους διέψευσε. 


Ρούλα Βλασσοπούλου

Πηγή: stivoz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου