Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η Θάλεια Ιακωβίδου...βλέπει επί κοντώ!


Ήταν η αθλήτρια που έκανε το πρώτο άλμα σε Ολυμπιακούς αγώνες στο επί κοντώ. Το 2000 στο Σίδνει στο ντεμπούτο του αγωνίσματος στην μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη, η Θάλεια Ιακωβίδου «άνοιξε» το πρώτο προκριματικό γκρουπ, που σήμανε την έναρξη μιας διαδρομής για ένα αγώνισμα που σηματοδότησε μοναδικές στιγμές στον παγκόσμιο στίβο.
Εκείνη την εποχή η Θάλεια Ιακωβίδου μαζί με την Γωγώ Τσιλιγκίρη ήταν στην ουσία οι αθλήτριες, μέσα από τις οποίες το ελληνικό κοινό πρωτογνώρισε το επί κοντώ. Ήταν εκείνες που κατάφεραν να έχουν τις πρώτες συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις. Αρκετά χρόνια από εκείνη την εποχή ή πρώην κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ θαυμάζει δύο Ελληνίδες στην κορυφή της Ευρώπης, την Νικόλ Κυριακοπούλου και την Κατερίνα Στεφανίδη. Το έμπειρο μάτι της Ιακωβίδου μας σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά των δύο, πίσω από τους αριθμούς και τις επιτυχίες.

«Πρόκειται για δύο σπουδαίες αθλήτριες που έχουν καταφέρει μέσα από τη δουλειά να πετύχουν πολλά πράγματα. Παρά το ότι οι επιδόσεις τους είναι στα ίδια επίπεδα οι δύο τους διαφέρουν αρκετά. Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά η Κυριακοπούλου βασίζεται κυρίως στην δύναμη της και την ταχύτητας της. Από την άλλη η Στεφανίδη είναι πολύ καλή πάνω στο άλμα η τεχνική της κατάρτιση σε αυτό το κομμάτι είναι μοναδική», λέει αρχικά η Ιακωβίδου και συμπληρώνει: «Η Νικόλ μου δίνει την εντύπωση πως είναι πιο δυναμική, πιο παρορμητική, από την άλλη η Κατερίνα νιώθω πως είναι εγκεφαλική, ήρεμη δύναμη».
Αυτό που έχουν και οι δύο όμως κοινό… «Νομίζω το πείσμα τους. Αμφότερες έχουν περάσει πολλές δυσκολίες όμως κατάφεραν να τις ξεπεράσουν και να συνεχίσουν σε πολύ υψηλό μάλιστα επίπεδο».

Αναφορικά με το αν θεωρεί ότι έχουν πιάσει «ταβάνι» ή έχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης, η παλιά πρωταθλήτρια του αγωνίσματος, εξηγεί. «Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν ακόμη να κάνουν και να τις φέρουν ακόμη πιο ψηλά, γιατί όχι και σε επιδόσεις κοντά στα 5,00 μέτρα».
Σχετικά με την εκτίμηση της για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Ιακωβίδου είπε: «Το επίπεδο του αγώνα θα είναι υψηλό. Σε μια μεγάλη διοργάνωση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, να βρεθείς σε καλή μέρα. Από εκεί και πέρα νομίζω πως όλα μπορούν να πάνε καλά. Τα δύο κορίτσια έχουν βρει τα κοντάρια τους, την τεχνική τους θα έχουν δυνατό συναγωνισμού, οπότε πιστεύω πως όλοι οι παράγοντες θα είναι με το μέρος τους, προκειμένου να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η Θάλεια Ιακωβίδου, σταμάτησε τον αθλητισμό το 2004 με ατομικό ρεκόρ 4,25 μ. από το 2003.
Πηγή: segas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου