Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Diack: Ο στίβος περνά μία δύσκολη κρίση με το ντόπινγκ στη Ρωσία



Οι Ρώσοι αθλητές που εμπλέκονται στο τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πειθαρχική διαδικασία τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ ο στίβος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, όπως ανακοίνωση η IAAF.

Τόσο η διεθνής ομοσπονδία στίβου, όσο και η WADA έχουν ξεκινήσει έρευνα για το θέμα της Ρωσίας, μετά από τις αποκαλύψεις που έκανε ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης τον περασμένο Δεκέμβριο, για εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά και σύστημα κάλυψης θετικών δειγμάτων στη Ρωσία.


«Είναι μία δύσκολη κρίση, αλλά πρέπει να το καθαρίσουμε όλο αυτό και να το αφήσουμε πίσω μας», δήλωσε ο πρόεδρος της IAAF, Lamine Diack, μιλώντας το BBC. Μετά από τις διαδοχικές ποινές σε παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες του βάδην στη Ρωσία, η IAAF ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος και του προπονητή Victor Chegin, ο οποίος γυμνάζει τους περισσότερους από αυτούς.

Αν και παραδέχθηκε ότι σοκαρίστηκε και ενοχλήθηκε από τις αποκαλύψεις του γερμανικού ντοκιμαντέρ- περιελάμβαναν ακόμη και στοιχεία για αθλητές που πλήρωναν αξιωματούχους για να προμηθευτούν απαγορευμένες ουσίες αλλά και για να «μαγειρεύουν» τα αποτελέσματα των ελέγχων- ο Diack πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί πως το 99% των Ρώσων αθλητών ντοπάρονται, είναι «ανέκδοτο» και «γελοίες»

Το ντοκιμαντέρ όμως περιελάμβανε και στοιχεία για συμμετοχή στελεχών της IAAF σε αυτή την υπόθεση, ανάμεσά τους και ο γιος του επί 16 χρόνια προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας. Ο Diack δεν αποδέχεται τίποτα από τα δύο.

«Ξέρω πόσο σκληρά δουλεύουν όλοι στη μάχη κατά του ντόπινγκ και δεν βλέπω κανένα λόγο να καλύψουν μία τέτοια υπόθεση. Αντιμετωπίζουμε μία δύσκολη κατάσταση στη Ρωσία. Πρέπει να το καθαρίσουμε όλο αυτό. Αν αποδειχθεί ότι η απάτη είναι οργανωμένη, πρέπει να δράσουμε, όχι μόνο ενάντια στους αθλητές, αλλά και τους αξιωματούχους», τόνισε.

Σε βάρος του Massata Papa Diack σύμβουλου μάρκετινγκ για την IAAF, υπήρξαν καταγγελίες ότι πληρωμές αθλητών για κάλυψη ελέγχων κατέληξαν σε εταιρεία με την οποία σχετίζεται ο ίδιος. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος ζήτησε 5 εκατομμύρια δολάρια από το Κατάρ, κατά τη διεκδίκηση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2017.

«Ένας πατέρας δεν χαίρεται να βλέπει το γιο του να κατηγορείται για κάτι τέτοιο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα καθαρίσει το όνομά του», απάντησε για το θέμα ο Diack, που τον Αύγουστο θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της IAAF μετά από 16 χρόνια.
Πηγή: stivoZ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου